AUREL BENOVIĆ

Tko je Hrvat koji je oduševio na OI? Oživljavao je vlastitu majku pa doživio veliku tragediju

Pariz: Aurel Benović nastupio na kvalifikacijama u preskoku na Olimpijskim igrama
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/6
27.07.2024.
u 19:43

Aurel Benović, za razliku od Tina Srbića, nije toliko poznat hrvatskoj javnosti. Riječ je o 24-godišnjeg sportašu rođenom u Osijeku. I dok je Srbićev plasman na Igre potpuno očekivan, uostalom brani srebro iz Tokija, Benovićev je veliko iznenađenje.

Hrvatski gimnastičari Aurel Benović i Tin Srbić u subotu su imali sjajne nastupe u kvalifikacijama i na pragu su nastupa u finalu na Olimpijskim igrama u Parizu.  Benović, kojem su ovo prve Olimpijske igre u karijeri,u svojoj skupini kvalifikacija bio je prvi s ocjenom 14.733. Za prvi preskok je dobio 14.566, a za drugi sjajnih 14.900.

Nakon njega je Tin Srbić u kvalifikacijama preče dobio ocjenu 14.600 što mu je gotovo osiguralo nastup u finalu.  Benović je nakon preskoka nastupio i u kvalifikacijama na parteru, ali tu je sigurno da neće nastupiti u finalu jer je zbog jednog prijestupa dobio ocjenu 13.766 za deseto mjesto nakon prve skupine. Finale preskoka je na rasporedu 4. kolovoza od 16.24 sati, a finale preče 5. kolovoza s početkom u 13.33 sati. 

Aurel Benović, za razliku od Tina Srbića, nije toliko poznat hrvatskoj javnosti. Riječ je o 24-godišnjeg sportašu rođenom u Osijeku.  I dok je Srbićev plasman na Igre potpuno očekivan, uostalom brani srebro iz Tokija, Benovićev je veliko iznenađenje.

Iako je briljirao i kao kadet, u seniorsku je konkurenciju ušao prošle godine i odmah dokazao svoju vrhunsku kvalitetu. Osvojio je broncu na Svjetskom kupu u Kopru te prvo zlato u svojoj međunarodnoj karijeri na Svjetskom kupu u Mersinu 2019. godine. Na europskom prvenstvu u Mersinu 2020. godine osvojio je srebro na tlu.

Benović je trenirati počeo rano. U početku mu je to bila igra, ali talent ga je sve više tjerao na obvezu. Istodobno je pohađao ugostiteljsko-turističku školu. Bilo je trenutaka kada su ga društvo i izlasci više privlačili od svakodnevnih napornih treninga.

Mama nije dala da prestanem, iako su ta odricanja bila ponekad i prevelika. Želio sam ići van s prijateljima, ali bih nakon treninga obično za to bio preumoran. Ona me uvjeravala da se talent ne smije odbaciti i da ga imam s razlogom. Sad sam na tome zahvalan – istaknuo je Benović.

Ne tako davno proživio je i pravu obiteljsku dramu. Njegovoj majci je pozlilo, a do dolaska hitne pomoći Aurel ju je održavao na životu i tako je spriječeno ono najgore što se moglo dogoditi.

– Budeći se ujutro u 7.30 sati zatekao sam mamu u ne najboljem fizičkom stanju, ali to je bila svakodnevica s obzirom na to da je već dugo bolesna. Mislio sam kako će popiti svoje lijekove i opet će se to smiriti. No, na žalost, ovoga puta nije bilo tako... Samo se srušila. Zovem hitnu, plačem, oživljavam vlastitu majku. Srce joj je stalo. Zahvaljujući pravodobnoj reakciji i brzom dolasku liječničke službe, vratila se. Recimo da se oporavila od toga, no morala je ići na operaciju srca. I, nažalost, preminula je tijekom te operacije. Ostao sam sam i sada se borim psihički sa svime. Baš je borba sa svih strana. To se dogodilo prošle godine. Obećao sam mami prije nego što je preminula da ću se potruditi bez obzira na sve, da ću pokušati izboriti odlazak na Olimpijske igre. U istoj godini u kolovozu sam zadobio frakture metatarzalne kosti u desnom stopalu zbog čega sam morao propustiti Svjetsko prvenstvo u Antwerpenu, a mjesec dana poslije ostao sam bez majke koja mi je bila najveća podrška u karijeri i životu. Još kao dječak izgubio sam oca – govorio je Aurel.

>> Ovako izgleda Modrićev penthouse u centru Zagreba. Vatreni je platio bogatstvo

Pariz: Aurel Benović nastupio na kvalifikacijama u preskoku na Olimpijskim igrama
1/17
 

Komentara 3

DA
Dax43xaD
21:29 27.07.2024.

To je tako tuzno...ja sam ostala bez roditelja sa 36 i bilo mi je koma. Mogu misliti kak je tek njemu 😪 Drzi se, decko...❤️

LI
lily
21:54 27.07.2024.

Drži se dečko! Svi smo uz tebe.

JS
John_Smith
23:02 27.07.2024.

Bravo na hrabrosti i snazi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije