OLIMPIJSKE IGRE

Koliko hrvatski olimpijci zarade za zlato? Nećete vjerovati kakve su nagrade srpskim medaljašima

Paris 2024 Olympics - Opening Ceremony
Foto: AMANDA PEROBELLI/REUTERS
1/3
29.07.2024.
u 14:05

Na prošlim Olimpijskim igrama u Tokyju zlatni olimpijci zaradili su 27.650 eura, dok će u Parizu zlatni zaraditi 41 tisuću. Srbija svojim zlatnim olimpijcima donosi čak pet puta više

Osvajanje olimpijskog zlata je u velikoj većini sportova najveći uspjeh u karijeri. Održavaju se svake četiri godine, a tamo se natječu samo najbolji. Pravi primjer što je najvažnije su američki košarkaši koji na Svjetsko prvenstvo dođu s rezervnim sastavom, izgube od Litve, Njemačke i Kanade i ostanu bez medalje, a onda na Olimpijske igre dođu s najjačim mogućim sastavom i s 26 razlike razmontiraju Srbiju koja je jedna od glavnih favorita za osvajanje medalje.

>> Ovako izgleda Modrićev penthouse u centru Zagreba. Vatreni je platio bogatstvo

Paris 2024 Olympics - Opening Ceremony
1/17

Kao i na svakom natjecanju, tako i na olimpijskim igrama i financije igraju svoju ulogu, ali isključivo za osvajače medalja. Nijedna zemlja se po tom pitanju ne štedi, čak ni one najsiromašnije. Naravno, bogatije zemlje nagrade čak i one sportaše koji ne osvoje medalju. Jedan Hong Kong je prije tri godine svojim zlatnim olimpijcima isplatio čak 706 tisuća eura.

A kako tu stoji Hrvatska? Na prošlim Olimpijskim igrama u Tokyu zlatni olimpijci (teniski par Mate Pavić i Nikola Mektić, braća Sinković i Matea Jelić) zaradili su 27.650 eura, srebrni (teniski par Marin Čilić i Ivan Dodig, Tonči Stipanović i Tin Srbić) 17.300 eura, a brončani (Damir Martin i Toni Kanaet) 12.250 eura, dok će u Parizu zlatni zaraditi 41 tisuću, srebrni 26 tisuća, a brončani 18 i pol tisuća. Ovu potonju cifru je već zaradio Miran Maričić koji je osvojio brončanu medalju u natjecanju u zračnoj puški.

VEZANI ČLANCI:

Interesantno je da susjedna Srbija svojim zlatnim olimpijcima donosi 201 tisuću eura, što je čak pet puta više u odnosu na nas, iako je, kao i mi, financijski poprilično siromašna.

Ključne riječi

Komentara 1

ĆA
ĆanotaKrljo
19:03 29.07.2024.

nije u šoldima sve 🎶🎷🔊

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije