OPET TA VELIKA GOSPA

Ovo je možda i najsramotnija Hajdukova eliminacija! Jednu stvar treba iskreno reći....

Uzvratna utakmica 3. pretkola Konferencijske lige između Hajduka i Ružomberoka
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
1/8
15.08.2024.
u 23:24

Već nakon nepunih mjesec dana Hajduk više nije u Europi, nije u stanju u domaćem prvenstvu pobijediti Lokomotivu, pa evo – u prvih šest utakmica sezone ima samo dvije pobjede, i sada je već tri utakmice u nizu bez pobjede

Hajduk se već na Veliku Gospu oprostio od Europe, otprilike u isto vrijeme kao i prošle godine, s tim da je za bijele tada bio koban PAOK, a sada su ispali od jedne osrednje slovačke momčadi. Taj Ružomberok ima neusporedivo manji budžet od Hajduka, u svome kadru ima samo dvojicu stranaca (obojica su iz susjedne Češke), a i takav je bio prejak za favorizirane Splićane.

Tri zaredom bez pobjede

Ovo je jedna od najtežih, najbolnijih pa i najsramotnijih Hajdukovih europskih eliminacija, osobito u svjetlu činjenice kako su navijači bijelih – nakon dolaska zvučnoga trenerskoga imena, pa i zvijezde poput Ivana Rakitića - s ogromnom euforijom i golemim očekivanjima ušli u ovu sezonu. A već nakon nepunih mjesec dana Hajduk više nije u Europi, nije u stanju u domaćem prvenstvu pobijediti Lokomotivu, pa evo – u prvih šest utakmica sezone ima samo dvije pobjede, i sada je već tri utakmice u nizu bez pobjede.

Slovake je dočekao gotovo potpuno ispunjeni Poljud (27.205 gledatelja), a Hajdukovoga trenera Gattusa – pljesak. Publika se u slučaju razlaza s Ivanom Perišićem očito opredijelila za Talijana. No, to se lakoćom može i okrenuti, jer Gattuso sada već "visi kao luster".

Talijanski trener u ovoj je utakmici prvi put Livaju postavio na poziciju "desetke", dok je u špici povjerenje dobio Trajkovski. Splićanima se na žalost dogodio šok već u 7. minuti. Nakon ubacivanja iz kuta Lavrinčika i gužve pred Hajdukovim golom, Šarlija je nespretno reagirao i pogodio vlastitu mrežu. Neshvatljivo loša bila je reakcija Hajdukove obrane, unatoč tome što je trener Gattuso još uoči prve utakmice stalno trubio kako je Ružomberok najopasniji u prekidima.

Primljeni pogodak nije demoralizirao Hajdukove trupe, pa su bijeli odigrali najboljih četrdesetak minuta ove sezone. Nevjerojatna je bila Hajdukova dominacija u kojoj je stvorio više šansi nego u svim prethodnim utakmicama sezone. Međutim, Ružomberok je imao izvanredno raspoloženoga vratara Frühvalda, hobotnicu čiji su krakovi zaustavili šuteve Pukštasa, Melnjaka i Livaje u čistim prilikama za gol. Hajduk je doista u prvom poluvremenu izvukao maksimum maksimuma iz svoje izvedbe, no nedostajala je najvažnija karika – mirnoća i koncentracija u završnici akcija, tamo pred vratima Slovaka.

Srećom, Hajduk je u završnici prvoga poluvremena također imao raspoloženoga vratara, Ivana Lučića, čija je sjajna intervencija spasila Splićane, opet nakon prekida: sve je ponovno skuhao Lavrinčik, a Lučić fantastično obranio šut glavom Madlenaka.

Uzvratna utakmica 3. pretkola Konferencijske lige između Hajduka i Ružomberoka
1/7

Bijeli su i u nastavku pritiskali Slovake, istina ne takvim intenzitetom u prvom dijelu, vjerojatno i stoga što je tempo u prvih 45 minuta bio strahovit, a temperatura zraka oko 30 stupnjeva Celzija, pa je domaćine sustigao umor. Zato je Gattuso već u 50. minuti počeo raditi zamjene, pa je iz igre rano izvadio i jednoga od svojih najopasnijih igrača, Bambu Sanyanga.

Čekao bi ih Noah

Hajduk je imao posjed lopte 66 posto, imao je čak 21 šut (Slovaci samo dva), u šutevima u okvir bilo je 7:2 za Hajduk, u kornerima 8:3 - i sve uzalud.

Hajduk je od 2021. godine odigrao 12 utakmica u pretkolima Konferencijske lige, u njima ima samo tri pobjede, tri remija i čak šest poraza, preskočio je samo dvije prepreke, Vitoriju Guimaraes (2022.) i Torshavn (2024.), a u četiri navrata ispao: od Tobola, Villarreala, PAOK-a i sada od Ružomberoka. Na žalost, bijeli su propustili proći u play-off Konferencijske lige, dakle doći na korak do grupne faze, gdje bi ih čekao Noah iz Armenije, koji je izbacio favorizirani AEK (3:1, 0:1).

Za Hajduk su protiv Ružomberoka igrali: Lučić – Moufi (od 84. Antunović), Uremović, Šarlija, Melnjak (od 50. Diallo) – Rakitić (od 76. Krovinović), Pukštas – Sanyang (od 50. Kalik), Livaja, Sahiti (od 76. Durdov) – Trajkovski.

Komentara 39

PE
Pentagon
23:36 15.08.2024.

Ipak se igra protiv Varaždina u nedjelju. E moji hajduci, žalosno je to što priređujete navijačima! Toliko ste jadni da se i ja kao Dinamovac više ne veselim vašim neuspjesima.

NE
Nenad54321
23:46 15.08.2024.

Sve se posložilo AEK ispao od Armenaca ,koja šansa za grupnu fazu ,a onda ovo tuga i žalost ..jedino Dinamo doprinosi Hr koeficijentu ovo ostalo je teški amaterizam !

GA
Gajger
23:48 15.08.2024.

Opet Mamić?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije