PRIČA NIKOLE JOKIĆA

Imao je 136 kilograma, mrzio je košarku i bojao se trenirati, a danas je na krovu svijeta

Nikola Jokić
Foto: Twitter
1/6
13.06.2023.
u 09:44

Jokić je još kao mali imao problema s viškom kilograma o čemu svjedoče i fotografije iz toga doba. A legendaran je i Jokićev status iz 2011. godine. Tada je kao dječak na Facebooku pitao "Oće netko na basket?". Nije dobio niti jedan odgovor niti bilo kakvu reakciju prijatelja.

Prva zvijezda Denver Nuggetsa Nikola Jokić (28) sinoć je svoju momčad odveo do prvog NBA naslova u povijesti. Nuggetsi su svladali Miami Heat 94:89 (4:1 ukupno), a Jokić je utakmicu završio s 28 koševa i 16 skokova.

Denver je napredovao do ABA finala 1976. godine, pridružio se NBA ligi sljedeće sezone, a zatim izgubio u finalu Zapadne konferencije četiri puta prije nego što je ove sezone došao do naslova.

Nakon što prvi put u tri sezone nije proglašen MVP-jem sezone, Jokić je umjesto toga pomogao Denveru da osvoji svoj prvi naslov i izabran je za MVP-ja finala. Tako je okrunio svoju nevjerojatnu karijeru. A zanimljivo da mu košarkaška karijera mu kao malom nije bila na prvom mjestu. Dapače, košarku je mrzio. Jokić, rođen 1995. godine u Somboru, najviše je volio konje, a posjedovao je konja pod imenom 'Dream Catcher'. Konji su mu postali toliko važni u životu da mu nije bio problem ni čistiti staje.  

U dodir s košarkom došao je nakon što mu je otac predložio da proba trenirati taj sport. Jokić kaže da se s 10 godina bojao i nije htio trenirati, no nakon prvog dodira s loptom shvatio je da može igrati. Zbog problema s trenerom otišao je trenirati u KK Sombor gdje je proveo tri godine.

Na ljeto 2012. godine potpisao je prvi ugovor s beogradskom Megom, a kada je tek došao u klub Jokić je  imao 136 kilograma i nije mogao napraviti ni jedan pravi sklek.

Foto: Facebook/TS Auris
„Nisam mogao napraviti muški sklek pa sam počeo raditi s kondicijskim trenerom i taj period je trajao skoro dva mjeseca. Nastupao sam za juniore Mege, a onda sam počeo igrati i za prvi tim“, rekao je.

Prije potpisivanja ugovora s Megom, pružala se Jokiću i Barcelona. Jokićev stariji brat Nemanja jednom je prilikom ispričao da je s Barcelonom praktički bilo sve dogovoreno, no odlučili su pogledati još jednu utakmicu prije potpisivanja ugovora i baš je tu utakmicu Nikola odigrao stvarno loše pa su iz Barcelone zatražili još vremena prije odluke.

U Denveru su ga pratili i dalje i shvatili da nisu problem vještine, nego tijelo i upitali su ga hoće li to lakše ispraviti u Americi ili Euroligi. Noć NBA drafta 2014. godine, najveću noć u svojoj karijeri, Jokić je prespavao u Somboru, a s vijestima da je 41. pick Nuggetsa probudio ga je stariji brat Nemanja.

Nikola Jokić danas je jedna od najvećih NBA zvijezda, a Amerikanci su ga svrstali u skupinu „jednoroga“ zbog posebne kombinacije vještina. Po toj kategorizaciji on ima građu centra, pregled igre playa i mekanu ruku kao najbolji šuter. Prema pisanju američkih medija, Jokić je prošle godine potpisao najbogatiji ugovor u košarkaškoj povijesti vrijedan 244 milijuna eura na pet godina.

Jokić je još kao mali imao problema s viškom kilograma o čemu svjedoče i fotografije iz toga doba. A legendaran je i Jokićev status iz 2011. godine. Tada je kao dječak na Facebooku pitao "Oće netko na basket?". Nije dobio niti jedan odgovor niti bilo kakvu reakciju prijatelja.

Ključne riječi

Komentara 6

DU
Deleted user
13:12 13.06.2023.

Ovo nisu vijesti iz "otadzbine" kako neki komentiraju. Jokic je najbolji (ili najsvestraniji) kosarkas na svijetu ove sezone. Prema tome zasluzuje puno vecu medijsku pozornost. Cudi me da nije na prvoj stranici VL-a nakon NBA finala. Ista stvar za Djokovica. Vise se spominje sto je Djokovic rekao za Ivanisevica (sto je totalno nebitno) nakon pobjede, nego da mu je ovo 23 major. Forsira se Ivanisevic kao da ih je on osvojio.

Avatar mikioni
mikioni
06:25 15.06.2023.

Dosta vise o smrdiji.

ZU
Zurka
10:10 13.06.2023.

Dosadno ste vise sa vijestima iz otadzbine, ne zanima nas to u HR, a za one koji ce odmah reci zasto citam, odgovor je da naslov izbjeci ne mogu, ali sadrzaj mogu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije