POPIS VATRENIH

Palo pomirenje: Stekli su se uvjeti za vraćanje Livaje, što vatreni dobivaju s drugim povratnikom?

Doha: Hrvatski reprezentativci odradili su trening
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/15
26.09.2023.
u 08:00

U nedostatku lijevih krila nije veliko iznenađenje ni pozivnica igraču Fiorentine Josipu Brekalu (25), budući da su Ivan Perišić (koji je operiran u Innsbrucku) i Luka Ivanušec u procesu oporavka. Ivanušec je ipak pozvan, što znači da će se uskoro vratiti na teren.

Palo je veliko i važno pomirenje – stekli su se uvjeti da kapetan Hajduka Marko Livaja (30) ponovno bude u reprezentaciji, što je i logično i normalno jer Livaja je ipak najbolji igrač još uvijek (na papiru) vodeće momčadi Hrvatske nogometne lige. Tako je izbornik Zlatko Dalić ostao dosljedan sebi najavivši još nakon lipanjskoga slučaja s Livajom kako vrata nacionalne momčadi nikome nisu zatvorena. Livaja se nikada nije odrekao reprezentacije, nego se samo privremeno bio povukao, a hoće li se izboriti za poziciju u momčadi – to je sada u njegovim rukama. Vjerojatno je Marko i sam svjestan kako je prva špica vatrenih u ovom trenutku Bruno Petković, čija je forma doista zadivljujuća. Kao i Kramarićeva.

Perišić operiran

U nedostatku lijevih krila nije veliko iznenađenje ni pozivnica igraču Fiorentine Josipu Brekalu (25), budući da su Ivan Perišić (koji je operiran u Innsbrucku) i Luka Ivanušec u procesu oporavka. Ivanušec je ipak pozvan, što znači da će se uskoro vratiti na teren.

– Naravno, Ivan će nam izuzetno nedostajati i kao igrač i kao jedan od lidera ove generacije, no to ne mijenja našu ambiciju da u ovim dvjema utakmicama napravimo još dva velika koraka prema svom cilju, a to je plasman na Euro 2024. Odradili smo odličan posao u rujnu, ali sada nas čekaju dva najteža suparnika u skupini te moramo ponoviti tu razinu koncentracije, želje i kvalitetnog pristupa koji smo imali protiv Letonije i Armenije – izjavio je izbornik Zlatko Dalić za službenu stranicu HNS-a te dodao:

VEZANI ČLANCI:

– Imajući u vidu ozljede Perišića i Oršića, kao i činjenicu da je Ivanušec također načet, proširili smo opcije na krilima pozivanjem Brekala, koji tako dobiva priliku pokazati da zaslužuje ponovno biti dio reprezentacije, za što ima potrebnu kvalitetu. Više sam puta istaknuo da vrata reprezentacije nisu nikome zatvorena te da se svatko može igrama i reprezentativnim ponašanjem vratiti u ekipu.

E, sad – što reprezentacija dobiva povratkom Brekala? Neka radni naslov tog događaja za sada bude "Zaoštravanje konkurencije igračem s 33 nastupa", kad već ne može biti "Vraća se stroj za golove i asistencije". Naime, Josip Brekalo – napadač – cijelu prošlu sezonu u 18 nastupa za Wolfsburg i Fiorentinu nije postigao nijedan pogodak, imao je dvije asistencije, a golgeterski post nastavljen je i u ovoj sezoni – 7 nastupa, 380 minuta na travnjaku, 0 golova, 0 asistencija. Posljednji klupski pogodak Josip je još postigao 14. svibnja 2022. godine, za Torino protiv Verone u talijanskom prvenstvu. Zbog takve devalvacije forme Josip nije bio na popisu reprezentativaca za SP 2022. godine. Tko zna, možda mu Dalićeva pozivnica bude prekretnica pa Brekalo sada iznenada eksplodira...

Uostalom, u ovoj sezoni za sada ne briljira ni Nikola Vlašić, koji je također bez pogotka i asistencije za Torino u pet nastupa, odnosno 347 minuta provedenih na travnjaku.

VEZANI ČLANCI:

Novost u reprezentaciji jest priključivanje još jednoga hajdukovca, sada već umirovljenoga vratara Danijela Subašića, koji će uz Marjana Mrmića biti zadužen za rad s golmanima. Subašić je uz Vedrana Ćorluku i Marija Mandžukića već treći srebrni iz Rusije kojega je Dalić uzeo u svoj stožer. Suba je omiljen među igračima i članovima stožera, ne samo heroj jedanaesteraca u Rusiji nego i kao vječiti generator pozitivnoga ozračja.

– Istinski me raduje ponovno biti među vatrenima te zahvaljujem izborniku Daliću, predsjedniku Kustiću i tehničkom direktoru Pletikosi na iskazanom povjerenju. Čast mi je pridružiti se najuspješnijem stožeru u povijesti hrvatske reprezentacije te sam uvjeren da mogu svojim iskustvom pridonijeti daljnjim uspjesima. Znam koliko su u reprezentaciji važni kvalitetan rad i vrhunsko ozračje te sam zahvalan na prilici da ponovno budem dio tog vrhunskog kolektiva. Dolazim sa zaista puno energije i želje te jedva čekam prvo okupljanje – istaknuo je Danijel Subašić u izjavi na HNS-ovoj stranici.

Na njega se nadovezao izbornik Dalić.

– Drago mi je što smo pojačali stožer još jednim istaknutim članom srebrne generacije, što se pokazuje kao izvrsna formula za našu reprezentaciju jer se radi o dečkima koji imaju veliku volju, ambiciju, znanje i razumijevanje naših vrijednosti koje zastupamo u reprezentaciji. S Danijelom sam se lako dogovorio jer sam osjetio njegovu veliku želju da nam se opet pridruži, ovoga puta kao član stožera. Sa svojim velikim igračkim iskustvom te osobnošću koja se savršeno uklapa u našu reprezentativnu priču, Suba će nam biti istinsko pojačanje te se radujem zajedničkom radu – naglasio je Dalić.

VEZANI ČLANCI:

Čeka se kazna Uefe

Hrvatski reprezentativci okupit će se 9. listopada u Zagrebu, u kojem će trenirati do 11. listopada, kada putuju u Osijek gdje će 12. listopada prvi put nastupiti u novoj Opus Areni. Dva dana kasnije vatreni putuju u Cardiff na ogled s Walesom. Ključni trenutak ovoga tjedna za reprezentaciju bit će odluka Uefe o novoj kazni zbog incidenta na Rujevici – hoće li to biti rekordna novčana kazna ili igranje bez publike u Osijeku? O vijestima iz Nyona ovisi i prodaja ulaznica hrvatskim navijačima za susret u Cardiffu, u kojemu Hrvatska može osigurati plasman na Euro. U HNS-u vlada veliko iščekivanje...

Komentara 11

VK
vječni krojf
08:52 26.09.2023.

Šta vatreni dobivaju?Samo probleme,to nije igrač za reprezentaciju kao što je Hrvatska. Bilo je samo pitanje kada će ga vratiti,a sve što je izgovoreno je bilo mazanje očiju javnosti.Dalić je u službi Hajduka i tu je sve jasno.

Avatar Marko
Marko
08:18 26.09.2023.

A niti navijač Rijeke nije zadovoljan s Livajom.Prema tome,ništa od toga

DU
Deleted user
11:25 26.09.2023.

E moj dliću, prosipaš sve šta si napravija do sada, hrvatska je dobila i mir i igru odkada nema bacača diska, cila javnost je bila na tvojoj strani, a s ovim potezom si uveo nerješiv problem u reprezentaciju, nered i neslogu medju igrače, i to će se osjetit na velikom padu podrške reprezentaciji i lošijim rezultatima, dvostruki kriterije imaš cilo vrime - jedne za igrače hajduka a druge za ostale. Jedan navijač nanje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije