SVE JE ISPLANIRAO DO DETALJA

Jedna od najvećih hrvatskih uzdanica u Parizu: Konkurencija je strašna, ali spreman sam!

Zagreb: Ispraćena prva skupina hrvatskih olimpijaca na Olimpijske igre
Foto: Josip Mikacic/PIXSELL
1/3
27.07.2024.
u 08:00

Dvorana Bercy mi je stvarno poznata. Jako lijepo su je uredili. Ne mogu uopće vjerovati da je to ta dvorana u kojoj sam nastupao svake godine, uvijek je lijepa, ali ovo je stvarno nevjerojatno, osjeća se taj olimpijski duh i energija - kaže Tin Srbić

Nakon ceremonije otvaranja Igara i prospavane noći najbolje gimnastičare svijeta danas očekuju kvalifikacije u Bercy Areni. U kvalifikacijama ukupno nastupa 96 gimnastičara. Hrvatska ima dva jaka aduta u Parizu. Tin Srbić dugi je niz godina u samom svjetskom vrhu na preči, dok je Aurel Benović podjednako kvalitetan na parteru i preskoku – debitira na Olimpijskim igrama. Plasman među najboljih osam Srbiću i Benoviću osigurava nastup u finalima po spravama. Nakon srebra u Tokiju prije tri godine Tin Srbić silno je motiviran za još jedan veliki rezultat na olimpijskoj smotri.

– Još je malo do nastupa u kvalifikacijama na mojim drugim Olimpijskim igrama. Već dugo traje taj proces iščekivanja. Prošla godina je bila dosta teška i stresna, ali zapravo jako uspješna. Najbitnije je bilo po tim novim pravilima i uz sve te probleme na Svjetskom prvenstvu u Antwerpenu plasirati se na druge Olimpijske igre, i to sam uspio srebrnom medaljom. Pokušavam malo upiti tu olimpijsku atmosferu i što je moguće više uživati u tome, zabavljati se i biti sretan i ponosan na sebe što sam izborio nastup ovdje – rekao je Tin.

U posljednjih nekoliko tjedana forma je rasla – i vježba početne ocjene 6.3 i ona najteža od 6.6 postajale su sve stabilnije.

– Forma raste, to je bio i plan da jednostavno probam biti u najboljem mogućem izdanju za Pariz. Bilo je stvarno puno nekakvih skretanja s puta i plana, ali to je uvijek tako u sportu i tome smo se prilagodili. Bilo je padova, uspona, bilo je svega. Na kraju smo došli do toga da se osjećam jako spremno za vježbu 6.3 koju ću izvoditi u kvalifikacijama.

FOTO: Sokol je iznjedrio 17 olimpijaca, a Možniku i Srbiću je kao drugi dom

Zagreb: Ispraćena prva skupina hrvatskih olimpijaca na Olimpijske igre
1/7

Ni pripreme za ove Olimpijske igre nisu prošle bez problema s ozljedama.

– Zdravstveno stanje trenutačno mi je OK. Imao sam u zadnjih mjesec dana dosta problema s ramenom i ključnom kosti na lijevoj strani. Ključna kost napokon je dobro, mogu izvoditi sve elemente, ali nisam mogao, nažalost, povezivati cijele vježbe baš u tih mjesec dana. Sad je stvarno dobro, povezao sam dvije vježbe u zadnjih tjedan dana i na podijum treningu također sam napravio odličnu vježbu.

Konkurencija u Parizu očekivano je fantastična.

– Mislim da je konkurencija najjača ikada u mojoj karijeri na bilo kojem natjecanju. Nevjerojatno je što sve rade gimnastičari koji su ovdje, pogotovo Japanci. Tu su još Kinezi, Amerikanci, Tajvanac, Brazilac, Talijan, Cipranin, Kazahstanac, Kolumbijac – to stvarno ide u nedogled. Svi su u top formi.

Srbić zna kakav je osjećaj pobijediti u dvorani Bercy. Član ZTD-a Hrvatski sokol u Parizu je slavio 2019. godine

– Dvorana Bercy mi je stvarno poznata. Jako lijepo su je uredili. Ne mogu uopće vjerovati da je to ta dvorana u kojoj sam nastupao svake godine, uvijek je lijepa, ali ovo je stvarno nevjerojatno, osjeća se taj olimpijski duh i energija.

Brojni sportaši imaju rituale prije samih nastupa.

– Iskreno, nemam neke rituale prije nastupa. Volim jednostavno raditi stvari koje mi odgovaraju, koje mi taj dan pašu, pojesti nešto što mi odgovara, popiti sok kad mi odgovara i, kao što uvijek i govorim, jednostavno dati svom tijelu ono što taj dan traži – zaključio je Srbić.

Aurel Benović debitant je na Olimpijskim igrama. U današnjim kvalifikacijama nastupit će u dvije discipline – na preskoku i parteru.

– Prije svega mogu reći da sam jako ponosan što sam uopće izborio plasman na Olimpijske igre jer je taj put bio stvarno zahtjevan i izazovan. Osjećam se uzbuđeno uoči nastupa, ali s druge strane sam i smiren. Stvarno je prekrasan osjećaj vidjeti toliko sportaša na istom mjestu, u Olimpijskom selu.

Benović je pun samopouzdanja, forma mu je na zavidnoj razini.

– U kvalifikacijama prvo nastupam na preskoku, nadam se da ću dobro odraditi svoja dva skoka s početnim ocjenama 5.6. Mogu reći da sam ih ustabilio i da ih jako dobro odrađujem. Nadam se da će me malo i sreća poslužiti. Što se tiče partera, spremio sam za kvalifikacije vježbu s početnom ocjenom 6.3.

Na svjetskoj razini Benović je konkurentan u obje discipline. Dugo godina Benović je bio klasični "parteraš", a nakon što se ozbiljnije posvetio preskoku, rezultati su brzo stigli.

– Promijenila se malo situacija što se tiče partera i preskoka. Preskok mi je sada postao malo draža disciplina, iako znam, s parterom sam se kvalificirao na Olimpijske igre – zaključio je Benović.

Naš gimnastički dvojac imat će na tribinama Bercyja podršku dvojice bivših vježbača. U Pariz su stigli Marijo Možnik, predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza, i Robert Seligman koji će se okušati kao sukomentator na HTV-u.

Za sada imamo dva srebra

– Bio sam blizu plasmana na igre u Riju, ali sam na Svjetskom kupu u Glasgowu za dva mjesta izgubio priliku. Da su u moje vrijeme vrijedili pravilnici i sustav bodovanja kao danas, vjerojatno bih nastupio na Igrama. I tko zna, možda osvojio i medalju – rekao je Seligman.

Od Srbića se očekuje plasman u finale, a od njegova sugrađanina Benovića?

– Bit će teško, ali mislim da ima bolju priliku na preskoku nego na parteru – rekao je Seligman.

I Možnik se pokušao kvalificirati za igre u Rio de Janeiru..

– Imao sam super rezultate, a onda se dogodila ozljeda u godini kada je trebalo odraditi kvalifikacije za Igre. Naravno da mi je žao, ali sada držim fige da naši vježbači osvoje još pokoju medalju za hrvatsku gimnastiku. Za sada smo na dva srebra, Udeovu iz Pekinga i Srbićevu iz Tokija – zaključio je Možnik.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije