TENIS U PARIZU

Donna Vekić je u polufinalu Olimpijskih igara! Hrvatica slavila u epskom meču

Tennis - Women's Singles Quarterfinals
Foto: CLAUDIA GRECO/REUTERS
1/7
01.08.2024.
u 00:23

Nakon što je fantastičnom igrom svladala drugu tenisačicu svijeta Coco Gauff, Donna Vekić je ostvarila nevjerojatnu pobjedu u teškom meču protiv Marte Kostjuk i ušla u polufinale Olimpijskih igara

Najbolja hrvatska tenisačica Donna Vekić probila se u polufinale olimpijskog turnira u Roland Garrosu, gdje je na središnjem stadionu Philippe Chatrier svladala Ukrajinku Martu Kostjuk sa 6-4, 2-6, 7-6 (8) nakon dva sata i 59 minuta sjajnog dvoboja, spasivši jednu meč-loptu u odlučujućem 'tie-breaku'. 

Vekić je besprijekorno ušla u meč. Odmah je u prvom gemu oduzela servis Ukrajinki bez izgubljenog poena. U prva tri gema je Osječanka suparnici prepustila samo tri poena. Vekić je prednost od dva 'breaka' držala do 5-1, a u sedmom gemu je propustila prvu set-loptu na servis Kostjuk. Ukrajinka se u tom trenutku počela opuštati pa je nanizala još dva gema i potpuno se približila Vekić. Ono što je propustila kod 5-2, Vekić je ispravila kod 5-4. Drugu set-loptu je pretvorila u osvajanje prve dionice meča.

Niz je najbolja hrvatska tenisačica nastavila i na početku drugog seta, kad je ponovno slomila servis Ukrajinke, a potom ga i potvrdila za vodstvo 2-0. Imala je Donna i dvije prilike za dvostruki 'break', ali se Kostjuk izvukla i osvojila prvi gem u drugoj dionici meča.

GALERIJA Barbara Matić osvojila zlatnu medalju u judu na Olimpijskim igrama

Tennis - Women's Singles Quarterfinals
1/52

Ništa što je 22-godišnja Ukrajinka do tada napravila i odigrala nije ukazivalo na preokret koji je uslijedio. Odjednom je počela pogađati neobranjive reterne i u četvrtom gemu ostavila Vekić bez poena na servisu za izjednačenje na 2-2. Lako je Kostjuk držala servis za 3-2, a potom u najdužem gemu meča iskoristila petu priliku za novi 'break' i vodstvo 4-2. Još jedan uvjerljiv servis-gem doveo ju je pred osvajanje drugog seta. Vekić je u osmom gemu izvukla 15-40, ali je na treću set-loptu Ukrajinka još jednim neobranjivim bekendom odvela meč u treći set.

Zadržavši servis u drugom gemu odlučujuće dionice meča, Donna Vekić je konačno zaustavila niz suparnice koja je do tog trenutka osvojila sedam gemova zaredom. Tenisačice su potom držale servise, a prvu priliku za 'break' u trećem setu imala je Kostjuk u šestom gemu, ali je Vekić izvukla. Kod 3-3 Donna je došla do prednosti. Kostjuk je imala 40-30, ali se hvrvatska tenisačica odbila predati. Četvrtu priliku za 'break' u tom gemu Vekić je sjajnim forhendom realizirala, a potom u sljedećem gemu i potvrdila prednost.

Ukrajinka je projurila svojim servis-gemom i smanjila na 5-4 te prisilila Vekić da servisom dođe do pobjede i plasmana u polufinale. Odigrala je Donna sjajan poen za 15-0, Ukrajinka uzvratila istom mjerom, a onda je Vekić još jednom ostavila Kostjuk bez odgovora i došla na dva poena od pobjede. Međutim, zaredala je hrvatska tenisačica s dva promašaja i dala priliku suparnici za 'break'.

Donna je 'break'-loptu spasila odličnim servisom, ali je Ukrajinka u sljedećem poenu iskoristila drugi servis i natjerala je Vekić na pogrešku. No, ni tu priliku Ukrajinka nije mogla iskoristiti, jer ju je Vekić natjerala na pogrešku. Nakon dva i pol sata igre Vekić je preciznim forhend izborila prvu meč-loptu, samo da bi ju prokockala dvostrukom pogreškom. Novu priliku za izjednačenje na 5-5 Ukrajinka je izborila dubokim reternom na drugi servis, a onda se vratila u meč sjajnim volejem. Zapletima tu nije bio kraj. Kostjuk je asom otvorila 11. gem trećeg seta, a onda je Vekić odigrala četiri sjajna poena, jedan bolji od drugog i došla do novog 'breaka' i novog servisa za plasman u polufinale.  

Osvojila je Donna prva dva poena pogreškama suparnice, a onda napravila novu dvostruku. Za 30-30 Kostjuk je pogodila neobranjivu forhend paralelu, a onda je Vekić konačno pogodila prvi servis i kratki retern iskoristila za neobranjiv forhend i drugu meč-loptu. U dužoj izmjeni snažnih udaraca, Donna je pokušala završiti poen bekendom, ali joj je lopta za nekoliko centimetara pobjegla u aut. Kad je sat otkucao ponoć, Donna je novom dvostrukom pogreškom i još jednim promašenim forhendom dala Kostjuk još jednu priliku u odlučujućem 'tie-breaku'.

Prva četiri poena otišla su na stranu vidno svježije ukrajinske tenisačice. No, Vekić se nije predala. Kostjuk je vodila i 5-2, da bi Vekić došla do 5-5, ali nije uspjela doći i do meč-lopte. No, na 6-5 za suparnicu odlučila se za agresivan retern i pogodila crtu. Svoju treću meč-loptu Donna je zaradila prisilivši suparnicu na pogrešku, ali je opet ostala bez realizacije, jer je Kostjuk odigrala sjajan poen. Na 7-7 je Ukrajinka pogriješila i s nekoliko metara gurnula loptu u mrežu.

Četvrta meč-lopta i prilika na drugi servis za Vekić. No, ovaj je retern završio u mreži. Nije to pokolebalo hrvatsku tenisačicu koja je kod 8-8 opet odlično reternirala i natjerala Kostjuk na pogrešku. Peta meč-lopta. I prije nego što će meč ući u četvrti sat, Donna je pogodila neobranjiv servis, zabila as i postala prva hrvatska tenisačica koja je u pojedinačnoj konkurenciji došla do polufinala, jedina kojoj je to uspjelo uz Gorana Ivaniševića. Vremena za odmor ima malo, jer ju već u četvrtak navečer čeka Slovakinja Anna Karolina Schmiedlova u meču za finale olimpijskog turnira.  

Komentara 12

Avatar Ričard
Ričard
00:20 01.08.2024.

Bravo lipotice, najbolja i najlipša i bez medalje- a tek sa njon

BJ
bjmaro
00:35 01.08.2024.

Čestitke i to od srca. Sretno za medalju

GA
Gajger
00:29 01.08.2024.

Bravo majstorice! Pobjeda pripada najtvrdoglavijima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije