u Drakulinu zavičaju

Košarkaši kreću protiv Mađara koje vodi Dubrovčanin kojeg Srbi svojataju

Hrvatska košarkaška reprezentacija
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/5
31.08.2017.
u 16:55

Mađare je na Eurobasket nakon 18 godina odveo Stojan Ivković (51), trener s hrvatskom i mađarskom putovnicom rođen u Dubrovniku, kojeg Srbi svojataju

Nastup na ovogodišnjem Eurobasketu, posljednjem u ritmu održavanja svake dvije godine, Hrvatska započinje sutra u 14 sati protiv Mađarske. Da je riječ o utakmici vaterpolista pričali bismo o velikom okršaju, da pričamo o nogometu prisjećali bismo se mađarske "lake konjice", no kako je riječ o kraljici igara to je nešto sasvim drugo.

Naši sjeverni susjedi jesu sportska nacija, posebice u vodenim sportovima, no u košarci se nisu proslavili. Doduše, tamo davne 1955. bili su čak i europski prvaci, a onda su, s vremenom, nestali s košarkaške karte Europe. Nakon 1969. trideset godina ih nije bilo na europskim prvenstvima, a nakon toga još narednih 18. 

A na Eurobasket ovaj put ih je odveo stručnjak rođen u Dubrovniku. Stojan Ivković zapravo je po rođenju Dubrovčanin, od oca Srbina i majke Hrvatice, koji u Mađarskoj živi već godinama. Ivković je jako dobro informiran o košarci u zemljama bivše SFRJ, pa tako i o hrvatskoj reprezentaciji. U to nas uvjerava Splićanin Teo Čizmić, trener mađarskog prvoligaša Atomeromua:

- Stojan Ivković jako dobro poznaje naše igrače, a vjerojatno i odnose u našoj reprezentaciji. 

Može li ta Mađarska zaprijetiti Hrvatskoj u njenoj skromnijem danu, pitali smo Čizmića?

- Ako ih shvatimo kako treba, mi smo prekvalitetni da bi s njima imali problema. Ne očekujem takvo što pa tako niti da ta utakmica bude u egalu. Mađarska se oslanja na dvojicu jakih vanjskih igrača Hangu i Vojvodu. Oni imaju sva prava. Oni imaju i ekstra fizikalca Kellera, a najtanji su na razigravaču pa su zbog toga htjeli dovesti Amerikanca DeAndrea Kanea.

Dotičnoga su Mađari čak i privoljeli da igra za njih pa su mu 1. lipnja dali putovnicu, no čovjek se na pripremama nije pojavio navodno zbog insistiranja njegova novog kluba Makabija na čijoj je klupi od ovog ljeta opet Neven Spahija.

- Čovjek se obvezao da će igrati za Mađarsku tri godine, pa će morati platiti i neke penale - prenosi Čizmić.

No, zato se, nakon određene neizvjenosti, sastavu priključio Adam Hanga, novopečeni igrač Barcelone kojem će katalonski klub platiti 7,5 milijuna eura za tri godine što je za košarkaške prilike u Europi iznimno visoka svota. Atleta je to za kojeg, vjerujemo, hrvatski izbornik Aleksandar Petrović ima rješenje. Uostalom, i kapetan Roko Ukić drži da s Mađarima ne bismo smjeli imati problema:

- Ako uložimo maksimalnu energiju, neće nam trebati niti neka vrhunska napadačka izvedba da izborimo prvu pobjedu. 

Doduše, puno bolju energiju s tribina trebali bi imati naši suparnici jer u Cluju živi 50.000 Mađara, a u cijeloj Rumunjskoj oko milijun i pol, dobar dio njih upravo u pokrajini Transilvanija. A za nju se pak u svijetu čulo, ako ne po prirodnim ljepotama, a onda sigurno po legendi o najpoznatijem vampiru grofu Drakuli. 

Dakle, Hrvatska će svojih prvih pet utakmica u skupini odigrati u Drakulinu zavičaju. Da se našalimo, reći ćemo da su se naši valjda snadbjeli s češnjakom i krunicama jer, s obzirom na povijest pehova ove reprezentacije, valja se oboružati zaštitom od sila nečastivih. 

Komentara 17

JE
jetix
17:24 31.08.2017.

Kakve veze ima sa spprtom to tko koga svojata po nacionalnoj osnovi?? Dal moze proći ijedan članak da se negdje ne spomene tko je srbin, a tko hrvat. Strah me i horoskop čitati

Avatar Orlando!
Orlando!
17:31 31.08.2017.

Može li proći koja vijest bez Srba i politike, ili je to zato što takvi članci poberu najviše klikova.

DU
Deleted user
17:57 31.08.2017.

I to je bitan podatak? Stvarno, svaka čast!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije