NOVI PROBLEM

MOO zapalio vatru! Odobren nastup boksačicama za koje se smatra da su biološki muškarci

Press visit at the Olympic and Paralympic athletes Village
Foto: BENOIT TESSIER/REUTERS
1/3
30.07.2024.
u 09:00

"Podsjetimo se da muškarci – kako god se identificirali – imaju 162 posto snažniji udarac od žena – što je najveća razlika u izvedbi između muškaraca i žena. Rodna ideologija dovest će do smrti žena",  rekla je Nancy Hogshead, američka plivačica i osvajačica triju zlata.

Olimpijske igre u Parizu već su u prvih nekoliko dana nanizale mnoštvo kontroverzija i skandala, a Međunarodni olimpijski odbor možda je otvorio put do još jedne takve epizode. Naime, odlučili su na ženskom boksačkom turniru odobriti nastup dvjema boksačicama, Imane Khelif (Alžir) i Lin Yu-Ting (Tajvan) koje su prošle godine suspendirane sa Svjetskog prvenstva jer je Međunarodna boksačka federacija (IBA) utvrdila da su biološki muškarci. 

IBA, organizacija koja rukovodi nekima od najvećih boksačkih natjecanja, odlučila je nakon testiranja suspendirati Khelif i Yu-Ting, a njezin predsjednik Umar Kremlev tada je izjavio: "DNK test dokazao je da imaju XY kromosome i skladno tome isključene su iz natjecanja." Odnosi MOO-a i IBA-e su se raspali, a potonja je isključena iz organizacije boksačkih turnira na olimpijskim igrama. Odbor je odlučio ne pratiti odluku organizacije kada je riječ o dvije sporne boksačice.

Press visit at the Olympic and Paralympic athletes Village
1/27

Alžirka u karijeri ima omjer od devet pobjeda i pet poraza, a Tajvanka omjer od 19 pobjeda i pet poraza. Meksička boksačica Brianda Tamara opisala je svoje iskustvo borbe s Yu-Ting. "Kad sam se borila s njom, bila sam izvan sebe. Njeni udarci jako su me boljeli, mislim da se nikad nisam tako osjećala u svojih 13 godina boksanja, niti u sparingu s muškarcima. Hvala Bogu da sam se taj dan izvukla iz ringa i dobro je da su konačno shvatili", rekla je Tamara.

"Imane Khelif iz Alžira i Lin Yu-Ting iz Tajvana natjecat će se u ženskom olimpijskom boksu unatoč tome što su diskvalificirane prošle godine zbog XY kromosoma, muškog fenotipa. Podsjetimo se da muškarci – kako god se identificirali – imaju 162 posto snažniji udarac od žena – što je najveća razlika u izvedbi između muškaraca i žena. Rodna ideologija dovest će do smrti žena",  rekla je Nancy Hogshead, američka plivačica i osvajačica triju zlata.

Komentara 6

LE
lepizg
10:56 30.07.2024.

Nije bolest sve što boli!

Avatar FalusBonus
FalusBonus
10:28 30.07.2024.

Pa neka boksaju u kategoriji LGBTQSMPN itd. ili kako bi ih ličani nazvali "ucipne"

Avatar Semper5
Semper5
10:09 30.07.2024.

Onda ni vi nemojte pisati boksačice, jer to nisu. Ja stvarno ne znam, neće biti zatovodljni dok netko smrtno ne strada. Koliko dugo je trajala borba za ženska prava, sad će ovi woke i rodna ideologija sve uništiti. Ženskom sportu prijeti odumiranje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije