NAOSVAJALI SU SE

Sjećate li se njih? U HNL-u su igrali svjetski velikani, a uskoro stiže još jedno ogromno ime

Foto: Pixsell
1/4
19.07.2024.
u 09:09

Igrači poput Bišćana, Nowotnyja, Šimića pa sada Perišića i Rakitića odabirali su HNL nakon već ostvarenih karijera

HNL je u očima mnogih razvojna liga i to je u jednu ruku istina. No, treba ga se gledati s dvije strane, pun je mladih talenata kojemu je odskočna daska, ali je i liga u koju dolaze velikani koji su već izgradili svoje karijere. U valu toga valja spomenuti Ivana Perišića koji je prošle sezone došao u HNL i zaigrao za Hajduk. Čovjek je to koji ima Ligu prvaka osvojenu s Bayernom, prvenstvo i Kup s milanskim Interom, iste trofeje uzimao je u Njemačkoj s Bavarcima, ali i Borussijom Dortmund, dok s reprezentacijom Hrvatske ima srebro i broncu sa svjetskih prvenstava. Posljednji u nizu koji se spominje u kontekstu Hajduka je Ivan Rakitić, također čovjek zavidne karijere, srebrni iz Rusije, s Ligom prvaka i nizom naslova osvojenim s Barcelonom i Sevillom.

Velikan Milana Dario Šimić odlučio se pak svojedobno za Dinamo u kojemu se i umirovio 2010. U Zagreb je došao s dva klempava pehara i svjetskom klupskom titulom... Takav put odabrao je i Joe Šimunić, modri dres također mu je bio oproštajni. Karijeru je gradio u Njemačkoj da bi mirovinu dočekao u Zagrebu. Igor Bišćan svoj je seniorski put počeo u Dinamu i tamo ga i završio. No prije no što je proglasio kraj igračke karijere, dubok trag ostavio je igrajući za Liverpool u kojemu je u sezoni 2004./05. bio jedan od zaslužnijih igrača za plasman u finale Lige prvaka. Umirovio se u Zagrebu 2012., a prošle je godine jedno vrijeme bio i trener Dinama.

FOTO: Ovo je Top 10 najvećih transfera unutar HNL-a, Dinamo je dio većine

1/11

Još jedno veliko ime hrvatskog nogometa – Robert Kovač – na popisu je igrača koji su svoje karijere završavali u HNL-u. Naime, osvajao je prvenstva i Kupove s Bayernom, igrao je za Juventus pa Borussiju Dortmund prije nego što je došao u Dinamo u kojemu je proveo posljednju godinu svoje igračke karijere (2010.). Robert Prosinečki pak je jedan od najvećih hrvatskih nogometaša svih vremena, s reprezentacijom je na SP-u 1998. osvojio broncu, a uzeo je trofeje i s Crvenom zvezdom, Barcelonom i Real Madridom da bi 2004. završio u NK Zagrebu.

No, nisu samo Hrvati odabrali HNL za nastavak svojih već afirmiranih karijera. U našoj ligi igrao je i argentinski lijevi bočni Leandro Cufre. On je kao 31-godišnjak 2009. došao u Dinamo. Prije toga bio je član Rome, a 2005. godine i proglašen za najboljeg obrambenog igrača u Italiji. Jens Nowotny pak je s Njemačkom u srpnju 2006. osvojio broncu na SP-u, a već u siječnju 2007. priključio se Dinamu u kojem se umirovio.

Rijeka je svoje veliko ime imala u Frediju Bobicu, također njemačkom reprezentativcu koji je 1996. osvojio naslov europskog prvaka. On je 2006. došao u Rijeku u kojoj je završio svoju karijeru. S obzirom na to da smo tekst počeli Hajdukom, njime ćemo i završiti, točnije Portugalcem Hugom Almeidom koji je bio član Porta, a ime je stvorio s Werderom iz Bremena s kojim je igrao u finalu Kupa Uefe. Nastupio je na dva SP-a i dva EP-a, a onda je 2017. godine potpisao jednogodišnji ugovor s Hajdukom. Svi oni dokaz su da je HNL itekako bio poželjan, a takav je i sada...

VIDEO Real Madrid objavio: Luka Modrić potpisao je novi ugovor, on je naš kapetan

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije