Problem

Naši najveći talenti vani dobivaju 
tek mrvice...

GER, UEFA U19 Euro 2016, Kroatien vs Niederlande 12.07.2016, Donaustadion, Ulm, GER, UEFA U19 Euro 2016, Kroatien vs Niederlande, Gruppe B, im Bild Andrija Balic ( Kroatien ) im hintergrund jubel Sam Lammers ( Niederlande ) Abdelhak Bouri ( Niederlande )
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
07.10.2016.
u 21:05

Hrvatska godinama u tim mlađim kategorijama ima igrače koji ostvare vrijedne transfere, ali onda nekako nestaju s radara

Ante Čačić se zbog ozljeda Modrića, Rakitića, Lovrena i Pjace susreo s drugim problemom, a to je mala minutaža nekih važnih igrača poput Vrsaljka, Strinića, pa Roga, koji je jedan od rijetkih koji može nadomjestiti ulogu Modrića i Rakitića. Ništa nije bolja ni situacija u mlađim selekcijama.

I zbog toga se sve češće aktualizira tema o ranom odlasku naših mladih igrača u inozemstvo. Hrvatska godinama u tim mlađim kategorijama ima igrače koji ostvare vrijedne transfere, ali onda nekako nestaju s radara. Jedan od primjera je Hajdukov veznjak Andrija Balić, koji je u prosincu ostvario transfer u Udinese i još uvijek čeka svoju premijeru u Serie A.

Pašalić pokazao pravi put

Nešto je bolja situacija s Dinamovim krilnim igračem Josipom Brekalom, koji je ljetos otišao u Wolfsburg, ali zasad prigode dobiva na kapaljku. Ni Robert Murić nije se usrećio u Ajaxu, sada je na posudbi u Pescari, gdje još čeka na debi.

Alen Halilović na klupi je u HSV-u, dobiva mrvice iako se treneri mijenjaju...

Postoje srećom i drugačiji primjeri poput onog Marija Pašalića, koji je potpisao za Chelsea, ali je posudbama u Elcheu i Monacu pokazao da je igrač za najviše razine, pa je sada završio u Milanu. Oko tog pitanja odlaze li igrač prerano stalno se lome koplja. Tomislav Erceg, nekadašnji Hajdukov centarfor, do detalja je upoznat sa stanjem na tržištu.

– Svaki primjer odlazaka je zaseban. Načelno, za razvoj mladih nogometaša bilo bi najbolje da u Hrvatskoj potpuno stasaju i izbore svoju poziciju u seniorskom nogometu, i tek tada krenu s transferom. Međutim, granice su se u svijetu nogometa dramatično spustile, govorim o godinama kada igrači odlaze u inozemstvo. Klubovi žele što prije uzeti kvalitetnog mladog igrača kako bi za što manji novac dobili top klase, koje Hrvatska stalno proizvodi. I tu često dođe do nerazmjera, naša javnost očekuje da ti mladi igrači, kada odu u inozemstvo, odmah moraju dobiti svoje mjesto pod suncem, ali oni u novim klubovima nailaze na razne probleme. Jedan od prvih je prilagodba na sasvim drugačiji sustav rada, koji je u inozemstvu puno drukčiji u odnosu na način rada u našim klubovima. Zato nekima treba i nekoliko godina kako bi uspjeli pokazati svoj nesporni talent i znanje, a ima ih i koji ne uspiju u tome, jer jednostavno klubovi nemaju vremena za čekanje – kaže Erceg i pojašnjava:

– Razlika u radu je u načinu treniranja. U stranim klubovima igrači se već s 13-14 godina susreću sa značajnim taktičkim vježbama, učenju nogometne igre, a kod nas ima igrača koji dođu u seniore i ne mogu ispoštovati osnovne taktičke zadaće.

Često je i okruženje, od domaćeg u kojem su mlade zvijezde mažene i pažene, posve drugačije.

Ne trpe im mane iz HNL-a

– Priča o uspjehu puno ovisi i o zrelosti tih mladih ljudi, koji se odjednom nađu u svijetu velikog novca, superkvalitetnih igrača, a s druge strane su velika očekivanja od njih. Neki su za to spremni i s 15 godina, neki s 18, neki s 20, a neki nikada. Usto, mladi igrači u velikim ligama nemaju previše prigoda, nitko neće trpjeti neke stvari koje se toleriraju u HNL-u, poput premalo trke, sebičnost... – zaključuje Erceg.

Komentara 4

KU
kupatilo
22:22 07.10.2016.

Skažem se u potpunosti al roditelji su najveci krivci jer za sitne novce izgube i sebe i djecu a nastoje da odu sto prije.Najradije bi ih prodali jos sa deset.Treba to nekako sprijeciti ali kako kad zakonom je nemoguce.

MV
Mijat vrdoljak
23:28 07.10.2016.

Malo je igrača koji odu bez ili sa malom odštetom da uspiju.Klubovi koji ne plate veliku odšteti i ne drže puno do tih igrača, primjera na pretek Delač, Murić, Radošević, Balić i mnogi drugi. Na drugoj strani, Ćorluka, Eduardo do teške ozljede, Modrić, Kovačić, a o Bobanu, Asanovića, Šukeru, Bokšiću mnogima prije da i ne govorim.

VL
????
23:13 07.10.2016.

"U stranim klubovima igrači se već s 13-14 godina susreću sa značajnim taktičkim vježbama, učenju nogometne igre, a kod nas ima igrača koji dođu u seniore i ne mogu ispoštovati osnovne taktičke zadaće. .... nitko neće trpjeti neke stvari koje se toleriraju u HNL-u, poput premalo trke, sebičnost" ---- ovo je razlog zašto Hrvatska ispada od Portugala, tko god sjedio na klupi. Igrači jednostavno ne mogu odraditi taktički dio sve da im najbolji taktičar bio trener. A naši treneri općenito, od Ćire, preko Bilića do Čačića nemaju pojma o taktici. Jedino Otto Barić zna nešto što se vidi po tome da je imao uspjeha s austrijskim momčadima, koje su po tehnici lošije od naših, ali to nadomjeste trkom i ispunjavanjem taktičkih zadataka, a pokojni Tomislav Ivić je jedini od naših trenera kojemu priznajem da je nešto znao o taktici... I dok se stanje iz onih citata s početka mog upisa ne promijene, ne moramo se nadati nekom iskoraku naše reprezentacije na velikim turnirima, jer na toj razini odlučuju sitnice, a važna sitnica je taktika i naravno malo sreće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije