NASLOV PRVAKA Kuže tvrdi kako bi znao kako s Dinamomo osvojiti prvenstvo

Kuže: Krunu Jurčića trebali su postaviti tek od ljeta

17.04.2009.
u 09:21

Prošle godine u ovo doba Dinamo je već debelo bio prvak. Prvi je i danas, ali ne izgleda nimalo uvjerljivo i moćno. Modri više ni protiv Intera kod kuće nisu sigurna oklada, a najteže bitke tek dolaze. Odlučujuća najvjerojatnije 31. svibnja na Poljudu.

– Ne vjerujem da će se u toj utakmici odlučivati o prvaku. Hajduk će do tada izgubiti korak i Dinamo će u Splitu biti miran i neopterećen – tvrdi Josip Kuže, šampionski trener iz 2006. godine i nesuđeni Dinamov šef nakon što je Vlak smijenjen.

Supruga je sretna
Je li vam se Mamić javio nakon što vas nije uspio progurati na sjednici Izvršnog odbora?

– Jest, razgovarali smo, odnos je bio i ostao korektan. Uživao sam radeći s njim, jer je pun energije i želje za uspjehom. Iako će najzaslužniji za naslov biti igrači i trener, Zdravko je zapravo pokretač svega u Dinamu. On samo ne može donositi nogometne odluke, ali od njega se i ne očekuje da zna nogomet. To mora prepustiti onima koji znaju.

Žalite li što niste na Jurčićevu mjestu?

– Ja znam kako bih bio prvak! U moje vrijeme pola Dinamove momčadi bilo je u reprezentaciji, a u posljednje dvije godine većina igrača stagnira. Ne krijem da sam taj posao želio, za to je navijao i moj sin, a jedino je supruga sretna što nisam u Dinamu. No, nisam se osjećao loše nakon što nisam prošao.

U posljednje vrijeme žestoki ste kritičar Dinamove igre. To ide Jurčiću?

– Jurčić pripada mladoj gardi trenera, koji prate nogometne trendove, uredni su u radu, znaju što žele, ambiciozni su, ukratko – velika perspektiva. Ali, Dinamov problem su kontrola ritma i organizacija napada. Čeka se individualan potez, a kada ga nema, kad se udari u zid, onda trener ne zna pomoći ni sebi, ni igraču.

Tvrdite da Jurčić nije dorastao zadatku?

– Nakon Vlakova odlaska nije bio pravi trenutak za njega. Bolje bi bilo da je počeo od ljeta.

Je li Dinamov problem i loš odnos igrača prema poslu?

– To je katastrofalan alibi, ali i uvreda igračima! Igrač nema većega motiva od borbe za naslov. A pristup, primjerice napadača, ne ogleda se u uklizavanju, nego u sposobnosti da igrač u pravom trenutku bude na pravome mjestu. Dinamo je napadački jalov jer nema igrača koji može sam odlučiti o pobjedniku.

Neka Barić pomogne
Dolazimo do ključne pogreške, loše selekcije.

– Nedopustivo je dovoditi Slepičku uz četiri igrača istoga profila. Selekciju treba prepustiti struci. Zašto se, primjerice, ne bi pitalo Barića? On sigurno ne bi pogriješio. Nažalost, Dinamova momčad nema europsku perspektivu – zaključio je Josip Kuže.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije