Autori: Hina, Stjepan Meleš
HRVATSKA - ŠPANJOLSKA

Fenomenalna Hrvatska srušila prvog favorita Španjolsku za polufinale Olimpijskih igara!

Susret Hrvatske i Španjolske u četvrtfinalu Olimpijskih igara u Parizu
Igor Kralj/PIXSELL
07.08.2024. u 15:10
Hrvatska će u polufinalu u petak igrati protiv pobjednika susreta Italija - Mađarska.

Hrvatska muška vaterpolska reprezentacija plasirala se u polufinale Olimpijskih igara nakon što je u četvrtfinalu svladala Španjolsku sa 10-8 (2-0, 4-3, 2-2, 2-3). Po dva gola za Hrvatsku postigli su Loren Fatović, Maro Joković i Konstantih Harkov, po jedan su dodali Rino Burić, Ante Vukičević, Marko Žuvela i Josip Vrlić, dok je Marko Bijač upisao osam obrana. Za Španjolsku su dvostruki strijelci bili Alberto Munarriz, Alvaro Granados i Bernat Sanahuja.

Hrvatska protiv aktualnog europskog prvaka niti u jednom trenutku nije gubila, odigrala je najbolju utakmicu na turniru te ušla u borbu za odličja. Ton utakmici dali su oni najiskusniji na samom startu, povratnik u reprezentaciju Joković bio je jedini strijelac u prvoj četvrtini, dok je Marko Bijač obranio sva tri udarca Španjolaca koji su išli u okvir gola. Posebno se istaknuo Bijač 1:37 minuta prije isteka vremena u prvoj dionici igre kada je obranio "zicer" De Toru i to kada je Hrvatska imala igrača manje u bazenu.

VEZANI ČLANCI:

Nastavio je Bijač sa sjajnim reakcijama i u prvoj minuti drugog dijela, a Španjolci su prvi gol na utakmici zabili nakon 10 i pol minuta. Nakon što je Sanahuja smanjio na 3-2, Hrvatska je odgovorila golovima Žuvele, Fatovića i Vukičevića te 1:15 minuta prije poluvremena stigla do najvećih četiri razlike (6-2). Potom je Perrone smanjio na 6-3, dok Marinić Kragić nije iskoristio situaciju s igračem više u bazenu pa je na polovici utakmice bilo 6-3.

U trećoj četvrtini Španjolci su dva puta smanjivali na dva razlike, ali su Fatović i Vrlić vraćali na komfornu prednost od tri gola, a Hrvatska još jednom nije iskoristila igača više za bijeg na četiri gola prednosti. 

Početak zadnjeg dijela bio je jedino krizno razdoblje za Hrvatsku na utakmici, Munarriz i Sanahuja su pogađali za 8-7, a usto je i Granados iz odlične situacije pogodio gredu. No. Burić je s puno sreće, nakon njegova udarca lopta se odbila od grede u leđa španjolskog golmana pa u vrata, povisio na 9-7. De Toro je odmah u sljedećem napadu smanjio na 9-8, ali je Harkov bio uspješan za 10-8 malo više od tri minute prije kraja, a potom se rezultat više nije mijenjao što je odlično odgovaralo Hrvatskoj.

Nakon finala EP u siječnju ove godine u Zagrebu kada je uspješnija bila Španjolska, ovo je bila druga najvažnija utakmica ovih suparnika u natjecanjima prebogatoj 2024. godini u kojoj je Hrvatska osvojila i naslov svjetskog prvaka u veljači.Hrvatska će u polufinalu u petak igrati protiv pobjednika susreta Italija - Mađarska.

>> Ovako izgleda Modrićev penthouse u centru Zagreba. Vatreni je platio bogatstvo

Susret Hrvatske i Španjolske u četvrtfinalu Olimpijskih igara u Parizu
1/17
HRVATSKA
10-8
ŠPANJOLSKA
OLIMPIJSKE IGRE, 14:00, PARIZ

Kraj utakmice, idemo u polufinale!

Sanahuja pogađa gredu. 

Kakav pogodak Harkova za 10:8! Ovo bi mogao biti presudni trenutak. 

De Toro zabija s igračem više.

Vodimo 9:7! Burić sretno i spretno zabija iza Aguirrea. 

Jedanaesti igrač više za Španjolsku, Sanahuja ih dovodi na gol zaostatka. 

Munariz drugim golom zabija za 8:6. 

POČETAK 4. ČETVRTINE
KRAJ 3. ČETVRTINE

Osma obrana kapetana Bijača. 

Hrvatska opet ima plus, zabio je Vrlić nakon dodavanja Marinića Kragića. 

Obranili smo se igračem manje, blok Burića. 

Prava bomba Munarriza za 7:5.

Drugi pogodak Fatovića, vraća nas na sjajnih plus 3.

Granados koristi igrača više i smanjuje na 6:4. 

POČETAK 3. ČETVRTINE
KRAJ 2. ČETVRTINE

Poluvrijeme. 

Perrone smanjuje na 6:3. 

Evo nam i Vukičevića, vodimo 6:2. 

Bijač je na šest obrana. 

Fatović se diže i odvodi našu momčad na 5:2!

Žuvela je zabio za 4:2, poslije provjere pogodak je priznat. 

Sanahuja smanjuje uz igrača više, 3:2. 

Probudio se Harkov i vraća nas na plus, vodimo 3:1. 

Granados smanjuje na 2:1, prvi gol Španjolske. 

Bijač je skupio četiri obrane. 

2. ČETVRTINA

Idemo u nastavak utakmice. 

Kraj prve četvrtine. 

Igramo jako dobru obranu. Bijač se također na razini, ima dvije obrane. 

Obranili smo se s igračem manje. 

Fenomenalno otvaranje za Jokovića, novi pogodak i vodimo 2:0. 

Iskoristili smo igrača više i vodimo golom Jokovića, odlično otvaranje naših. 

Perrone je pucao, ali ide to iznad gola. 

1. ČETVRTINA

Počela je utakmica. 

POSTAVE

HRVATSKA: Popadić, Bijač - Harkov, Burić, Fatović, Joković, Vrlić, Bukić, Lončar, Vukičević, Žuvela, Marinić Kragić, Biljaka

ŠPANJOLSKA: Aguirre, De Toro - Munarriz, Granados, Sanahuja, Larrumbe, Tahull, Perrone, Famera, Cabanas, Biel, Bustos, Lorrio

NAJAVA

Porazom od Amerikanaca u posljednjoj utakmici u svojoj skupini, hrvatski vaterpolisti umanjili su si izglede za osvajanje olimpijske medalje. Jer, Španjolska je po prikazanoj igri u prvih pet utakmica bila reprezentacija koju nitko nije htio vidjeti nasuprot sebe u toj "biti ili ne biti" utakmici. No, to još uvijek ne znači da je Hrvatska u današnjem četvrtfinalu (14 sati) otpisana. Štoviše, pa riječ je o svjetskim prvacima koji imaju svoj ponos, a vjerujemo i snagu, da odigraju dobru utakmicu protiv momčadi od koje su u posljednja dva susreta izgubili (u finalu Prvenstva Europe i na Svjetskom prvenstvu u Dohi).

Komentara 26

Avatar rubinet
rubinet
15:16 07.08.2024.

Bravo bijelo-crveni.

LU
Luftbalons
15:15 07.08.2024.

Bravo dečki..mnogi su pljuvali poslije SAD, a ovo je sport, možeš dobit, izgubit, remizirati...jer svi koji su tu su jaki, sjajni, borbeni..vaterpolo ostaje čast i perjanica sporta, ekipnog, bravo !

Avatar gusjenica
gusjenica
15:13 07.08.2024.

Hvala vam, najljepša vam hvala !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije