Olimpijski tekvondo

Hrvatica na OI nastupa za Kanadu: Rođena sam tamo, ali kod kuće je sve bilo hrvatsko

Igor Kralj/PIXSELL
07.08.2024.
u 12:00

Moj tata je iz Travnika a mama iz Sarajeva a oboje su Hrvati. Da bih otišla na Igre pomogla mi je i hrvatska zajednica u Vancouveru

Vidjevši da je ždrijeb Leni Stojković (49 kg) za prvu protivnicu dodijeli Kanađanku Josipu Kafadar bilo je jasno da ta djevojka vuče korijene s prostora bivše SFRJ. Štoviše, kako rijetko tko od bivših zemalja svojem ženskom djetetu daje ime Josipa bila je velika vjerojatnost da je riječ o Hrvatici s kanadskom putovnicom.

A da smo slutili dobro sama Josipa dala nam je odmah do znanja:

- Ne moramo pričati engleski, možemo hrvatskim jezikom.

Ova simpatičan djevojka ubrzo je pojasnila svoju korijensku priču o kojoj smo znali tek da su njeni roditelji izbjegli u Kanadu radi ratnih zbivanja na prostoru bivše SFRJ.

- Moj tata je iz Travnika a mama iz Sarajeva ali su oboje Hrvati. Ja jesam rođena u Kanadi ali sam uvijek pričala hrvatski, sve kod kuće je bilo hrvatsko.

Josipu je podržala i hrvatska zajednica, točnije Hrvatska seljačka stranka Vancouver, organiziravši piknik za nju.

- Znate kakvi su naši ljudi, poštuju sport i sportaše. Bilo im je drago da meni nešto pomognu.

No, zacijelo im nije bilo drago kada su vidjeli na koga Josipa ide u prvom kolu. Na Hrvaticu i to dvostruku svjetsku prvakinju do 46 kilograma.

- Bilo bi mi draže da sam se borila s nekim koga ne poznajem. Mi se dosad nismo borile ali smo trenirale zajedno. Bila sam ja prijašnjih godina nekoliko puta na pripremama u njenom klubu Marjan. A sparirala sam i s drugim curama.

Josipa je od Lene izgubila ali je bila jako tvrd orah (0:0, 5:6).

- Zašto bi njoj bilo lako. No, ja njenog trenera Šišu i Lenu poštujem, ona je fina osoba, i sada meni preostaje navijati za nju kako u četvrtfinalu tako i dalje. Ako bi ušla u finale, bilo bi to dobro i za nju ali i za mene jer bi me povukla u repesaž - zaključila je Josipa.

>> Ovako su izgledali mali vatreni prije nego su postali slavni. Neke od njih nećete prepoznati

1/21

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije