CJELOKUPNI PREGLED

Kakav je bio mandat Sergeja Jakirovića? U 21. stoljeću je bilo osam uspješnijih trenera Dinama

Zagreb: Ždrijeb lige prvaka sa zanimanjem se pratio u Maksimiru
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
19.09.2024.
u 13:09

Ukupno gledano, Jakirović je vodio Dinamo u točno 60 utakmica, što je četvrti najdugotrajniji mandat na klupi Dinama u 21. stoljeću. Jedino su dugotrajnije mandate imali Zoran Mamić od 2013. do 2016. (141 utakmica), Nenad Bjelica od 2018. do 2020. (100 utakmica) te Krunoslav Jurčić od 2009. do 2010. (64 utakmice)

Nakon gotovo 13 mjeseci na funkciji, mandat Sergeja Jakirovića kao trenera Dinama je završen. Klub je u četvrtak ujutro službeno objavio sporazmni raskid suradnje s 47-godišnjim trenerom nakon povijesno visokog 9:2 poraza protiv Bayerna u prvom kolu Lige prvaka. 

Budući da je mandat i službeno završen, sad možemo podvući crtu i pogledati što je to sve Jakirović napravio na klupi Dinama od 21. kolovoza 2023. godine. 

Jakirović je u Dinamo došao iz Rijeke nakon što je uručen otkaz Igoru Bišćanu, koji je dobio svoje papire povodom dramatičnog ispadanja od grčkog AEK-a u trećem pretkolu Lige prvaka.

Svoj debi na klupi Dinama je Jakirović odradio 3:1 pobjedom u prvoj utakmici doigravanja za Europsku ligu protiv Sparte Prag. Međutim, ubrzo nakon toga je uslijedio prvi veliki Dinamov posrtaj pod tada novim trenerom. Sparta je u uzvratu u Pragu slavila 4:1, i Dinamo je završio u Konferencijskoj ligi. 

Kako je već velik broj puta pisano, Jakirović nikad nije imao veliku podršku vrha Dinama, niti u staroj, a niti u ovoj novoj garnituri nakon što je izborima za predsjednika izabran Velimir Zajec. Međutim, preživio je dosta teških poraza i situacija. Prvo taj već spomenuti kod Sparte, potom i one u skupini Konferencijske lige, dvaput protiv Viktorije Plzen te jednom od nemjerljivo slabijeg Ballkanija, no dobio je strpljenje Uprave i na kraju uspio dogurati do drugog mjesta u skupini i proljeća u Europi. 

Težak je za Jakirovića bio i početak proljetnog dijela sezone, kad je u prvoj utakmici na Maksimiru izgubio s visokih 3:0 protiv Lokomotive i gubio korak za konkurentima za naslov prvaka. No opet je kupio mir prolaskom protiv moćnog španjolskog Betisa u prvoj rundi nokaut faze Konferencijske lige. Upravo u sljedećoj rundi je došao i jedan od njegovih najvećih poraza; nakon ostvarene 2:0 prednosti protiv Paoka u prvom dvoboju, Dinamo je u Solunu stradao s teških 5:1 i završio svoj europski put. Bio je to drugi put u kratkom periodu da je Dinamo pod Jakirovićem u Europi ispao u nekom formatu nokaut sistema nakon ostvarena dva pogotka prednosti u prvom susretu. 

Nakon toga je, pak, Dinamo u završnici sezone ušao u fenomenalnu formu. Od ispadanja protiv Paoka pa sve do kraja sezone u 14 utakmica Dinamo je upisao 12 pobjeda i dva remija te suvereno osvojio naslove u HNL-u i u Kupu. Prva dvostruka kruna nakon tri godine je bila osigurana, te je atmosfera oko Jakirovića i stožera bila pozitivna. 

Pozitivan je bio i ulazak u ovu sezonu. U prvih šest utakmica Dinamo je upisivao isključivo pobjede, četiri u prvenstvu te dvije u play-offu za Ligu prvaka protiv azerbajdžanskog prvaka Qarabaga. Osigurao se ulazak u Ligu prvaka te samim time i velika financijska injekcija, a na domaćim travnjacima se sve činilo sjajno.

VEZANI ČLANCI:

Sjajno sve do početka rujna. Prvog dana rujna Dinamo je remizirao 1:1 na Rujevici kod Rijeke koja je samo par dana prije toga doživjela ogroman 5:0 poraz kod slovenske Olimpije, a potom je upisan i bolan 1:0 poraz u derbiju protiv Hajduka na Maksimiru u tjednu u kojem je Hajduk proživljavao teške trenutke nakon otkaza Nikoli Kaliniću na mjestu sportskog direktora te kompletne drame oko predsjednika i Nadzornog odbora. Posljednji udarac za Jakirovića u ovom periodu bio je taj povijesni 9:2 poraz kod Bayerna, koji ne samo da je najteži poraz u Dinamovoj europskoj povijesti, nego i najteži Dinamov poraz općenito u natjecateljskim utakmicama

Ukupno gledano, Jakirović je vodio Dinamo u točno 60 utakmica, što je četvrti najdugotrajniji mandat na klupi Dinama u 21. stoljeću. Jedino su dugotrajnije mandate imali Zoran Mamić od 2013. do 2016. (141 utakmica), Nenad Bjelica od 2018. do 2020. (100 utakmica) te Krunoslav Jurčić od 2009. do 2010. (64 utakmice). 

U tih 60 utakmica Dinamo je pod Jakirovićem upisao 41 pobjedu, devet remija i deset poraza. Kad bismo sve te utakmice pretvorili u bodovni učinak, Jakirović je kao trener Dinama osvajao 2,20 bodova po utakmici. Ta ga brojka stavlja na deseto mjesto trenerskih mandata po učinkovitosti u 21. stoljeću, odnosno na deveto mjesto trenera. Najuspješniji je u toj kategoriji mandat Branka Ivankovića koji je završio prije 16 godina, a tijekom kojeg je Dinamo ostvario učinak od 2,40 bodova po utakmici. Ispred Jakirovića su tu još i dva različita mandata Zorana Mamića te mandati Nenada Bjelice, Krune Jurčića, Vahida Halilhodžića, Josipa Kuže, Marija Cvitanovića i Zvonimira Solde.

Komentara 6

EJ
ejStef
13:34 19.09.2024.

Ono što je Jakirović zaslužio, to je nadimak Srećko. Loša igra, naročito u obrani, je pratila cijeli njegov mandat, rezultati su bili daleko iznad kvalitete igre... No realno, od kada je došao, ostali su isti problemi u igri i isti problemi u taktičkoj pripremi. U cijelom mandatu uspio je taktički iznenaditi samo Hajduk u Splitu, sve ostale teže utakmice su dobivene na silu i individualnu kvalitetu.

TO
TomoVinkovićbeatsIMT
17:50 19.09.2024.

Kruno jurčić je bio statistički uspješniji trener. Ako to nije dovoljan dokaz onima koji sad plaču za Jakirovićem (i uzgred spominju Kloppa) da je lik zalutao na klupu Dinama onda ništa nije.

Avatar Castro
Castro
14:01 19.09.2024.

Dajte i Baturini otkaz. Lako je biti bahat kada znas da te moraju prodati i da moras igrati pa kako god igrao. Sergeju hvala za sve, steta da nije duze trajalo. On ce se sigurno kao trener dobro razvijati i i predvidjam mu dobru i uspjesnu karijeru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije