10.12.2022. u 17:51
Svoje su mjesto u polufinalu jučer osigurale reprezentacije Hrvatske i Argentine, a na red je došao i drugi dan četvrtzavršnice. Marokanci su iznenadili prvim mjestom u grupi u kojoj su se nalazili vatreni pa izbacili Španjolce, dok su raspoloženi Portugalci rezultatom 6:1 porazili Švicarsku. I to bez Ronalda u prvom sastavu, koji nije startao ni danas. Nastavili su naši prvi suparnici svoju lijepu priču te iznad svih očekivanja svladali Portugal pogotkom En-Nesyrija u prvom poluvremenu. Time su postali prva afrička reprezentacija kojoj je to uspjelo.

Nogometaši Maroka plasirali su se u polufinale Svjetskog prvenstva svladavši u četvrtfinalu Portugal sa 1-0 (1-0) na stadionu Al Thumama. Strijelac jedinog gola bio je Youssef En-Nesyri (42). Maroko je tako postao prva afrička reprezentacija koja se plasirala u polufinale svjetskog prvenstva u 92-godišnjoj povijesti ovog natjecanja. 

Iako marokanski izbornik Walid Regragui zbog ozljeda nije mogao računati svog sjajnog stopera Nayefa Aguerda te lijevog braniča Noussaira Mazraouija, njegova momčad je i protiv Portugala sjajno obrambeno funkcionirala.

Portugal je, kao i Španjolska u osmini finala, imao loptu u svojim nogama, ali to je glavnom bio jalov posjed jer su prilike dolazile "na kapaljku". Možda bi sve bilo drugačije da je Joao Felix u 4. minuti zatresao mrežu, odlično se ubacio u marokanski kazneni prostor i glavom u padu zapucao prema vratima, ali Bono je bio spreman te odbio loptu u korner.

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Quarter Final - Morocco v Portugal - Al Thumama Stadium, Doha, Qatar - December 10, 2022 Portugal's Joao Felix reacts after missing a chance to score REUTERS/Kai Pfaffenbach Photo: Kai Pfaffenbach/REUTERS
Foto: Kai Pfaffenbach/REUTERS

Nakon te uvodne prilke, Portugalu je tebalo gotovo pola sata da ponovno zaprijeti. U 31. minuti jedan je odbijanac stigao na udarac Joau Felixu na 20-ak metara, taj šut je blokiran, a lopta je nakon promjene smjera malo prohujala pored vratnice.

Maroko je poveo iz svoje prve prave prilike na utakmici. Pričuvni lijevi branič Attiat-Allah poslao je dobar centaršut, portugalski vratar Costa pogrešno je procijenio let lopte pa je do nje ranije stigao En-Nesyri i glavom ju sproveo u prazan gol. Zakazao je i skupocjeni branič Dias koji nije niti skočio uz En-Nesyrija.

Mogao je Portugal do ekspresnog izjednačenja, u 45. minuti Bruno Fernandes je prihvatio loptu na desnom krilu i pokušao ubaciti, ali loptu je zahvatio na takav način da je ona krenula prema vratima te pala na gredu. U posljednjim sekndama prvog poluvremena Maroko je, pak, imao priliku i za drugi gol, opet je Attiat-Allah bio u ulozi asistenta, ovoga puta je poslao loptu za Boufala koji je utrčao u kazneni prostor i iskosa s lijeve strane zatresao vanjsku stranu mreže.

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Quarter Final - Morocco v Portugal - Al Thumama Stadium, Doha, Qatar - December 10, 2022 Morocco's Youssef En-Nesyri celebrates scoring their first goal with Achraf Hakimi REUTERS/Paul Childs Photo: Paul Childs/REUTERS
Foto: Paul Childs/REUTERS

Prvu priliku u nastavku također je imao Maroko, Ziyech je u 49. minuti izveo slobodni udarac s desne strane, Costa je još jednom bio nesiguran u istrčavanju, ali lopta se od El Yamiqa umjesto u mrežu odbila u gol-aut.

Težak udarac Maroko je zadobio u 57. minuti kada se ozlijedio kapetan Romain Saiss, još jedan stub njegove obrane. Samo minutu kasnije Portugal je umalo iskoristio tu činjenicu, Otavio je ubacio, a Goncalo Ramos nadvisio netom ušlog Darija, no njegov je pokušaj glavom bio neprecizan. Novu priliku Portugal je imao u 64. minuti kada je Fernandes pokušao sa 20-ak metara, ali i njegov udarac prohujao je pored gola.

Ponovno je prošlo gotovo pola sata prije no što je Portugal složio novu priliku, Cristiano Ronaldo je u 82. minuti odlično ostavio loptu za udarac Joao Felixa s vrha kaznenog prostora, no ponovno je na mjestu bio Bono koji je odbio loptu koja je išla pod gredu.

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Quarter Final - Morocco v Portugal - Al Thumama Stadium, Doha, Qatar - December 10, 2022 Portugal's Cristiano Ronaldo in action with Morocco's Yassine Bounou REUTERS/Paul Childs Photo: Paul Childs/REUTERS
Foto: Paul Childs/REUTERS

U prvoj minuti sudačke nadoknade Ronaldo, koji je u subotu upisao svoj 196. nastup za reprezentaciju i tako se izjednačio na prvom mjestu svih vremena po broju utakmica za nacionalnu momčad s Kuvajćaninom Baderom al-Mutawom, došao je prilike za poravnanje, ali je i njegov udarac zaustavio Bono.

Odmah potom pričuvni napadač Maroka Cheddira je zbog neopreznog starta na sredini igrališta dobio drugi žuti karton i ostavio suigrače u nezavidnoj situaciji u samoj završnici, da bi u šestoj minuti nadoknade drugi pričuvni igrač Aboukhlal propustio situaciju "jedan na jedan" s Costom za povećanje na 2-0, a Portugal je sve to mogao naplatiti nekoliko sekundi kasnije, no ni Ronaldo niti Pepe nisu uspjeli dohvatiti upotrebljivi centaršut.

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Quarter Final - Morocco v Portugal - Al Thumama Stadium, Doha, Qatar - December 10, 2022 Morocco's Walid Cheddira is shown a red card by referee Facundo Tello after receiving two yellow cards REUTERS/Paul Childs Photo: Paul Childs/REUTERS
Foto: Paul Childs/REUTERS

Maroko je praktički s pričuvnom obranom uspio neutralizirati sve portugalske pokušaje za izjednačenjem te je i nakon svog petog nastupa u katru ostao na samo jednom primljenom pogotku.

Maroko će u srijedu u polufinalu igrati protiv pobjednika susreta između branitelja naslova Francuske i Engleske koji počinje u 20 sati.

U prvom polufinalu u utorak će igrati Hrvatska i Argentina.

Niže pronađite tijek utakmice kroz naš prijenos uživo.

MAROKO - PORTUGAL 1-0 (1-0)

Stadion Al Thumama

GLEDATELJA: 44.198

SUDAC: Tello (Argentina) 

STRIJELAC: 1-0 En-Nesyri (42)

MAROKO: Bono - Hakimi, Saiss (Dari, 57), El Yamiq, Attiat-Allah - Ounahi, Amrabat, Amallah (Cheddira, 65) - Ziyech (Aboukhlal, 82), Boufal (Jabrane, 82); En-Nesyri (Benoun, 65)

PORTUGAL: Costa - Dalot (Horta, 79), Pepe, Dias, Guerreiro (Cancelo, 51) - B. Silva, Neves (C. Ronaldo, 51), Otavio (Vitinha, 69) - B. Fernandes, G. Ramos (Leao, 69), Joao Felix

 

Sve utakmice, komentare i analize vatrenih pratite na portalu Večernjeg lista


Maroko
En-Nesyri 42'
1-0
Portugal
Maroko - Portugal, 16:00, Stadion Al Thumama
Kraj
90+9' (Kraj)

Kraj! Maroko je pobijedio s 1:0 te izborio polufinale

90+7'

Kako je Pepe bio blizu da pogodi okvir. Možda i posljednja akcija Portugalaca ipak nije urodila plodom. 

90+6'

Marokanci su sada mogli završiti priču! Aboukhlal je izbio sam pred Costom, ali kalkulirao je te pokušao laganim prebacivanjem. Vratar ga je pročitao.

Crveni karton
90+3' (Crveni karton )

Cheddira je dobio jedan žuti za drugim u dvije minute i Afrikanci će do kraja biti s igračem manje. 

90+1'

Ronaldo je brzo prizemno pucao ne bi li iznenadio vratara Maroka, ali Bono je siguran. Marokanski navijači, koji čine većinu na stadionu, sve su raspoloženiji. 

Nadoknada
90' (Nadoknada)

Osam minute nadoknade. 

Žuti karton
87' (Žuti karton )

Vitinha je napravio prekrašj nad Ounahijem i zaradio žuti karton. 

85'

Naravno, Portugalci u ovim trenucima dominiraju u posjedu. Na protivničkoj polovici traže rupu kroz koju bi mogli zaprijetiti. 

82'

Kakva prilika sada za Portugal! Marokanska obrana izgubila je loptu, a Ronaldo dodao Felixu koji je silovito tukao. Bono je spreman i brzom reakcijom izbacuje za korner. 

Zamjena
81' (Zamjena)

Izlaze Boufal i Ziyech koji više ne može zbog povrede, dok na teren ulaze Jabrane i Aboukhlal. 

Zamjena
79' (Zamjena)

Horta ulazi, Dalot izlazi iz igre. 

77'

Marokanci su ponovno mogli zaprijetiti iz kontre. Cheddira ipak nije uspio proći pored Dalota, afrička ekipa tražila je i igranje rukom.

Korner
75' (Korner)

Dalot je izborio udarac iz kuta. Uslijedila je gužva pred golom Maroka, nekoliko kornera zaredom, ali bez šuta po golu.

Žuti karton
70' (Žuti karton )

Dari je uklizio na nogu Rafaela Leaa, zaradio opomenu i Portugalcima omogućio slobodni udarac. Iz njega nisu ozbiljnije zaprijetili. 

Zamjena
69' (Zamjena)

Santos zna da mora reagirati i zato uvodi svježi dvojac. Vitinha i Leao zamijenili su Otavija i Ramosa. 

68'

Dobar vratar je pola momčadi. Bono to iznova dokazuje, primio je potencijalno opasan ubačaj Fernandesa i preuzeo posjed. 

Zamjena
65' (Zamjena)

Maroko mijenja. Izlaze strijelac En-Nesyri i Amallah, a ulaze Benoun i Cheddira. 

64'

Fernandes ima top u nogama, ali ne i preciznost potrebnu za poravnanje rezultata. Pucao je iznad grede Bonovih vrata.

59'

Boufal je ukrao loptu Ronaldu na rubu šesnaesterca u njegovom pokušaju da kreira neku šansu i Portugal pokuša vratiti u igru.

Ozljeda
57' (Ozljeda)

Kapetan Maroka Saiss ozlijeđen izlazi s terena. Sjeo je prethodno na travnjak, a sada ga je zamijenio Dari.

56'

Ounahi je okušao udarac prema vratima Coste. Maroko je rastrčan, trenutno pokazuje više želje i napada.

53'

Pomoć je pružena Boufalu, koji se ubrzo vratio na travnjak.

Zamjena
51' (Zamjena)

Ulazi Cristiano Ronaldo. Zamijenio je Rubena Nevesa. Još jedna izmjena, Cancelo mijenja Guerreira. 

49'

Pepe je udario Hakimija i Marokanci su dobili slobodan udarac iz neloše pozicije na desnoj strani s nekih 25 metara. Ubačaj Ziyecha bio je neugodan, Costa je uspješno intervenirao usprkoj gužvi koja mu je smetala u njegovom prostoru. 

46'

Krenulo je drugo poluvrijeme. 

Poluvrijeme
45+2' (Poluvrijeme)

Attiat-Allah nakon asistencije En-Nesyriju i sam sada tuče po golu. Bilo je opasno, no na poluvrijeme se ide s 1:0. Portugalci su nervozni, tražili su penal u prethodnoj akciji, ali sudac je pokazao u smjeru svlačionice. 

Nadoknada
45' (Nadoknada)

Dvije minute nadoknade. 

44'

Portugalci tresu gredu! Fernandes je opalio iz nezahvalne pozicije s desne strane ruba kaznenog prostora, a Marokance spasio okvir vrata. 

Gol
42' (Gol)

Gol za Maroko! En-Nesyrijeva treća sreća, pogodio je nakon dva neuspješna pokušaja. Uletio je između Rubena Diasa i Dioga Coste te glavom loptu zakucao u mrežu. 

Zaleđe
41' (Zaleđe)

Joao Felix nije prošao pored Hakimija, no sudac je tako i tako označio zaleđe. 

39'

Felix je pokušao iz prve, ali lopta je bila prebrza i nije pronašla put do gola. Bono ima novo ispucavanje. 

35'

Boufal je također okušao udarac, njihov prvi u okvir na utakmici. Diogo Costa brani. 

35'

Amallah je s lijeve strane na desetak metara od portugalskih vrata primio jednu dobru prizemnu loptu. Pucao je, međutim, nebu pod oblake. 

30'

Felix puca nakon jednog izbijanja obrane Maroka, ali pogađa El Yamiqa. Portugal je izveo korner, ali protivnička strana je opasnost otklonila. 

26'

Ponovno napadač En-Nesyri tuče glavom, no još nije namjestio nišanske sprave u odnosu na prvu priliku.

Ozljeda
24' (Ozljeda)

Bruno Fernandes neoprezno se sudario s Bonom u skoku nakon što je vratar Maroka u ruke primio jednu visoku loptu pred svojim vratima. Sve će biti u redu, nema ozljede. 

18'

Ziyech je na svom desnom krilo skrenuo ulijevo prema sredini i odlučio uputiti šut koji nije završio u okviru Dioga Coste. Gol-aut za Portugal. 

16'

Dosta je u kontaktu s loptom upravo Guerreiro, očito je plan Santosa da ekipa pokušava proći po lijevoj strani. Upravo je uputio neprecizan ubačaj, koji je otišao daleko od marokanskog šesnaesterca.

13'

Pucao je Guerreiro u kaznenom prostoru, završilo je u marokanskom bloku. 

Korner
6' (Korner)

Sada i šansa nakon udarca iz kuta za Maroko. Napadač En-Nesyri visoko je skočio, ali loptu nije uspio spustiti i naciljati okvir. 

4'

Prva izgledna prilika za Portugal. Centaršut iz slobodnog udarca u kazneni prostor Maroka glavom je dohvatio Joao Felix, a Bono obranio i skrenuo u korner. 

Početak
1' (Početak)

Susret je počeo. 

NA KOGA ĆE POBJEDNIK?

Bolji iz ovog susreta u polufinalu će igrati protiv pobjednika druge utakmice dana, u kojoj se susreću Engleska i Francuska

 

IZBORNIK PORTUGALA

Fernando Santos nije uvrstio Cristiana Ronalda u početni sastav protiv Švicarske, koju su za ulazak među osam porazili s visokih 6:1. U prvih 11 nema ga ni danas, priliku čeka s klupe.

 

- Maroko je jaka, organizirana momčad s igračima koji igraju za Chelsea, PSG ili Bayern. Neće biti laka utakmica za nas. Moramo igrati bez straha i sa samopouzdanjem - izjavio je portugalski trener. 

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Portugal Training - Al Shahaniya SC Training Facilities, Al-Shahaniya, Qatar - December 9, 2022 Portugal's Cristiano Ronaldo in action with teammates during training REUTERS/Hamad I Mohammed Photo: HAMAD I MOHAMMED/REUTERS
Foto: HAMAD I MOHAMMED/REUTERS

IZBORNIK MAROKA

Momčad Walida Regraguija jedno je od najugodnijih iznenađenja turnira. Nakon izvođenja jedanaesteraca, u polufinalu su izbacili Španjolsku.

 

- Ponosan sam na svoju zemlju i svoj tim. Osjećate pozitivnu vibru. Imamo Afriku iza sebe i Arape također. Poštujemo Portugal, imaju sjajne napadače, ali znaju da ćemo biti izazov. Naviknuli smo se igrati protiv elitnih momčadi. Imamo plan i pokušat ćemo napraviti iznenađenje - rekao je marokanski izbornik. 

Zaleđe
SUCI (Zaleđe)

Glavni sudac utakmice je Facundo Tello (Argentina). Pomažu mu sunarodnjaci Ezequiel Brailovsky i Gabriel Chade, a uloga četvrtog pripala je Salvadorcu Ivánu Bartonu.

STIGLI SASTAVI

Stigli su sastavi reprezentacija. Ronaldo je ponovno ostao na klupi Portugala.

 

RASPORED SUSRETA

Tim Večernjeg lista u suradnji s fotoreporterima i snimateljima Pixsella svakodnevno će vam donositi sve relevantne informacije, zanimljivosti unutar i izvan nogometnih terena i to u svim formatima.

 

Iskusna ekipa iz zagrebačke redakcije za vas će svakodnevno pripremati emisije sa gostima i analitičarima na Večernji TV-u. U tiskanom izdanju te premium rubrici svakodnevno ćete moći čitati analize, ali i nikad ispričane priče iz nogometnog svijeta.

 

Ne morate brinuti ni zbog čudnog tajminga i satnice utakmica jer na našem ćemo portalu prenositi SVE utakmice Mundijala, naravno s naglaskom na Hrvatsku, tako da će vam ovo prvenstvo biti udaljeno samo jedan klik.

 

Više informacija pronađite: OVDJE

RASPORED UTAKMICA: OVDJE

ZA POLUFINALE

Reprezentacije se bore za ulazak u polufinale natjecanja, koje su jučer osigurali Hrvatska i Argentina.

 

Vatreni su nakon jedanaesteraca pobijedili Brazil, dok su Argentinci na isti način izbacili Nizozemsku.

 

DOBAR DAN

Poštovane čitateljice i čitatelji Večernjeg lista, 

 

dobar dan i dobrodošli na tekstualni prijenos treće utakmice četvrtfinala na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

 

Snage će danas odmjeriti reprezentacije Maroka Portugala.

 

Njihov susret na stadionu Al Thumama počinje u 16 sati. 

 

Komentara 47

MO
modovisisajteMaraschino
17:14 10.12.2022.

čuj, iznenadio... još uvijek mislite da je Dalić pogriješio sa Marokancima?

DU
Deleted user
17:51 10.12.2022.

Hrvatska je bila možda i u najtežoj grupi.Sad se vidi koliko su naše pobjede i prolazi, pa makar i ne lijepi na oko glede igre, bili pravi podvizi.

HE
Herceg56
18:01 10.12.2022.

Naša je grupa bila najjača.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije