Eurobasket

Bojan: Dobri smo, ali treba ostati na zemlji

31.08.2017.
u 15:33

– Posljednjih sedam dana osjećala se pozitivna nervoza, jedva smo čekali da krenemo u Rumunjsku, da održimo dva lakša treninga, upoznamo dvoranu i ambijent i odigramo prve utakmice.

Hrvatski su košarkaški reprezentativci zrakoplovom švicarskog prijevoznika doputovali u rumunjski grad Cluj baš nekako u isto vrijeme kada i njihovi najveći suparnici u skupini Španjolci, koji slove za prve favorite predstojećeg Eurobasketa.

A da je tome tako vidi se ne samo po Fibinu neslužbenom renkingu (1. Španjolska, 2. Srbija, 3. Francuska, 4. Hrvatska...) nego i po Eurohoopsovim procjenama o tome tko su najbolji igrači tog natjecanja.

Šarić i Bogdanović podcijenjeni

Na toj su listi među prvom trojicom igrača dvojica Španjolaca. Prvo mjesto pripalo je centru Memphis Grizzliesa Marcu Gasolu, a treće njegovu bratu Pauu Gasolu, igraču visoke linije San Antonio Spursa.

Između njih svrstao se Letonac Kristaps Porzingis, centar naših mogućih suparnika u osmini finala, dok su dvojica naših najboljih košarkaša svrstani na sedmo (Dario Šarić) i osmo mjesto (Bojan Bogdanović).

Eurohoopsovi novinari procijenili su, a nama se te procjene ne čine dovoljno objektivnima, da su ispred hrvatskog dvojca i Srbin Bogdan Bogdanović (5.) i Francuz Nando De Colo (6.).

Bilo kako bilo, sigurno je da će se te liste nakon Eurobasketa raditi iznova, pri čemu nije nemoguće, bude li Hrvatska uspješna kao prošlog ljeta, da i Bojan i Dario završe u najboljoj petorci Europskog prvenstva.

Uostalom, kao najbolji strijelac Olimpijskih igara, Bogdanović će biti legitimni kandidat i za najboljeg strijelca ovog natjecanja, a Dario bi po svestranosti mogao kandidirati za najkorisnijeg igrača turnira. No, zasad su to samo lijepe želje, a želje se ne ostvaruju tek tako. Uostalom, treba vidjeti već na startu natjecanja, za naše košarkaše to je u petak utakmica s Mađarskom, koliko su zapravo spremni i orni dati ono najbolje igračko od sebe. Nestrpljenje je na njima vidljivo, pa tako i na Bojanu Bogdanoviću:

– Posljednjih sedam dana osjećala se pozitivna nervoza, jedva smo čekali da krenemo u Rumunjsku, da održimo dva lakša treninga, upoznamo dvoranu i ambijent i odigramo prve utakmice.

Prvu, već spomenutu, igraju u petak s Mađarskom, a drugu u subotu s Rumunjskom.

– Mađari i Rumunji su u tim susretima autsajderi, no ne smijemo ih podcijeniti, pogotovo ne Mađare jer u sastavu imaju dvojicu vrlo opasnih igrača, Hangu i Vojvodu. Rumunji su za nas mala nepoznanica, u pripremama nisu imali uspjeha, no uz punu dvoranu i domaćina treba shvatiti ozbiljno. Nakon toga, slijede dvije za nas najvažnije utakmice, protiv Crne Gore i Španjolske, s kojima ćemo se boriti za prva tri mjesta – kazao je Bogdanović ističući zadovoljstvo stanjem u kojem je hrvatska reprezentacija došla na EP u Rumunjsku:

– Prilično smo dobri, vrlo smo dobro radili, a i u pripremnim utakmicama pokazali smo da se možemo nečemu nadati. Doduše, doživjeli smo i dva pripremna poraza od Slovenije, no koliko god je to glupo reći, smatram da je i dobro da smo neke utakmice izgubili. Da se vratimo u realnost. Znamo koliko smo dobri, ali moramo čvrsto stajati na zemlji.

Premda ga hvale i suigrači i izbornik, koji za njega kaže da je povlastica imati igrača koji može igrati na svih pet pozicija, i Dario Šarić čvrsto je na zemlji:

– Moji su potencijali all-round igrača u momčadi maksimalno iskorišteni. Bilo je utakmica u kojima bih malo igrao kao razigravač, a potom kao centar. Malo je teže igrati jedno i drugo, no to su izazovi kojima se veselim. Doduše, u tom čudnom sustavu, kada možete igrati na svim pozicijama, može to biti i nezahvalno.

Je li i Dario nestrpljiv i jedva čeka da se u petak u 14 sati podbaci prva lopta?

– Nestrpljiv sam da dođemo do prve pobjede, da pokušamo tu prvu utakmicu riješiti što prije, jakom voljom i velikom energijom. Želim da ne bude onoga što nam predbacuje izbornik Petrović, da nam se ne događa da pet puta moramo dobivati već dobivenu utakmicu. Kada steknemo 12-13 koševa prednosti, moramo još neko vrijeme izdržati u tom ritmu i time lomiti suparnika. To su odlike dobrih momčadi.

Pamtimo Senegal, Nigeriju...

Ne prijeti opasnost da Petrovićevi izabranici neće biti motivirani za utakmice sa Španjolskom i Crnom Gorom, ali uvijek postoji opasnost da utakmice s autsajderima shvate olako pa da im se dogode porazi kao u susretima s objektivno slabijima Senegalom, Češkom, Nigerijom...

– To je godinama u našoj reprezentaciji bilo upitno i nadam se da nam se to više neće događati. Moramo shvatiti da se u takvim utakmicama o pobjedniku odlučuje obranom i energijom od samoga početka, da doista ne moramo dobivati istu utakmicu pet puta – zaključio je Dario Šarić.

Komentara 9

Avatar Crnokošuljaš
Crnokošuljaš
15:42 31.08.2017.

Nadam se polufinalu.

Avatar debela koli
debela koli
15:53 31.08.2017.

Četvrtfinale, i to je to.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije