Dragan Bender

'Nadam se da ispočetka Šarić i ja nećemo igrati puno zajedno'

Dragan Bender
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
31.08.2017.
u 22:33

Utakmice kao što je ova protiv Mađarske moramo što prije prelomiti, da nam se naši najbolji igrači što više odmaraju, ističe 19-godišnji debitant Dragan Bender

Uoči prve utakmice na ovogodišnjem Eurobasketu, svi naši igrači uvjereni su da su kvalitetnija momčad od mađarske selekcije (petak, 14 sati). No, ispod tog uvjerenja jest i sloj opreza, kako kod onih iskusnih tako i kod onih mlađih pa podjednako razmišljaju i naš najstariji igrač (Marko Popović) i naš najmlađi igrač (Dragan Bender).

Benderu će to biti premijera u seniorskoj reprezentaciji na velikim natjecanjima što će mnogima u Hrvatskoj biti prva prilika da ga vide:

- Kod mene nema debitantske nervoze jer sam igrao europska prvenstva u mlađim uzrastima i poznajem ovaj koncept natjecanja i značaj prvih utakmica. Sveukupno, u momčadi se osjeti pozitivna nervoza, no mogu reći da smo dosta dobro uigrani pa se nadam da ispočetka Šarić i ja nećemo igrati puno zajedno. To ne treba pokazivati u ranijim utakmicama, neka nam to ostane za kasnije. Inače, i Mađarska i Rumunjska nisu momčadi koje igraju neke posebne sisteme i to su utakmice koje moramo što prije prelomiti. Bilo bi dobro da se to učini do poluvremena, da nam se u drugom odmaraju naši najbolji igrači - kazao je Bender nakon kojeg je istu ideju razradio Popović:

- Moramo pokušati riješiti utakmicu što prije i ne dati im da se vrate da možemo što prije razmišljati već o sljedećem danu. Moramo prelomiti utakmicu i držati tu razliku da naši glavni igrači kao što su Bogdanović, Šarić, Simon i Ukić mogu u ovoj fazi natjecanja igrati manje da bi bili što svježiji u onoj fazi u koju želimo doći. To im moramo omogućiti mi iskusniji, ali i neki mlađi nam moraju dati ruku. Moraju igrati sa samopuzdanjem jer ne igra se svaki dan Eurobasket, posebice što je sljedeći tek za četiri godine.

Popović je pred novinarima pričao i konkretno, o prvom suparniku.

- Mađarska je reprezentacija koja nije u našem rangu. Prvi igrač im je Hanga koji u klubu nema glavnu ulogu već djeluje iz drugog plana, dok se u reprezentaciji sve bazira na njemu, ali i Vojvodi i Wittmannu. Imaju respektabilnu momčad s kojom mi moramo izjednačiti svoju energiju ili imati i veću od njih i onda će naša kvaliteta doći do izražaja. Možemo mi ovdje pričati o tehničko-taktičkim detaljima, no u ovakvim utakmicama najbitniji je ipak pristup.

Popović ima bitaka u nogama i svjestan je da se hrvatskoj reprezentaciji događalo da u prošlosti gubi utakmice od autsajdera.

- Došli smo na ovaj Eurobasket s vjerom da možemo napraviti puno. Znamo da nismo glavni, ali i da jesmo jedni od favorita skupine i moramo si ljestvicu postaviti visoko. Tako moramo misliti i momčadi od kojih smo na papiru bolji moramo pobijediti i sa 20, 30 razlike ako je moguće, da s time utjeramo strah u kosti drugima. S igračima kakve imamo, s potencijalom koji ova momčadi ima, a nije ga još pokazala, ja se nadam da ćemo eksplodirati na ovom Prvenstvu. Naš je plan cijelo vrijeme bio da se dižemo kroz pripremne utakmice, potom kroz uvodnu skupinu i da u nokaut fazi budemo najbolji - kazao je Popović.

O pristupu na premijeri govorio je i hrvatski izbornik Aleksandar Petrović:

- Apsolutni prioritet jer defanzivna energija na početku utakmice. Neću vam reći tko će započeti utakmicu, no i ona će vam reći na koji nači krećemo, sa što više defanzivne sigurnosti. Važno je da dođemo do laganih koševa, da uđemo u stanje u kojem se nećemo previše trošiti. Ne fizički, jer utakmicu fizički treba odraditi, nego mentalno jer tijekom ovog Prvenstva moramo biti u dobrom psihološkom stanju s obzirom da znamo da stižu opasne utakmice.

Bude li tako i Petrović je uvjeren da problema nebi smjelo biti:

- Njihova petorka je stabilna, no kada gledamo rotaciju od 10 igrača, Hrvatska je kvalitetnija i zato moramo biti energetski pravi i lomiti ih četvrtinu po četvrtinu. Mi smo momčad s više resursa i apsolutno spremni ulazimo u ovo Prvenstvo. Naravno, ostaje nam još da kroz ove utakmice u skupini implementiramo kapetana Ukića kojeg nije bilo u pripremnim utakmicama, ali će ga biti u startnoj petorci u svakoj od utakmica prve faze.

Komentara 1

Avatar Diavolo
Diavolo
23:41 31.08.2017.

Ocekujem pametnu i strpljivu igru sutra....i naravno pobjedu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije