Filip Zubčić (22) intervju

Pucam od snage, dižem 190 kg, 
što je danas 
ključ za uspjeh

Filip Zubčić
Foto: Goran Razić
19.11.2015.
u 12:31

Slalom mi je kao junioru uvijek najbolje išao. Moram probiti barijeru, kao i lani u velelslalomu, a uđem li među 30, vrata će mi biti otvorena

Miješanka Tara šuškala je po lišću, a Filip Zubčić (22) guštao u jutarnjoj šetnji šumom u zagrebačkim Mlinovima, kvartu u kojem živi.

– Opuštaju me duge šetnje, a pas kojeg sam udomio kao klinac vjerno me prati. Na par dana sam u Zagrebu, letim u Ameriku na utrke Svjetskog kupa, rijetki je trenutak da se družimo – kazao je Zubčić.

Svjetski F1 prvak Lewis Hamilton buldoga vodi po svijetu, pas čak ima i akreditaciju, čeka u boksu dok gazda vozi. A Tara?

– Išla bi i ona po skijalištima, ali već joj je 14 godina pa je ne želim mučiti, bio bi joj to napor.

Kad smo kod napora, fizički pucate od snage. Ali, koliko u usporedbi s konkurentima?

– Skroman sam tip, ali tvrdim da sam fizički među najspremnijima! Barem skijašima koji voze slalom i veleslalom.

Koji su vam najteži treninzi?

– Olimpijska dizanja... Nabačaji s utezima preko 125 kg, čučnjevi sa 150 kg, a mogu povući do 190 kg! Kondicijski trener Marino Bašić shvatio je da je cross–fit najsličniji skijanju, kružni su treninzi izrazito teški, mišići se kisele, a puls se brzo diže... Drugi trče, a mi radimo cross-fit. I ide nam.

Brži od Ligetyja, Hirschera...

Na otvorenju sezone u Söldenu bili ste 12. u veleslalomu, čak za sekundu brži od Aksela Lunda Svindala? Lani u drugoj vožnji u Alta Badiji bili ste, senzacionalno, brži od Teda Ligetyja i Marcela Hirschera, najboljih na svijetu?

– Svindal je prošle sezone bio ozlijeđen pa još nije u pravoj formi, a Hirschera i Ligetyja treba pobijediti u dvije vožnje. Ali, ohrabruje me što vidim da se mogu natjecati s najboljima.

Nastupat ćete i u slalomu, kako ćete se probiti?

– Slalom mi je kao junioru uvijek bolje išao. Moram probiti barijeru, kao i lani u veleslalomu, a uđem li među 30, tada će mi vrata biti otvorena prema vrhu. Vozit ću sve slalome pa da vidimo.

Što će biti sa skijanjem za dvadesetak godina, s obzirom na globalno zatopljenje? Skijat će se u Abu Dhabiju u dvoranama?

– Klima nam je glavni faktor. Postalo je problematično, i na ledenjacima je zatoplilo. Nekad je bilo –20, sad je 6 Celzijevih stupnjeva. Ali, na to ne možemo utjecati. U moje doba bit će još snijega, a za 20 godina ne znam...

Rekli ste da Ivica Kostelić i dalje ostaje vođa, bez obzira na to što vi iz utrke u utrku napredujete i postižete sve bolje rezultate?

– Dok god će Ivica skijati, bit će vođa. Lani se popeo na postolje, a ja nisam, i time priča završava.

Kako je Ivica stajao u vaše doba?

– On je već osvojio mali Kristalni globus, bio je bolji slalomaš.

Provjeravamo čak i vodu

Imate u Vlaškoj obiteljski hostel, pomažete li što roditeljima?

– Vode ga mama Jasna i sestra Tamara, a tata Tomislav i ja smo na putu, uz trenera Marka Šumana skijaška ekipa. Volio bih pomoći više, ali me nema kod kuće.

Jeste li položili vozački?

– Naravno, obožavam voziti!

Nosite li mobitel na žičaru?

– Nikad! To se ne radi.

Doping trese sportom. Vaš dojam?

– Uvijek sam protiv bilo kakvih pomagala u sportu, a kamoli takvih. Gubi se ljepota sporta.

Janica nije čak ni naranču uzimala sa stola u javnim prostorijama, zbog straha da joj nešto ne podmetnu, a vi?

– Vodu u ciljnoj ravnini nikad neću uzeti jer mi mogu podvaliti. Isto je i s biciklistima, ni oni nikad neće uzeti vodu uza stazu dok voze. Svi smo vrlo oprezni...

Navijač ste Dinama i Futsal Dinama. Koji vam je igrač najdraži?

– Marko Pjaca! Borben je, igra kao lud. Naravno, i Ante Ćorić. Uvjeren sam da dečki još imaju šanse za ostanak u Europi. Iako su igrajući protiv Olympiakosa imali peh, vjerujem u plave.

>>Zubčić: Ovo je bilo fenomenalno, bolje od očekivanog

Komentara 1

Avatar jutarnji listovi
jutarnji listovi
13:37 05.03.2016.

nek ideu dizače utega

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije