VRATIO SE NAKON PET GODINA

Jeličić: 'Pjaca je igrač za prvih 11 na Euru, čak i kada se vrati Perišić!'

Pet godina  od osvajanja srebrne medalje na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
16.11.2023.
u 08:00

Ozljede su glavni razlog zašto Pjaca nije napravio još veći iskorak. Ovaj potez s Rijekom bio mu je odličan. Čim sam ga vidio na djelu, kazao kako će se Marko vrlo brzo vratiti u reprezentaciju – rekao je trener Gorice, Dinko Jeličić

U srijedu 15. studenoga navršilo se točno pet godina otkad je Zagrepčanin Marko Pjaca, sada već 28-godišnjak, posljednji put zaigrao za A reprezentaciju. Zbilo se to u Zagrebu, u čuvenoj drami sa Španjolcima u Ligi nacija, kada je Pjaca ušao u igru u 89. minuti umjesto Kramarića. Slučajno ili ne, četiri minute nakon što je Marko zakoračio na travnjak, Tin Jedvaj postigao je pogodak za pobjedu 3:2.

Zašto podsjetnik na taj ogled? Zato što ona junaka ove priče Marka Pjacu povezuje s nesvakidašnjim pothvatom: on je rijedak primjer nogometaškog herojstva, volje, ambicije i odlučnosti kao igrač koji se uspio nakon čak pola desetljeća odsutnosti ponovno nametnuti izborniku, istome onome kod kojega je silom nesretnih okolnosti i izgubio status reprezentativca.

GALERIJA Vatreni odradili trening na Maksimiru

Pet godina  od osvajanja srebrne medalje na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji
1/11

Poveznica Marka i Anasa

Naime, u povijesti vatrenih svojedobno je rolu imao i osebujni Grobničanin Anas Sharbini, čiji je razmak između dviju utakmica za reprezentaciju iznosio čak pet godina i mjesec dana; između listopada 2009., kada je nastupio protiv Katara u Rijeci, i studenoga 2014., kada je igrao protiv Argentine u Londonu. Ali, Sharbini – za razliku od Pjace – nikada nije igrao službene natjecateljske utakmice za Hrvatsku, nije bio na velikim natjecanjima, nego je bio samo eksperiment izbornika Slavena Bilića i Nike Kovača. Skupio je ukupno samo tri nastupa pa je onda jedina poveznica između Anasa i Marka zapravo klub iz kojega su se vratili u selekciju – Rijeka.

Kalvarija Pjacine karijere počela je u ožujku 2017. godine, kada su mu na posve beznačajnoj prijateljskoj utakmici Estonija – Hrvatska 3:0 u Tallinnu popucali križni ligamenti. Tada ga u reprezentaciji nije bilo točno godinu dana pa se vratio u prijateljskoj utakmici s Peruom u SAD-u. U tom ga je razdoblju upoznao i Zlatko Dalić pa ga je tri mjeseca kasnije bio uvrstio na popis reprezentativaca za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, iako je Pjaca u kvalifikacijama za SP imao samo jedan jedini nastup.

VEZANI ČLANCI:

A nakon što je Pjaca u ožujku 2019. godine na treningu Fiorentine ponovno pretrpio tešku ozljedu koljena, više se nijednom nije našao na izbornikovu radaru. I trebao je promijeniti čak pet klubova – Anderlecht, Genou, Torino, Empoli i Rijeku – da bi ga Željko Sopić ponovno lansirao u nacionalnu momčad. Inače, Pjaca je na SP u Rusiju išao kao igrač Schalkea, na EP 2016. kao igrač Dinama, u Tallinnu se 2017. ozlijedio kao igrač Juventusa, a posljednji nastup za vatrene 2018. upisao je kao igrač – Fiorentine. Nitko nije toliko šarao po klubovima, mučio se, trpio i oporavljao kao Pjaca, a opet ostao čvrst i uspravan.

Ima još zanimljivosti o Pjaci: on je – uz Kramarića i Livakovića – u sadašnjem sastavu reprezentacije jedini igrač koji je za Hrvatsku nastupio na SP-u do 20 godina (2013. u Turskoj), na seniorskom SP-u (2018.), na EP-u seniora (2016. u Francuskoj), a klupski vrhunac mu je nastup u Ligi prvaka za Juventus (2016.).

Na Svjetskom prvenstvu mladih u Turskoj, na kojemu je Pjaca igrao u tandemu s Markom Livajom, Hrvatsku je vodio izbornik Dinko Jeličić, današnji trener Gorice. Pjaca je tada bio igrač Lokomotive.

Jeste li tada pomislili da će Pjaca postati i A reprezentativac, s obzirom na to da su iz te generacije to uspjeli samo još Zelenika, Livaja, Rebić, Sluga i Livaković?, pitali smo Jeličića, trenera Gorice.

– Da, očekivao sam to od Pjace, jer je on tada na SP-u nastupio kao 18 godišnjak, dakle dvije godine mlađi od većine igrača, i već tada je igrao jako dobro za prvu momčad Lokomotive. Pjacu poznajem još od njegove devete godine, jer sam tada radio u sustavu Zagrebačkog nogometnog saveza, pa imam o njemu kompletnu sliku od najranijih dana. U Marku sam odavno vidio veliki talent – kazao nam je Jeličić.

VEZANI ČLANCI:

Jeste li očekivali da će se Pjaca nakon pet godina odsutnosti vratiti u nacionalnu momčad?

– Ja sam očekivao da će njegova karijera ići nekim sretnijim putem. Ozljede su glavni razlog zašto Pjaca nije napravio još veći iskorak, i onda u tim okolnostima uvijek je upitno što će se događati kada se igrač oporavi. Ovaj potez s Rijekom bio mu je odličan pa sam čak i u nekim privatnim razgovorima, čim sam ga vidio na djelu, kazao kako će se Marko vrlo brzo vratiti u reprezentaciju. Njegov talent, odnosno kvaliteta za reprezentaciju nikada nisu bili sporni.

Desna strana se krpala

Jesu li utakmice s Latvijom i Armenijom Pjacina velika šansa za betoniranje pozicije u reprezentaciji? Naime, nema Perišića i Oršića, i tko zna kada će se vratiti, pa mu se otvara mogućnost odlaska na EP.

– Čak i da su Perišić i Oršić tu, pa i Brekalo, Pjaca bi za mene legitiman kandidat za Europsko prvenstvo. Kad je spreman i kad je zdrav, on je potencijal da bude u prvih 11. Perišić lijevo, a Pjaca desno – budući da je svoje najbolje u utakmice u Lokomotivi igrao na toj poziciji, pa i u reprezentaciji kod izbornika Čačića. Desna strana često se u reprezentaciji bila krpala, a Pjaca je svoj najbolji period karijere igrao upravo kao desno krilo – zaključio je Dinko Jeličić.

Na kraju, veliki plus za Pjacu svakako je i činjenica da je on – uz Modrića, Vidu, Brozovića, Livakovića i Kramarića (pa i odsutnih Perišića i Kovačića) – ostatak slavne srebrne ekspedicije iz Rusije, a to su igrači prema kojima Dalić ima osobit sentiment.

Pjaca će se tako jednoga dana pred unucima moći pohvaliti da je nastupio čak i u finalu Svjetskog prvenstva: devet minuta. Agencija Pixsell čak je u posjedu fotografije iz finala, duela Pjace i Francuza Nzonzija. Marko bi je morao imati u svojoj kolekciji.

VIDEO Martin Erlić i Nikola Moro uoči treninga reprezentacije na Maksimiru

Komentara 3

XY
XYZ52
17:42 16.11.2023.

Pjaca kontinuirano dobrim igrama do kraja ovog prvenstva mora dokazati da li je dovoljno dobar da igra za reprezentaciju a ne nakon sto je odigrao dvije i po utakmice malo bolje.

VE
vecernji55
11:49 16.11.2023.

Upravo to. Po vještini spada na sami vrh među našim igračima, to nije sporno. Nadajmo se da će ga ozljede zaobići, a u tom slučaju mislim da njegov nastup neće biti upitan.

KU
Kujttim
09:39 16.11.2023.

U sportu postoji jedan temeljni uvjet, a to je zdravlje. Ako nisi zdrav, ne možeš biti motorički i funkcionalno pripremljen, a tada su i tehničko-taktičke kvalitete nebitne. Ako Pjaca bude zdrav, onda se može očekivati da će ga natjecateljski kontinuitet vratiti tamo gdje je bio do 2017. godine. Dakle, samo zdravlje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije