POBJEDA NAD JAPANOM

Reakcije Hrvata nakon dramatične pobjede: 'Još ću dugo biti u šoku'

Pariz: Olimpijske igre 2024., rukomet, grupna faza natjecanje, grupa A, Hrvatska - Japan
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/8
27.07.2024.
u 19:01

– Priznajem, bio sam u grču cijelu utakmicu. Ipak su ovo moje prve Igre. Bila je prisutna nervoza, ne samo kod mene nego i kod većine debitanata – rekao je Martinović.

Kakvu su nam dramu priredili rukometaši u prvom nastupu na olimpijskom turniru! Pobijedili su Japan s 30:29 pogotkom Ivana Martinovića u posljednjoj sekundi utakmice. Prije tog pogotka imao je Japan napad za pobjedu, kod 29:29, ali prvo je Kuzmanović obranio udarac, a onda je odbijenu loptu japanski igrač pospremio na vrh grede. Ostalo je 15 sekundi do kraja, dovoljno da smo organizirali dobar i brz napad.

Bili smo svi u grču

– Priznajem, bio sam u grču cijelu utakmicu. Ipak su ovo moje prve Igre. Bila je prisutna nervoza, ne samo kod mene nego i kod većine debitanata. U drugom poluvremenu bili smo puno agresivniji u obrani. Teško je bilo, Japan je odigrao možda iznad svojih mogućnosti. Istina, pobjeda je sretna, ali vjerujem da ćemo sad biti puno opušteniji i da ćemo iz utakmice u utakmicu igrati sve bolje i bolje – rekao je Martinović.

Već na početku moglo se naslutiti da nam neće biti lako. Japan je poveo s 2:0, a kod 13:13 u 24. minuti mi smo jednostavno stali. Japan je postigao pet pogodaka zaredom i na odmor smo otišli s nevjerojatnim minusom od pet pogodaka. Da se igralo dalje, vjerojatno bismo potonuli u još veći minus.

Imali smo 18 minuta prije kraja utakmice. Nije to bilo ugodno vidjeti. Loše smo otvorili utakmicu, previše smo imali pogrešaka, previše smo toga promašili u napadu. U drugom poluvremenu morao sam promijeniti obranu sa 6-0 na 5-1, morao sam u napadu igrati sedam na šest. Mislim da smo u pet minuta stigli i prestigli Japan. Moram pohvaliti Duvnjaka, koji je kao najiskusniji i najstariji dobro vukao cijelu momčad. Na kraju smo imali i sreće, ali pišu se dva boda – rekao je Dagur Sigurdsson, izbornik Hrvatske.

Trenirali ste ovaj Japan jako dugo?

– Moram priznati da sam ponosan na sve što sam tamo napravio i vjerujem da je ova njihova igra jednim dijelom i moja zasluga. Ali još sam ponosniji na Hrvatsku. Izvukli smo se iz nemoguće situacije – zaključio je hrvatski izbornik.

Marin Šipić, kružni napadač hrvatske reprezentacije, bio je jedan od onih koji su igrali protiv Japana na Svjetskom prvenstvu 2021. godine, kada je utakmica završila 29:29. Umalo se dogodio isti rezultat i na Igrama u Parizu.

– Ovo je naše klasično otvaranje na velikim natjecanjima. Ne znam što sad pametno reći. Sreća da smo pobijedili. Japan je u prvom poluvremenu zabio sve što je išlo prema našim vratima. Velike probleme zadavali su nam njihovi omaleni srednjaci. Brzi su, ne možeš ih uopće zaustaviti. I vratar im je branio neke nemoguće lopte. Nije bilo panike na poluvremenu, znali smo da se možemo vratiti. Doduše, vraćanje je trajalo dugo. Još u 43. minuti imali smo minus šest, a onda smo ih u pet minuta dostigli i u 52. minuti te konačno i poveli. Ali, tu nije bio kraj našim mukama. Igralo se pogodak za pogodak do kraja utakmice. Bit će bolje – rekao je Marin Šipić.

Dominik Kuzmanović sanjat će dugo zadnju minutu ove utakmice.

– Zaustavio sam prvi šut njihova zadnjeg napada, ali im se lopta odbila u ruke. Onda sam vidio da me čovjek lobao i mislio sam – gotovo je, lopta je u mreži. Sreća, zaustavila se na gredi. Još sam u šoku od svega. Nije da su nas iznenadili, ali ovako stresnu utakmicu sigurno nismo očekivali. Ne mogu vjerovati kako smo se pogubili u završnici prvog poluvremena – rekao je Dominik Kuzmanović.

Iskusni Ratko pogodio

Bilo je puno naših navijača na tribinama, među njima obitelj Tomljanović. Ratko je bivši rukometaš, žena Emina bivša tenisačica. Ratko je bio početkom devedesetih jedna od važnih karika rukometaša Zagreba, ali i hrvatske reprezentacije. U Parizu će gledati malo rukomet, ali malo i tenis, jer mu kći Ajla igra za Australiju.

Minus pet na poluvremenu nije izgledalo dobro. Ali vjerujem u preokret – rekao je Ratko u poluvremenu.

Iskusni Ratko sve je pogodio.

Sljedeću utakmicu Hrvatska igra u ponedjeljak. Suparnik će nam biti Slovenija, koja je u prvom kolu izgubila od Španjolske. Susret počinje u 11 sati.

>> Ovako izgleda Modrićev penthouse u centru Zagreba. Vatreni je platio bogatstvo

Pariz: Olimpijske igre 2024., rukomet, grupna faza natjecanje, grupa A, Hrvatska - Japan
1/17
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije