LIGA PRVAKA

Krenulo je od Mandže, mogu li Hrvati i 11. put zaredom do naslova? Ipak, City je glavni favorit

London: Liga prvaka, Borussia Dortmund - Bayern Muenchen, Mario Mandžuki?
Foto: Friso Gentsch/DPA
1/3
14.02.2023.
u 07:00

Danas počinje osmina finala nogometne Lige prvaka, a od 16 klubova u devet njih igra čak 10 hrvatskih igrača. Barem jedan hrvatski igrač slavio je 'klempavi' trofej u finalima svake godine od 2013. do danas...

Nakon duga 103 dana bez Lige prvaka najelitnije klupsko nogometno natjecanje vraća se u naš život. Igrači su završili s avanturama na Svjetskom prvenstvu u Kataru, domaća prvenstva su krenula, oni su se zagrijali i spremni su za najvažniju nogometnu pozornicu – onu europsku.

Hrvati u devet klubova

A ona tradicionalno ne može proći bez hrvatskih igrača. Naime, u osmini finala Lige prvaka nastupat će ih čak deset. Ova faza natjecanja kreće danas, kada prve utakmice igraju Milan i Tottenham te PSG i Bayern (obje počinju od 21 sat).

Dan poslije na scenu stupaju Borussia Dortmund i Chelsea te Club Brugge i Benfica, dok sljedeći tjedan u elitnom natjecanju igraju Eintracht Frankfurt i Napoli (21. 2.), Liverpool i Real Madrid (21. 2.) te Inter i Porto (22. 2.) i Leipzig i Manchester City (22. 2.).

U ovih nekoliko utakmica hrvatska publika ima za koga navijati jer od 16 klubova u završnici u devet njih igraju hrvatskih igrači, a to su: Ante Rebić (Milan), Ivan Perišić (Tottenham), Mateo Kovačić (Chelsea), Kristijan Jakić i Hrvoje Smolčić (Eintracht Frankfurt), Luka Modrić (Real Madrid), Joško Gvardiol (RB Leipzig), Marcelo Brozović (Inter), Josip Stanišić (Bayern) te Petar Musa (Benfica).

01 February 2023, Saxony, Leipzig: Soccer: DFB Cup, Round of 16, RB Leipzig - TSG 1899 Hoffenheim at Red Bull Arena. Leipzig player Josko Gvardiol on the ball. Photo: Jan Woitas/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the requirements of the DFL Deutsche Fußball Liga and the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequence pictures and/or video-like photo series. Photo: Jan Woitas/DPA
Foto: Jan Woitas/DPA

A ako je vjerovati statistici i povijesti, netko od njih doći će i do finala samog natjecanja. Jer, posljednjih 10 sezona Hrvati osvajaju Ligu prvaka. Sve je krenulo 2013. godine, kada je Mario Mandžukić s Bayernom podigao "klempavi" pehar. Posljednji je otišao u vitrine Real Madrida i ruke Luke Modrića

Ovako je to izgledalo u posljednjih 10 godina, naslove su osvojili: Mandžukić 2013., Modrić 2014., Ivan Rakitić 2015., Luka Modrić i Mateo Kovačić 2016., 2017. i 2018., Dejan Lovren 2019., Ivan Perišić 2020., Kovačić 2021., Luka Modrić 2022. godine.

Štoviše, od posljednjih 20 sezona, otkako natjecanje nosi naziv Liga prvaka, u 16 njih hrvatski su igrači osvajali naslov.

Prvi Hrvat koji je postao klupski europski prvak bio je Robert Prosinečki koji je s Crvenom zvezdom u Bariju 1991. nakon jedanaesteraca svladao Marseille (5:3). Prosinečki je prvi izveo udarac i bio precizan s bijele točke za beogradsku momčad, a natjecanje se tada zvalo Kup prvaka.

No, u ovom natjecanju prednjači Luka Modrić. On je u Ligi prvaka do sada skupio ukupno 111 utakmica (103 s Realom, osam s Tottenhamom), a može se hrvatski kapetan pohvaliti i time da ima pet naslova.

Soccer Football - FIFA Club World Cup - Final - Real Madrid v Al Hilal - Prince Moulay Abdellah Stadium, Rabat, Morocco - February 11, 2023 Real Madrid's Luka Modric, Arribas and Mario Martin celebrate after winning the FIFA Club World Cup final Action Images via Reuters/Andrew Boyers Photo: Andrew Boyers/REUTERS
Foto: Andrew Boyers/REUTERS

Iako mu je 37 godina, i dalje je jedan od najvažnijih ljudi u kraljevskom klubu, a ove sezone osvojio je već naslov svjetskoga klupskog prvaka, na medalje se naviknuo jer je krajem prošle godine s Hrvatskom osvojio i broncu na SP-u u Kataru. Modrić je sa Španjolcima osvojio ukupno 22 trofeja u svim natjecanjima i potrudit će se da i ove godine osvoji Ligu prvaka te uđe u prebrano društvo ovog velikana.

Naime, Paco Gento osvojio je šest titula u ovom natjecanju i do danas je ostao rekorder Reala. Velikani poput Cristiana Ronalda i Paola Maldinija došli su do brojke pet, a isto toliko imaju još trojica aktivnih realovaca. Uz Modrića, tu su Dani Carvajal i Karim Benzema.

Hrvatu i Francuzu ovo je možda i posljednja prilika da uđu u Gentov klub i postanu najtrofejniji igrači u povijesti natjecanja.

U tom pothvatu kladionice im nisu naklonjene jer kad je o favoritima riječ, Manchester City glavni je akter. Iako klub ima probleme zbog tužbi za kršenje financijskih pravila te prijetnji izbacivanjem iz Premier lige, mnogi smatraju da će se naslov Lige prvaka slaviti na Etidahu.

Nakon "građana" glavni su favoriti Bayern, PSG pa tek onda Real Madrid i Liverpool. Među autsajdere se stavljaju Club Brugge i Eintracht.

Bilo kako bilo, o finalu i samom kraju još je nezahvalno govoriti pa ćemo se držati rečenice koju valjda svaki igrač barem jednom kaže u intervjuu: "Idemo utakmicu po utakmicu."

Derbi PSG-a i Bayerna

A prvi na scenu idu Rebić i Perišić, koji će se sastati na San Siru, taj derbi Milana i Tottenhama bit će u sjeni onog PSG-a i Bayerna – jer ovaj je par najzanimljiviji susret ovog tjedna.

Bogati PSG predvođen je Neymarom, Lionelom Messijem, ali i Kylianom Mbappeom, koji je upitan. I to društvo još se oporavlja od ispadanja iz kupa od Marseillea, ali za Bayern se mora skupiti.

No, ni kod Bavaraca ne cvjetaju ruže, ostali su bez vratara Manuela Neuera, koji je na skijanju slomio nogu, a potom je verbalno napao klupsko vodstvo zbog razlaza s trenerom vratara Tonijem Tapalovićem.

Ipak, Bayern je trenutačno u nizu od 20 utakmica bez poraza u svim natjecanjima, a njihov posljednji natjecateljski poraz dogodio se 17. rujna 2022. protiv Augsburga u Bundesligi (0:1).

Dodajmo da se uzvratni susreti osmine finala Lige prvaka igraju 7. i 8. ožujka te 14. i 15. ožujka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije