20.04.2022. u 21:05
Na kraju u neodlučnosti dinamovaca prođe vrijeme, a ništa se ne napravi. Ovo je već treći derbi u kojemu Dinamo nije uspio zabiti Hajduku

U zaostaloj utakmici 9. kola Prve HNL Hajduk je na Poljudu svladao Dinamo sa 1-0 (0-0). Strijelac jedinog gola bio je Nikola Kalinić u 63. minuti.

Prvo poluvrijeme trajalo je čak 55 minuta zbog brojnih prekida uzrokovanih prvenstveno sudarima glavama igrača uslijed velike borbenosti, ali bez ijedne izrazite prilike za psotizanje pogotka si jedne strane. Najduži prekid dogodio se nakon sudara glavama Melnjaka i Lauritsena u domaćem kaznenom prostoru sredinom prvog poluvremena. Nakon poduže stanke oba igrača nastavila su utakmicu s povezima oko glave, ali Melnjak je ipak ubrzo morao biti zamijenjen. Zbog ozljeda glave pomoć se morala ukazivati i Ademiju te Emreliju, ali i ta dva gostujuća igrača mogla su nastaviti susret.

Drugo poluvrijeme ipak je donijelo kvalitetniji nogomet, a prvu izglednu priliku imao je Dinamo u 58. minuti. Petković je dobro ubacio s lijeve strane, ali udarac glavom Emrelija bio je preslab pa je Kalinić lako pokupio loptu.

20.04.2022., stadion Poljud, Split - Hrvatski Telekom Prva liga, 09. kolo, HNK Hajduk - GNK Dinamo. Bruno Petkovic, Josip Vukovic Photo: Milan Sabic/PIXSELL
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Hajduk, koji je i u prvom poluvremenu imao inicijativu, no Livakoviću je nastojao zaprijetiti isključivo preko centaršutova, stigao je do prednosti u 63. minuti. Vuković je lijepo uposlio Kalinića u gostujućem 16-ercu, uslijedilo je dvostruko proigravanje s Mikanovićem nakon kojega se iskusni napadač izborio za prostor za udarac sa 12-13 metara iskosa s desne strane te pogodio suprotni kut iznenađenog Livakovića.

Nakon primljenog pogotka i Dinamo je morao pokazati više inicijative, ali zaprijetio je samo udarcima s distance preko Mišića u 70. i Emrelija u drugoj minuti sudačke nadoknade, ali Lovre Kalinić je u oba navrata bio na visini zadatka.

Ovom pobjedom treći Hajduk je stigao na 62 boda, četiri manje od vodećeg Dinama, a dva manje od drugog Osijeka.

Do kraja prvenstva ostalo je još pet kola, a Dinamo očekuju još dva derbija, oba u Zagrebu, u 34. kolu će ugostiti Osijek, a u posljednjem, 36. kolu Hajduk.

 

Standings provided by SofaScore LiveScore

Hajduk
Kalinić N. 63'
1-0
Dinamo
Zaostalo 9. kolo Prve HNL, 19:00, Poljud, Split
Kraj
90' + 6' (Kraj)

Kraj je derbija. Hajduk je slavio 1:0 golom Nikole Kalinića. Dinamo je i dalje prvi na ljestvici  i o svojoj sudbini će odlučivati sam u preostalim susretima.

90' + 6'

Bilo je sada opet gužve i pred domaćim golom, ali na kraju u neodlučnosti dinamovaca prođe vrijeme, a ništa se ne napravi. 

90' + 5'

Solo prodor Livaje prebačen je na Mlakara koji puca, ali preko grede.

90' + 2'

Jedina pozitivna slika Dinama u ovome derbiju zasigurno je Emreli koji se opet dokazao kao sjajan igrač ubojitog šuta u ljevici. Šteta po goste što nije bio precizniji danas.

90'

Igrat će se još barem šest minuta.

90'

Ostao je ležati Fossati. Čini se da je dobio udarac u lice nakon zračnog duela s Ivanušecom.

89'

Evo i žutog kartona za Livaju nakon što već po tko zna koji put povlači Dinamove igrače za dres.

Zamjena
85' (Zamjena)

Umjesto ozlijeđenog Čoline je ušao Simić, izašao je i Nikola Kalinić, a ušao Lovrencsics.

83'

Špikić je pao kraj Čoline u 16 metara, traže dinamovci penal, Pajač se nije oglasio, pustio je da se igra dalje. 

79'

Tolić se na drugoj strani namjestio na udarac, ali je lopta otišla lijevo od Lovre Kalinića.

78'

Izgubio je na naivan način Bočkaj loptu, a Hajduk ne prestaje s pritiskom. Mlakar je pokušao s lijeve strane nakon što je dugo išao sam, ali je pokušaj otišao pored gola.

Zamjena
72' (Zamjena)

Ulaze Tolić i Bočkaj umjesto Mišića i Lauritsena u redovima Dinama. Vuković izlazi u redovima Hajduka, a ulazi Sahiti. 

71'

Dugo su još u nogama držali loptu Dinamovi igrači, ali nisu uspjeli pronaći put do mreže Hajduka. Špikić, Emreli, Petković, Oršić, Ademi... Prebacivali su loptu jedan drugome, ali niti jedan se nije odlučio za konkretan potez.

70'

Jako je lijepo sada potegnuo Mišić, a Kalinić je vršcima prstiju uspio izbaciti taj pokušaj u korner. 

Zamjena
66' (Zamjena)

Radi promjene Željko Kopić. Ušao je Špikić umjesto Ristovskog.

65'

Josip Vuković je dobio sada laktom u glavu nakon što je vukao Oršića koji se pokušao ograditi i zadržati loptu u svojim nogama.

Gol
63' (Gol)

GOL! Hajduk vodi golom Kalinića nakon kombinacije s Mikanovićem! Lijep šut lijevom nogom prošao je kraj dva dinamovca, a Livaković je ostao potpuno zamrznut.

59'

Emreli je hrabar, u 59. minuti je opet pokušao, ali šteta za  Kopića što se ta hrabrost ne uspjeva realizirati u gol. Posljednji pokušaj je Kalinić uhvatio bez problema. Pola sata je do kraja dvoboja, a i dalje nema promjene na semaforu.

57'

Kako je sada ispao Lovre Kalinić! Ademi je prošao po lijevoj strani, ali dok je odlučio što će s loptom bez prekršaja su ju uzeli igrači u  bijelom i sjurili se prema golu Dinama. Ubačena je lopta s desne strane, činilo se kao velika opasnost pred Livakovićem, ali očistili su to dinamovci, a u međuvremenu je suđeno i zaleđe pa ne bi bilo gola niti da da je bilo gola.

Zamjena
54' (Zamjena)

Izašao je Gojak, ušao je Ivnaušec. 

Žuti karton
50' (Žuti karton )

Sada je zakasnio Theophile i nagazio Livaju. Neće ga biti protiv Gorice. Ovo mu je treći žuti karton, a evo i prilike za Hajduk iz prekida.

49'

Prošao je Dinamo sada do kaznenog prostora bijelih, a Petković loptu daje desno za Emrelija koji hrabro puca, ali daleko, daleko od gola. Pogađa korner zastavicu.

48'

Pristisnuli su Hajdukovi igrači, napadaju Dinamov gol, ali ništa od toga nije konkretna prijetnja gostima. Sve čisti zadnja linija plavih koja je, kao uvijek, jako jako dobra.

46'

Počeo je nastavak derbija. Za sada bez promjena u sastavima.

Poluvrijeme
45' + 10' (Poluvrijeme)

Kraj je prvog dijela. Livaja je na kraju još pokušao pucati, ali Livaković je bez problema uhvatio loptu. Opet gledamo derbi bez golova. 

45' + 7'

Kakve su greške sada napravili dinamovci. Livaja je uzeo loptu i krenuo sam na  gol Dinama, ali njegov su šut blokirali momci u plavom, točnije Lauritsen . Moglo je ovo bit jako neugodno. 

45' + 4'

Probudili su se u završnici sada domaćini. Dinamovci su otklonili jednu opasnost izbacivanjem lopte u korner, a taj isti korner nije izrodio neku veću opasnost za plave. Dinamo na drugoj strani već stvara probleme domaćima. Emreli je jako velika nepoznanica za Valdasove igrače.

45'

Jako lijep prodor hajdukovaca, a onda i ubačaj Mlakara prema Livaji, no Šutalo je bio na pravom mjestu i izacio loptu van. A upravo smo saznali da će se igrati još barem 10 minuta. Nije ni čudo s obzirom na sve prekide koje smo vidjeli.

Crveni karton
41' (Crveni karton )

Dobio je crveni karton sada pomoćni trener na Hajdukovoj klupi.

36'

Evo sada nespretnog ispucavanja lopte iz Dinamovog kaznenog prostora samo do Kalinića koji ju je skoro odmah pospremio u mrežu gostiju. Srećom po Dinamo, uhvatio je to njihov vratar.

Zamjena
MELNJAK IZLAZI (Zamjena)

Mora Hajduk raditi prvu izmjenu. Čolinam nekadašnji Dinamov član, je ušao umjesto Melnjaka koji jednostavno ne može nastaviti susret nakon onoga sudara s Lauritsenom.

32'

Opet sudar glavama! Trče Dinamovi  fizioterapeuti, čini se da će  imati dobru kilometražu i minutažu na kraju susreta bude li se ovako nastavilo. A izgleda da Melnjak ipak neće moći nastaviti...

31'

Duga lopta za Kalinića spuštena je bila za Mlakara, ali izbio je to zadnji red Dinama. 

30'

Je li ovo moguće!? Arijan Ademi bolje da se ne približava suigračima. Sada je u sudaru s Theophileom pao i drži se za bradu, ušli su i liječnici, ali podigao se kapetan Dinama i nastavlja igru.

27'

Puno je vremena ovaj prekid trajao. Oba igrača dobila su zavoje oko svojih glava, ali nastavljaju igru. 

23'

Melnjak i Lauritsen krenuli su glavama na loptu ubačenu iz kornera. Čuo se gadan sudar, a Melnjaku je čini se pukla i arkada. Ušli su odmah liječnici i pružaju pomoć igračima. 

23'

Evo nove prilike za goste. Petković nije uspio pokupiti ubačaj, izbacili su ga domaćini, a onda je Ristovski pokušao pucati, i lopta je otišla jako blizu vratnice, ali druge. 

21'

Uh! Kakav solo prodor Emrelija. Krenuo je praktički na centru, a onda je u padu pokušao pucati i lopta je otišla jako blizu gola.

19'

Traže Hajdukovi igrači sada penal, kažu da je bila igra rukom Ristovskog. No VAR soba, odnosno, Tihomir Pejin kaže - ništa - igra se dalje. Potvrdio je to i Pajač. 

16' PORUKA BOYSA
14'

Nakon gužve pred Dinamovim golom na kraju samo lopta u rukama Dominika Livakovića. 

10'

Pokušao je Livaja pucati, ali odbila se lopta od blok gostiju, primio ju je zatim i Nikola Kalinić, pa i pao u blizini Šutala, ali sudac iz Zeline je siguran - igrajte dalje. Dinamo ubrzo pokušava izaći i stvoriti neku konkretnu opasnost za domaće. 

8'

Evo prolaska Dinama. Na lijevom boku je Oršić gledao gdje je Petković, ubacio loptu, ali ipak prejako. Nije otišla ni na drugu vratnicu, nego daleko preko nje. 

7'

Pajač je sada pozvao Theophilea da ga upozori kako ne smije nepotrebno napucavati loptu, a ubzo je suđen i prekršaj nad Lauritsenom. Vukao ga je Livaja lijevom rukom za dres.

4'

Emreli je u gužvi nakon naguravanja pao na zemlju, a onda je preko njega zapeo još netko od igrača. Pregledava se snimka da se vidi je li Kalinić doista prstima po oku ozlijedio. Pajač smiruje strasti i govori da će se sve pregledati. 

Početak
1' (Početak)

Počela je utakmica na Poljudu! Očekujemo spektakl, nadamo se da će se očekivanja i ispuniti.

POLJUD PRED DERBI

SASTAVI

HAJDUK: L. Kalinić, Mikanović, Ferro, Elez, Melnjak, Fossati, J. Vuković, Krovinović, Mlakar, Livaja, N. Kalinić.

Trener Bijelih u ovoj utakmici sigurno neće moći računati na stopera Nikolu Katića koji je protiv Gorice dobio treći žuti karton. Nema ni Grgića, Eduoka, Atanasova, ni Biuka.

 

DINAMO: Livaković - Theophile, Šutalo, Lauritsen - Ristovski, Mišić, Ademi, Petković, Gojak - Emreli, Oršić.

Sigurno nema Luke Menala i Marka Bulata. Franjić je bolje, ali će liječnička služba dati zadnji sud. Ivanušec se vratio protiv Istre, rekao je dan ranije Željko Kopić. Ispostavilo se, Franjić ipak nije dobro pa ga nema ni na klupi plavih.

DINAMOV AUTOBUS

"Na dan odigravanja utakmice policija će, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice vršiti snimanje na stadionu i prilaznim pravcima , također sukladno članku 51. i 52. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima policija će tri sata prije utakmice i dva sata nakon utakmice privremeno po potrebi ograničiti kretanje i zadržavanje ulicama Put Supavla, VIII. Mediteranskih igara i Put Lore", navode u iz PU splitsko-dalmatinske.

 

Dinamov autobus su prije prethodnog derbija, odigranog 12. ožujka (0:0) u Splitu navijači Hajduka gađali raznim predmetima dok je putovao prema Poljudu i da bi se izbjeglo nešto slično ovaj put, uvedene su posebne mjere opreza.

 

Put Supavla je ulica u kojoj je došlo do incidenta, a možete ga pogledati OVDJE.

UŽIVO IZ SPLITA

MOGUĆI SASTAVI

HAJDUK

(3-4-1-2): Kalinić - Ferro, Elez, Melnjak - Mikanović, Vuković, Fossati, Sahiti - Krovinović - Livaja, Kalinić 

Trener Bijelih u ovoj utakmici sigurno neće moći računati na stopera Nikolu Katića koji je protiv Gorice dobio treći žuti karton. 

DINAMO:

(3-4-1-2): Livaković - Theophile, Šutalo, Lauritsen  - Ristovski, Ademi, Mišić, Bočkaj - Petković - Emreli, Oršić

Sigurno nema Luke Menala i Marka Bulata. Franjić je bolje, ali će liječnička služba dati zadnji sud. Ivanušec se vratio protiv Istre.

GDJE GLEDATI?

Utakmicu možete pratiti u izravnom prijenosu na Arena sportu 3.

ŽELJKO KOPIĆ

"Teško je pripremati utakmicu na remi, idemo je dobiti. Igrali smo prošli derbi s Oršićem, Petkovićem i Emrelijem, pa ako to netko doživljava defenzivnim. Tada nije bilo golova, ali ni mi ni Hajduk nismo igrali na remi. Pobjeda bi bila ogroman korak prema tituli, ali ima još dovoljno utakmica, a svaka utakmica ima svoje zamke", kazao je Kopić.

"Kalinić i Livaja su dva igrača s kvalitetom, sigurno da trener Hajduka gleda tko mu je najbolja opcija. Zdravlje i forma diktiraju dosta toga, pa ne bih ulazio u analize Hajdukovog sastava jer gledamo samo sebe. Očekjujem dobru atmosferu i pun stadion, to je nešto što svi igrači vole. Tako je bilo i protiv West Hama i u Sevilli i na prošlom derbiju u Splitu. To je poticajno za nogomet, a tako i za nas", zaključio je Kopić.

VALDAS DAMBRAUSKAS

"Pozitivna atmosfera koja će sigurno biti sutra na tribinama Poljuda nam samo može dati dodatan poticaj i nadam se da ćemo odigrati kvalitetnu utakmicu i osigurati povoljan rezultat. Mnogi me često pitaju o pritisku koji igrači ili ja možda osjećamo, ali ponovno naglašavam da ovdje ne govorimo o pritisku nego o odgovornosti i prilici da vratimo navijačima za uloženo. To možemo napraviti samo svojim trudom, kvalitetnom pripremom i kada damo maksimum za vrijeme utakmice. Igrati uz ovakvku podršku je privilegija jer sam uvjeren da bi mnogi igrači željeli osjetiti i doživjeti onakvu atmosferu kojoj su igrači Hajduka svjedočili jučer za vrijeme treninga", rekao je Dambrauskas.

SUCI

Glavni sudac utakmice je Igor Pajač iz Sv. Ivana Zeline, pomagat će mu Bojan Zobenica iz Velike Gorice i Vedran Đurak iz Sv. Ivana Zeline, a četvrti sudac je Marin Vidulin iz Kanfanara. VAR sudac je Tihomir Pejin iz Donjeg Miholjca, a asistent VAR suca je Marjan Tomas iz Osijeka. 

NAJAVA

Dinamo ima sedam bodova prednosti ispred Hajduka i prvi je na ljestvici uoči odigravanja odgođenog 9. kola i derbija na Poljudu danas od 19 sati i ima priliku prelomiti prvenstvo. Imaju li Kopićeve trupe dovoljno snage za veliki sraz pred 35 tisuća navijača?

U petak je Dinamo u Maksimiru svladao Istru 1961 sa 3-0, dok je Hajduk na Poljudu svladao Goricu sa 1-0. Osijeka je smanjio zaostatak za vodećim Dinamom na vrhu ljestvice Prve HNL 2-1 (2-1) pobjedom protiv posljednjeg Hrvatskog dragovoljca.  Bude li Dinamo danas slavio, praktički će sigurno jedini konkurent za naslov u preostalim kolima biti Bjeličin Osijek. 

Hajduk i Dinamo dva puta su odmjerili snage u tekućoj sezoni. Prvi derbi odigran je u prosincu prošle godine na Maksimiru, a slavio je Hajduk s 2:0, golovima Marka Livaje i Emira Sahitija, a prije mjesec dana utakmica je završila bez pogodaka. 

Standings provided by SofaScore LiveScore

Komentara 44

BI
billynik
19:21 20.04.2022.

A što je tu čudno ako Petković igra, možda Kopic treba pitati “stručnjake” iz večernjaka?

ST
stefj
20:38 20.04.2022.

Da, vidi se da je Kopić puno lošiji trener. Ima bolje igrače, ali to jednostavno ne zna iskoristiti... Ovdje se vidjela i lošija priprema 2. poluvremena, Hajduk je bio bolji i okrunio to pogotkom... Kako Dinamo igra u zadnje vrijeme, sumnjam da će uspjeti dati gol, prije će primiti još kojeg... Kopić je bolji od Krznara, ali i dalje je to loše...

KO
konzerva
21:00 20.04.2022.

kopic,orsic,petkovic,gojak,livakovic ademi hvala ljepo i zbogom sramota i igre

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije