Igor želi 6 bodova

Štimac ipak neće Dudua gurnuti uz Mandžukića

'05.09. 2009, Zagreb; Hrvatska - Na Maksimirskom stadionu se igra utakmica  kvalifikacije za svjetsko prvenstvo izmedju Hrvatske i Bjelorusije. Eduardo Da Silva i Ivica Olic. Photo: Goran Jakus/24sata
'Goran Jakus/24sata'
07.03.2013.
u 09:30

Ivan Perišić 
Još se nije uklopio u Wolfsburgu, no nije izgubio izbornikovo veliko povjerenje

Igor Štimac će u petak objaviti igrački arsenal s kojim kreće u dvije kvalifikacijske utakmice. Njegov plan se zna, želi osvojiti šest bodova, eliminirati Srbiju iz igre za odlazak u Brazil i onda u Walesu pokazati Garethu Baleu da nogomet ne igra jedan čovjek.

Jelaviću akcije pale

Za maksimirski dvoboj izborniku je sedam mjesta neupitno, četiri su upitnika. Glavno pitanje je tko će Mariju Mandžukiću biti partner u napadu? Ivica Olić ima iskustvo, brzinu, sad je postigao i gol za Wolfsburg, on je prva opcija. Akcije Nikice Jelavića su dosta pale, u Evertonu nije zabio u posljednjih dvanaest utakmica. Ali, za Hrvatsku jest u igri protiv J. Koreje. On i Mandžukić su u paru odlični, to je ono što ga gura prema prvoj momčadi. Štimac obožava Eduarda, ali teško je povjerovati da će ga u vatru ubaciti od prve minute. Izbornikov stav se zna, želi igrače koji stalno igraju, a Eduardo je u Šahtaru najčešće pričuva. Prigodu čeka i Nikola Kalinić, nakon Mandžukića naš najproduktivniji napadač. Ove je sezone sedam puta igrao po 90 minuta, zabio je sedam golova, na šest je utakmica bio strijelac. A tu je i Mladen Petrić.

U sredini terena dvije su Štimčeve dvojbe, tko će biti partner Luki Modriću u srcu terena i tko će na lijevu stranu. Vukojević i Badelj, oko njih se lome koplja.

Vukojević ili Badelj?

Vukojevićeva je prednost igra u obrani, Badelj je, pak, jači u građenju igre. Na lijevoj strani je veliki Štimčev problem Perišić, koji se još nije uklopio u Wolfsburgu, ali uživa veliko izbornikovo povjerenje. Na njegovoj poziciji još mogu igrati Niko Kranjčar, ali i Sammir. Te dvojbe u napadu i vezi mogu izazvati promjene u koncepciji, pa da Štimac na lijevo krilo gurne Olića, u vatru ubaci Vukojevića i Badelja, a Luku Modrića postavi odmah iza Mandžukića.

U obrani Štimac ima sigurnu četvorku: Srna, Ćorluka, Šimunić i Strinić. Tek mu malo "kašlje" lijevi bočni igrač, a u konkurenciju vratio se Dejan Lovren. Teško je vjerovati da će se Štimac odlučiti za trojicu u zadnjoj liniji (Ćorluka - Lovren - Šimunić), to bi bila tektonska promjena u sustavu.

Ako se i odluči za neku promjenu, to bi moglo biti ubacivanje Lovrena u par s Ćorlukom i jednokratna selidba Šimunića na lijevi bok. Sedam sigurnih za Srbiju su Pletikosa, Srna, Ćorluka, Šimunić, Rakitić, Modrić i Mandžukić.

Za izbornika je dobro što ima mnogo kvalitetnih kombinacija na raspolaganju. Naizgled, posao mu je lak, od svih dobrih kombinacija treba odabrati najbolju. Valja napomenuti da će Štimac, bez obzira na važnost dvoboja protiv Srbije i Walesa, nastaviti s pomlađivanjem reprezentacije. Na njegovu popisu trebali bi se naći i Radošević, Kovačić, Ademi, Andrijašević i Livaja.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar Ron Burgundy
Ron Burgundy
12:09 07.03.2013.

@feudalac Ne piši gluposti. Eduardo je rezerva u Šahtaru, to je općepoznato. Zdrav je, a odigrao je 0 minuta protiv Borussije u najvažnjoj utakmici za Šahtar. Što to govori? Da je rezerva. Jelavić je itekako u prvoj postavi Evertona. U U krizi je i ne zabija, ali i dalje ima povjerenje trenera.

LI
list68
10:07 07.03.2013.

Uz Manđukića, svakako, Kalinića.

Avatar feudalac
feudalac
10:08 07.03.2013.

"Izbornikov stav se zna, želi igrače koji stalno igraju, a Eduardo je u Šahtaru najčešće pričuva..." tako zbori hajdukovac Ozren Maršić!? I ostane živ! S gore iznesenim mišljenjem bi se svakako mogli i morali složiti da u nastavku ovog subjektivnogg i navijačkog teksta ne stoji kako bi uz Mandžukića trebao igrati Jelavić koji nije u prvoj postavi Evertona, Perišić koji nije ni blizu ekipe, Kalinić koji igra u nekoj vukojebini, za Radoševića uopće ne treba trošiti riječi, on trenutno ne igra ozbiljni nogomet, Badelj je potpuno izvan forme, Kranjčar je potpuno izvan forme i ne igra... Dakle ako se izbornikov "stav zna" onda je potpuno jasno koji igrači nemaju mjesto u reprezentaciji...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije