anand - topalov

SP bez izlizanih štoseva tipa “moram na WC”

Adnan - Topalov
AFP
11.05.2010.
u 14:21

Svjetsko prvenstvo na kojem nema šalova, dresova, pjesme i bengalki, već milijuni navijača sjede kod kuće pred računalima i prate svaki potez borbe za prvaka.

Riječ je o borbi za šahovski naslov koji u Sofiji vode Indijac Viswanathan Anand (40) i izazivač, Bugar Veselin Topalov (35).

– Publike u modernom šahu nema, a ni onaj koji želi gledati Avu Karabatić neće otići na Farmu, već će uključiti televiziju ili internet. Obojica su u vrhu godinama i odigrali su međusobno više od stotinu partija, a imali su sreću što su se natjecali u vrijeme Kasparova, mogli su mnogo naučiti. Žive u Španjolskoj, gdje zarađuju sigurno bolje od najboljih rukometaša ili odbojkaša, a samo će u Sofiji podijeliti dva milijuna eura – kaže naš velemajstor Alojzije Janković.

Berbatov šahist

Osim što su im zastave iste boje, a šah je jednog naučila igrati mama, a drugog tata, božanstva su u svojoj zemlji.

– Anand je najveći talent u povijesti šaha, ja nisam nikakav superstar. U Bugarskoj je zvijezda Hristo Stoičkov, sada ga je naslijedio Dimitrij Berbatov – kaže o sebi Topalov. Kad se već spominje nogometaš Manchester Uniteda, upravo je njegov nećak Kiprian Berbatov (13) velika bugarska šahovska nada...

Bugar koji se rasplesao u tamošnjoj verziji “Plesa sa zvijezdama” morao je pričekati nekoliko dana na početak turnira, jer je Indijac do Sofije putovao automobilom više od 40 sati. Ali ni to mu ne ide u prilog, jer stručnjaci kažu - čak i u najboljem izdanju, Topalov će teško uzeti titulu Anandu. No, dosad se dobro držao.

– Odlučuju živci i priprema u kojoj pomažu sekundanti i ono što je ključno - spremnost na rizik. Partije su jako zanimljive i kvalitetne, a Topalov pokušava izmoriti starijeg Ananda. Ono što će presuditi je psihološko stanje. Anand je iskusniji, karakteristika mu je da igra brzo i ne troši mnogo vremena za razmišljanje tako da, ako nakon 12 partija dođe do rapida (doigravanja po ubrzanom tempu)m, on je favorit – dodaje zagrebački velemajstor.

"Moram na WC"

Dosad je u mečevima za svjetskog prvaka bilo svega, od optužbi za odlazak na zahod gdje je bilo skriveno računalo koje je računalo poteze, do KGB-ovih parapsihologa koji bi sjedili u prvom redu i ometali protivnika... Danas više nema takvih smicalica.

Za Hrvata koji će se boriti za svjetsku titulu nećemo tako skoro navijati.

- Teško ćemo imati prvaka u takvom meču. Problem je što šah nije olimpijski sport pa smo ipak u podređenom položaju, nemamo trenere iz svjetskog vrha, stipendije su male i ne nastupamo na jakim turnirima. Imamo odlične talente, ali prepušteni su uglavnom sami sebi - objašnjava Janković.

Dosad su Anand i Topalov odigrali 11 susreta, a na semaforu stoji 5,5 : 5,5. (Dosad ih je čak sedam završilo remijem). Igra se na 12 partija, eventualno dalje razigrava po dvije.

Komentara 1

FR
FrancPrešern
15:44 11.05.2010.

SP bez izlizanih štoseva tipa “moram na WC”. jasno to ne važi za reprezentaciju kockastih koja je več ostala na WC-u posle kvalifikacija..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije