MOTOROM U J. AMERIKU

Kako iz Splita otići navijati na SP u Brazil sa samo tisuću eura

Frane Bućan
Foto: Večernji list
24.11.2013.
u 10:00

– Put je kombinacija vožnje trajektom, brodom koji prevozi kontejnere i motociklom - otkrio je nekadašnji igrač Hajduka Frane Bućan.

Dok tisuće Hrvata smišljaju kombinacije kako krenuti u Brazil a turističke agencije izbacuju kalkulacije između 30 i 50 tisuća kuna za desetak dana užitka Svjetskog prvenstva, postoje i druge kombinacije. Nekadašnji igrač Hajduka Frane Bućan, koji je dobar dio karijere proveo u Belgiji, zajedno s prijateljem Josipom Ragužom kreće u Brazil – motociklom.

I kroz prašumu ako treba

– Put je kombinacija vožnje trajektom, brodom koji prevozi kontejnere i motociklom. Dakle, plan je ovakav, krećemo iz Splita trajektom do Ancone, potom motorom do Gibraltara. Zatim ćemo se prebaciti brodom u Maroko. U Casablanci ćemo se ukrcati zajedno s motorom u “kontejneraš” i to će biti najnezgodniji dio puta. Do Recifea u Brazilu putovat ćemo osam dana, a onda opet motociklom do Rio de Janeira. To je temeljni plan, koji ćemo razrađivati nakon ždrijeba. Sigurno je samo to da ćemo ići na sve utakmice Hrvatske gdje god igrala. Samo da nas ždrijeb ne odvede negdje prema prašumi, to ne bismo voljeli. Ali, ići ćemo i kroz prašumu ako treba – ukratko nam je Bućan iznio plan putovanja, koji neodoljivo podsjeća na 1930. godinu i junake iz kultnog filma i serije “Put u Montevideo”. Naravno, financijski plan također je napravljen. Bućan, kao bivši nogometaš, u Brazilu ima prijatelje, koji će Ragužu i njemu osigurati smještaj.

– Spavat ćemo kod prijatelja nogometaša veterana, koje smo prije dvije godine ugostili u Splitu. Žive u gradu Jundiaiju, udaljenom oko 60 kilometara od Sao Paula. Klub se zove Jundiaiense, a naš domaćin je Sanzio Carvalho. Sam put do Brazila stajat će nas, prema sadašnjim proračunima, oko dvije tisuće eura. To je puno jeftinije od onoga što će ponuditi agencije. Dobro, znam da takav način putovanja spada u veliku avanturu, ali to je ono što nas i zanima. Nogomet je moj život, znate da sam bio na svim velikim natjecanjima, pratim Hrvatsku gdje god igra – priča nam Bućan. I, naravno, uvijek putuje nekim posebnim načinom. Sjećamo ga se sa EP-a u Austriji 2008. godine, došao je s kamperom. Pravi život nogometnog navijača. Ali, u Brazil krenuti motociklom, to je nešto posebno.

Kako se domoći kopna

– Ne bih Brazil propustio ni za živu glavu. Tamo će se dogoditi nogometna eksplozija, vrh vrhova. Na put nosimo i gradele, naći će se mjesta za njih na motoru. Vožnja, pa kad ogladnimo nešto ispečemo – kaže Bućan. Na motoru će se naći i sklopivi mali golovi. – Kakav bi to bio put bez treninga. Posebno će nam dobro doći na brodu. Osam dana, malo ćemo igrati nogomet. Znam da ima puno onih koji misle da su to oni “kontejneraši” iz filmova na kojima nema ništa. Ma kakvi, imat ćemo normalne kabine, s dvoranom za stolni tenis, sve normalno. Dobro, nema sauna i velikog luksuza, ali to i ne tražimo. Najvažnije nam je domoći se Brazila – ističe Bućan. Za kraj je važno spomenuti i simboliku. Bućan i Raguž za to putovanje specijalno kupuju Hondu proizvedenu 1998. godine. – To je sjećanje na Francusku i onaj nezaboravni SP. Neka se sve to ponovi i u Brazilu – zaključio je Bućan.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar bat 555
bat 555
10:14 24.11.2013.

Sretno.

DI
duncan_idaho
10:07 25.11.2013.

a u brazilu će mi ukrast motocikl...sretno...

TI
tipus
10:57 24.11.2013.

Prijateljica i ja idemo autom, preko Mađarske, Ukrajine, Rusije, SAD-a, Kanade, SAD-a, Meksika, Guatemale, Hondurasa, Nikaragve, Kostarike, Paname, Kolumbije i evo nas u Brazilu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije