Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gvardiol i Kovačić u zastrašujućoj momčadi

Moćni Manchester City ide na pogon Hrvata. Građanin Joško: Napokon sam uspio!

Argentina v Croatia - FIFA World Cup 2022 - Semi-Final - Lusail Stadium
Foto: David Klein
1/2
06.08.2023.
u 13:58

Napokon sam uspio, igrat ću u najboljoj momčadi na svijetu!

Napokon sam uspio, uspjeli smo! - rekao je sa smiješkom hrvatski reprezentativac Joško Gvardiol (21) nakon što je potpisao ugovor s Manchester Cityjem.

No, osim njega, možemo i mi odahnuti jer je njegova transferna saga trajala gotovo cijelo ljeto i sada je napokon završena. Joško je navukao Cityjev dres i obećao klubu petogodišnju vjernost.

Kova i ja ćemo uživati

- Dobar je osjećaj biti dio ove momčadi. Nakon savršene prošle sezone, odlučio sam se pridružiti Cityju i postati dio ovoga kluba i učiti od najboljih, bit ću okružen igračima svjetske klase, a trenirat će me najbolji trener na svijetu. Čast mi je biti u ovom klubu, svi koji su prošle sezone gledali Manchester City znaju da je to najbolja momčad na svijetu. Dolazak u ovaj klub je nešto posebno i za mene i za moju obitelj - rekao je mladi branič za službene klupske stranice.

Gvardiol je tek drugo pojačanje Cityja u ljetnom prijelaznom roku, nakon što je došao i Mateo Kovačić. City se ove godine odlučio za Hrvate, a s njima dvojicom sigurno nije pogriješio. Odlično se poznaju iz hrvatske reprezentacije, a zajedničko im je i to što su seniorske karijere započeli u zagrebačkom Dinamu, kako piše City, rasadniku nekih od najtalentiranijih hrvatskih igrača.

- Prije tjedan dana razgovarao sam s Kovom o momčadi i rekao mi je da mu se jako sviđa u Manchester Cityju, da ću sigurno i ja uživati ovdje. Kao osoba, Mateo je jako dobar dečko i uvijek je tu da pomogne. Na terenu je fantastičan igrač nevjerojatne kontrole lopte, rekao bih možda jedan od najbržih igrača s loptom na svijetu - rekao je Gvardiol o svom novom klupskom suigraču.

Inače, mladi Gvardiol je tim transferom postao najskuplji branič u povijesti nogometa. Bogati osvajač Lige prvaka platio ga je čak 90 milijuna eura, čime je s prvog mjesta skinut Harry Maguire. On je bio najskuplji branič svih vremena kada ga je prije četiri godine Manchester United doveo iz Leicestera za 87 milijuna €.

Gvardiolov transfer nestrpljivo su čekali i u Leipzigu i u Dinamu, ali i drugdje u svijetu. Naime, plavima će pripasti 15 posto razlike od njegove prodajne cijene (18,8 milijuna eura) pri prelasku iz Dinama u Leipzig i od njegova prelaska (90 milijuna eura) iz Leipziga u City. Dakle, u Dinamovu kasu stiže 10,7 milijuna eura, ali i još dodatan novac od naknade za razvoj. On je u klubu bio od svoje desete godine, a transferiran je s 19. Plavima bi prema tome trebalo pripasti i 2,75% od transfera, što iznosi dodatnih 2,5 milijuna eura.

Joška ćemo odsad gledati u najjačoj ligi svijeta, bok uz bok s najboljim svjetskim igračima. Debitirati bi za City trebao u petak na otvorenju sezone u utakmici s Burnleyem (21 sat). U momčadi Josepa Guardiole trebao bi se dobro snaći jer je vrlo talentiran, zna se nositi s pritiskom i ima iskustvo igranja na najvećim natjecanjima i u velikim utakmicama.

Prošle sezone njegov je Leipzig u Ligi prvaka igrao upravo protiv Cityja pa zna o čemu se radi. Joško je čak i zabio gol u prvoj utakmici (1:1), no u drugoj je njegova tadašnja momčad izgubila čak s 0:7 i ispala.

- Da budem iskren, svi su htjeli izbjeći City prošle sezone. Nažalost, bili smo jedna od momčadi koja je dobila za suparnika City u Ligi prvaka i znali smo da će biti teško, ali bilo je nevjerojatno. Način na koji je City igrao kod kuće i ona atmosfera, to je jednostavno druga razina - prisjetio se Gvardiol.

A već u tim utakmicama pratio ga je njegov sadašnji trener Guardiola. Čovjek je to sa sličnim prezimenom koji je jedva čekao da Joška vidi u momčadi Cityja.

- Volim izazove i volim iskusiti nešto novo u karijeri. Dakle, veselim se što će me trenirati najbolji trener na svijetu. Želim naučiti nešto novo kako bih igrao još bolje i unaprijedio se i kao igrač i kao čovjek. Guardiolin stil igre mi se jako sviđa i dobro je što City tako igra. Posjed lopte jedan od razloga zašto sam ovdje i nadam se da će mi takav stil igre odgovarati.

A odgovarat će mu i činjenica da se više neće morati brinuti za Erlinga Haalanda kao što je to radio prošle sezone u Ligi prvaka. Taj mu je igrač tada stvarao najviše problema, a sada će mu biti suigrač.

- Svi znamo što je radio kada je igrao protiv nas prošle sezone. Lijepo je imati ga na svojoj strani. Još dok je bio u Bundesligi bio je čvrst igrač, jak i brz i ima sve potrebno da postane jedan od najboljih na svijetu. Srećom, sada smo u istoj momčadi i ne moram se više brinuti o tome kako ga zaustaviti - rekao je Joško.

Skromni dečko sa Srednjaka

No, i on sam ima sve preduvjete da postane najbolji na svijetu. Karijera mu je dosad išla samo uzlaznom putanjom. Skromni dečko sa zagrebačkih Srednjaka nogometnu karijeru započeo je u Trešnjevci, s osam godina prešao je u Dinamo i za prvu momčad debitirao u listopadu 2019. u 4:2 pobjedi nad Goricom.

U dvije sezone u Dinamu osvojio je dva naslova prvaka i Hrvatski kup, prije nego što je prešao u njemački RB Leipzig. Za koji je nasupio u 87 utakmica, zabio pet golova i osvojio dva trofeja DFB-Pokala.

Osim toga, nije mala stvar i to što u City dolazi sa svjetskom broncom osvojenom s Hrvatskom, za koju je dosad odigrao 21 utakmicu i na SP-u 2022. briljirao. Nema razloga da nas i dalje ne nastavi oduševljavati.

 

 

Komentara 2

PO
pocrn
07:26 07.08.2023.

….jos kad znas kada su ova dva kupljena, te dodas inflaciju i arapsko nelogicno rasipanje novaca onda je josko otisao za cetrdesetak, za arape pisljivih, miliuna !

KA
KakoSAD
17:25 06.08.2023.

Vecernji u zadnje vrijeme uvijek pise da je Gvardiol posta najskuplji defenzivni igrac. Da budemo posteni, nije. Harry Maguire total fee je $101.98m, Josko Gvardiol fee $98.6m, dok jsu treci Virgil van Dijk i Wesley Fofana sa $95.61m

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije