Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon 25 utakmica

Jakirović je najlošiji Dinamov trener u samostalnoj Hrvatskoj!

Dinamo i Lokomotiva sastali se u zaostalom 4. kolu SuperSport HNL-a
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/7
24.01.2024.
u 12:20

Jakirović je nakon 25 utakmica osvojio samo 64 posto bodova, a u prvenstvu je prokockao već 15 bodova

Sergej Jakirović u ovom trenutku ima već 25 vođenih utakmica na klupi Dinama, što je već sasvim solidna brojka, ona koja bi sugerirala kako je posrijedi trener kojemu se u klupskoj vrhuški vjeruje. Na primjer, Jakirovićev prethodnik na klupi Dinama, nečasno otpušteni Igor Bišćan, dobio je otkaz u Maksimiru nakon samo 17 vođenih utakmica. Nije mu bio oprošten brodolom u Ateni, kada je plavima u dramatičnim okolnostima bila izmakla Liga prvaka, dok je primjerice Jakiroviću progledano kroz prste kada je katastrofalno bio poražen u Pragu od Sparte i kada je prokockao plasman u Europsku ligu.

Nekome sa strane, nekome tko nije 'unutra', brojka od 25 Jakirovićevih utakmica na klupi na prvu izgleda dojmljivo, osobito kada se uzme u obzir da je ipak prezimio u Europi i da je trećeplasiran na ljestvici domaćeg prvenstva, ali kada malo jače zagrebete ispod površine tih 25 nastupa, razotkrit će vam se grozna spoznaja o Jakiroviću: on je – nakon 25 vođenih utakmica – najlošiji Dinamov trener u samostalnoj Hrvatskoj!

U 25 nastupa u svim natjecanjima ima samo 15 pobjeda, tri remija i čak sedam poraza, osvojio je ukupno 48 bodova, odnosno 64 posto.

Ne moramo se daleko vraćati u prošlost da bismo našli usporedivu kategoriju s Jakirovićevom. U sezoni 2016./2017. Dinamo se neočekivano bio odlučio na bugarskoga trenera Ivajla Peteva, i dao mu ukupno 35 utakmica na klupi. Taj sumanuti rizik nije se bio isplatio jer je u svibnju 2017. godine Dinamo prvi put nakon 12 godina ostao bez naslova prvaka, a izgubio je pritom i finale Kupa od Rijeke.

Međutim, Ivajlo Petev – kakav god bio njegov krajnji učinak u Dinamu – u prvih 25 vođenih utakmica bio je uspješniji od Sergeja Jakirovića. Imao je 16 pobjeda, pet remija i četiri poraza, dakle osvojio je 53 boda ili čak 70 posto.

Imamo još interesantnih usporedbi. Na primjer, Ante Čačić, koji je u drugom mandatu uskočio u Dinamo u poziciji kada je u punom jeku bila utrka s Hajdukom za naslov prvaka – dakle nije bio selekcionirao, ni pripremao momčad – u prvih 25 utakmica imao je čak 20 pobjeda, tri remija i samo dva poraza, od Bodo Glimta i Milana. Ante je dakle s Dinamom u prvih 25 nastupa osvojio čak 15 bodova više od Jakirovića. Naravno da je glatko osvojio naslov prvaka, a potom ostvario i plasman u Ligu prvaka.

Vratimo sada film u 2008. godinu, kada je u ljeto Dinamovu momčad bio preuzeo Branko Ivanković. Nije mu išlo sjajno te jeseni, bio je smijenjen krajem studenoga, uoči utakmice s moskovskim Spartakom. No, i Ivanković je u toj sumornoj polusezoni uspio voditi Dinamo u 29 utakmica, a u prvih 25 vođenih imao je 15 pobjeda, te po pet remija i poraza. Dakle, i on je s 50 osvojenih bodova (66.6 posto) bio uspješniji od današnjega stratega Jakirovića.

Ono što bode oči u Jakirovićevoj eri – ako ostavimo po strani doista negledljive izvedbe plavih – to je strahovit podbačaj Hrvatskoj ligi. Naime, Jakirović je u 15 vođenih utakmica u domaćem prvenstvu, koje Dinamu život znači, prokockao već 15 bodova! Izgubio je od Hajduka (0:1), Gorice (1:2) i Lokomotive (0:3), te remizirao s Varaždinom (1:1), Rijekom (2:2) i Hajdukom (0:0). Pritom je – ne uspijevši pobijediti Splićane u dva međusobna derbija – ostao u negativnom omjeru s najvećim suparnikom, što se Dinamu doista odavno nije dogodilo. Bude li ta stavka u nekom ludome raspletu odlučivala o naslovu prvaka, Jakiroviću bi se to i te kako stavljalo na teret.

I na kraju još jedan raritet: Jakirović je prvi trener u Dinamoj povijesti kojega je maksimirski klub preoteo nekome drugome klubu usred sezone, te za njega platio odštetu od sto tisuća eura! To naravno Jakiroviću služi na čast, jer je u tom trenutku procijenjen kao vrijedan otmice, a istodobno puno govori o kapacitetima Dinamovoga stručnoga vodstva. 

 
 
Ključne riječi

Komentara 7

ML
mladaklada
16:20 24.01.2024.

Čudi me da Dinamova pravna struka nije ugradila klauzulu o postotku realizacije u ugovor. Ovako, treneri upitnog talenta i manjkavih rezultata oderu klub za po milju Eura svakih par mjeseci. Tri trenera skupa uzeli možda 3-5 milja, skoro bi Murinja mogli dobiti za tu lovu. Druga je stvar što ovakom Dinamu ni to ne bi pomoglo.

DU
Deleted user
20:35 24.01.2024.

Nakon Praga sve je bilo jasno. U Prištini je pala višnja na tortu. Treba im dobar robogonič da ih dobrano pokrene. Nijemac koji laje kao pas kraj terena, rola slovo R kao da se sprema na oluju.

Avatar 1/6 u ❤
1/6 u ❤
08:16 25.01.2024.

Kakva Uprava, takav trener i igraci...Jedno veliko 0...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije