HEROJ PLAVIH IZ '98.

Te nezaboravne večeri ušao je u Dinamovu povijest: 'Mislio sam da me se više nitko neće sjetiti...'

Foto: PIXSELL
1/5
25.10.2024.
u 10:25

Toliko sam ušao u neke druge vode izvan nogometa da sam sretan kad me uopće i spomenu. Nisam žalostan, sretan sam što sam mogao biti dio Dinamove povijesti, kroz koju su prošli veliki, izvanserijski igrači, pa da me se ponekad spomene - kaže nam

Večernjem listu javio se Josip Šimić, danas 47-godišnjak, junak posljednje Dinamove pobjede u gostima u Ligi prvaka – prije ove salzburške – koja se zbila 25. studenog 1998. godine. Josipov gol za 1:0 bio je tada presudan za pobjedu.

– Presretan sam što je prekinut taj Dinamov dugački niz bez pobjede u gostima, nadao sam se i prijašnjih godina da će se to dogoditi. A ovo u Salzburgu bilo je baš predivno! Od jutra se osjetilo u zraku da se sprema nešto veliko, da će se prekinuti taj prokleti niz koji nas je sve toliko opterećivao. Bio sam ujutro u hotelu u kojem su bili igrači, potom i sa cijelom Upravom – a osjetio sam i podršku navijača. To zajedništvo i pozitivna atmosfera prenijeli su se na teren. A na stadionu Bad Blue Boysi su uistinu bili impresivni. Svih 95 minuta su navijali; kao što smo ih u Amsterdamu bili čuli 1998. godine, tako je bilo i u Salzburgu. I kada ti se čini kako će Dinamo malo pasti, BBB im daje dodatnu snagu. Toliko je snažna bila njihova potpora u najkritičnijim trenucima, da ne bi slučajno neki zalutali metak otišao u gol – kazao nam je u dahu Josip pa dodao:

– Bio sam na utakmici u Salzburgu sa sinovima: Vito je 15-godišnjak, a Jakov je baš 23. listopada navršio 17 godina. Vito igra u Trnju, a Jakov u NK Zagreb, sretan sam što se bave nogometom...

Je li vam žao što se iz iz vaše karijere gotovo uvijek spominje samo taj čuveni gol Ajaxu?

– Toliko sam ušao u neke druge vode izvan nogometa da sam sretan kad me uopće i spomenu. Nisam žalostan, sretan sam što sam mogao biti dio Dinamove povijesti, kroz koju su prošli veliki, izvanserijski igrači, pa da me se ponekad spomene. Eto, i moja dva gola MTK Budimpešti otvorila su Dinamu plasman uj Ligu prvaka, igrao sam na Old Traffordu na kojem je protiv Manchester Uniteda bilo 0:0. Zbog toga sam jako sretan. I sad me se opet spominje zbog gola Ajaxu; pa ja sam mislio da me se više nitko neće sjetiti.

Tog 25. studenoga 1998. trener Velimir Zajec uveo vas je u igru u 54. minuti umjesto Šarića. Sada ste se u Salzburgu ponovno sreli sa svojim najsretnijim trenerom.

– Ajax nas je napadao cijelo vrijeme, a Zajec je znao da imam brzinu, da sam eksplozivan, da će doći prilika u drugom poluvremenu iz kontranapada. On je to bio osjetio, a stavio me u igru i to se pokazalo kao pun pogodak. Kao predsjednik Zajec je danas dio sinergije koja postoji između Uprave, igrača i navijača. Vjerovao sam i prije izbora da će on postati predsjednik kluba. Osim što ima veliko znanje i što je bio jedan od najvećih igrača Dinamove povijesti, on ima i veliko iskustvo. Zahvaljujući tom iskustvu pokazuje se kao velikan; ne ide đonom na staru Upravu, sve je "nježno" izveo, vidimo da i prema Hajduku nastupa gospodski. Dinamo je s takvim predsjednikom na pravom putu i samo treba tako nastaviti. Uvjeren sam da će Grad Zagreb i država učiniti sve da se što prije napravi Kranjčevićeva, a potom i Dinamov stadion. To bi Dinamu donijelo dodatnu, strašnu snagu pa bi češće igrao ovako velike utakmice i češće u njima pobjeđivao.

Imate li ljubimca u Dinamovoj svlačionici?

– Kulenović je u Salzburgu bio igrač utakmice, on je čovjek odluke jer ne samo što je zabio gol nego je i igrao požrtvovno te odigrao niz kvalitetnih pasova. Pa i iznudio crveni karton. Međutim, trojica igrača koji su mi posebno dragi su Baturina, Sučić i Petković. To su igrači kakvih nema puno na svjetskim i europskim razinama, oni posjeduju nešto posebno, i i to veliki klubovi gledaju, osobito Petra i Martina. To su igrači koje je užitak gledati i sigurno će ostvariti velike karijere.

Je li ovo početak bodovne žetve u Ligi prvaka?

– Ne treba na dečke stavljati neki pritisak. Najvažnije je hrvatsko prvenstvo i svaka sljedeća utakmica je iznimno važna. Evo, već susret protiv Osijeka; trebali bi u njoj biti kombinatorni i tehnički pravi te sigurno pobijediti. A ne da strahujemo, hoće li iščupati npr. 2:1. Što se tiče Lige prvaka, Dinamo je protiv Monaca osvijestio da se može nositi s najvećima, i plod te svijesti bila je pobjeda nad Salzburgom. Sada oni znaju da se mogu uhvatiti ukoštac s najvećim momčadima pa zato vjerujem da će biti još pozitivnih rezultata – zaključio je Josip Šimić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije