09.08.2024. u 20:46
Hrvatska vaterpolo reprezentacija svladala je Mađarsku s 9:8 u polufinalu Olimpijskih igara. U finalu će igrati sa Srbijom.

Hrvatska muška vaterpolska reprezentacija plasirala se u finale Olimpijskih igara u Parizu svladavši Mađarsku sa 9-8 (3-3, 4-2, 2-2, 0-1) u polufinalu.

Loren Fatović je s pet golova predvodio Hrvatsku, a kapetan Marko Bijač je sakupio 10 obrana.

Hrvatska će u finalu u nedjelju od 14 sati igrati protiv Srbije.

Ovom pobjedom hrvatski vaterpolisti osigurali su sedmu medalju za Hrvatsku na Igrama u Parizu, nakon zlata Barbare Matić u džudu i braće Sinković u veslanju, srebra Donne Vekić u tenisu te bronci Mirana Maričića u streljaštvu, Sandre Elkasević u atletici i Lene Stojković u tekvondou.

Za hrvatski vaterpolo ovo je četvrta medalja s OI u povijesti,, nakon srebra u Atalnti 1996., zlata u Londonu 2012. i srebra u Rio e Janeiru 2016. 

>> Našli smo najbolje fotke s Olimpijskih igara. Neke su dostojne Louvrea

Pariz: Hrvatska i Mađarska u polufinalnoj vaterpolo utakmici Olimpijskih igara
1/55
 
 
Hrvatska
9-8
Mađarska
Polufinale Olimpijskih igara, 19:35, Pariz, Francuska
KRAJ

Hrvatska je u finalu!

28'

Mađari su opet na minus jedan. 

 
ČETVRTA ČETVRTINA

Krenula je posljednja dionica.

23'

Bijač je obranio drugi peterac!

23'

Luka Bukić za 9:7!

22'

Mađari smanjuju, opet imamo plus jedan.

22'

Manhercz nije iskoristio peterac, promašio je cijeli gol.

19'

Bukić je vratio na plus dva.

18'

Mađari su smanjili s igračem više.

TREĆA ČETVRTINA

Krenula je treća dionica.

15'

Novi gol Fatovića, imamo plus dva!

 
15'

Majstorski gol Žuvele i Hrvatska vodi!

14'

Mađari su zabili sjajan gol, ali je Fatović zabio novi gol. Sjajno igra danas.

11'

Zabio je Fatović s pet metara.

3:4

Novo vodstvo za Mađarsku. Zabio je Vamos nakon što mu je Bijač obranio peterac!

DRUGA ČETVRTINA

Krenulo je drugih pet minuta.

3:3

Drugi gol Fatovića za izjednačenje!

2:3

Fatović je zabio, prvi naš iskorišteni igrač više.

 
1:3

Evo Mađara na plus dva nakon pogreške Marinića-Kragića.

1:2

Vamos je doveo Mađare u vodstvo.

1:1

Mađari su odmah izjednačili s igračem više.

1:0

Hrvatska je sjajno otvorila utakmicu, zabio je Joković.

 
DOSADAŠNJI SUSRETI

Na Olimpijskim igrama Hrvatska i Mađarska susretale su se tri puta. jednom smo dobili, a dvaput izgubili pri čemu je još u svježem sjećanju poraz u tokijskom olimpijskom četvrtfinalu (11:15).

Sveukupno, u svim službenim utakmicama ikad igranim između ovih dviju reprezentacija mnogo su uspješniji Mađari. Nekoć je omjer bio takav da bi Hrvatska dobila tek svaku četvrtu utakmicu, a onda je, dolaskom Rudića na čelo hrvatske vrste, taj skor ipak znatno popravljen (22 pobjede, šest remija, 47 poraza).

Uostalom, dva svjetska i jedan europski naslov osvojili smo finalnim pobjedama nad Mađarima. Govorimo o svjetskim zlatima u Melbourneu 2007. i Budimpešti 2017. te europskom naslovu u Splitu 2022. godine. A od ta tri finalna poraza, Mađare je zacijelo najviše zabolio onaj od prije sedam godina doživljen usred Budimpešte.

Hrvatska će večeras nastupiti u svom četvrtom olimpijskom polufinalu u kojima je u sva tri dosadašnja slučaja bila uspješna – u Atlanti 1996. (srebro), u Londonu 2012. (zlato) i u Riju 2016. (srebro).

IZJAVA TUCKA

Mađari ne baziraju svoju igru na centrima kao mi. Bilo je natjecanja na kojima su igrali praktički bez centara, no kod izbornika Zsolta Varge se primjećuje veća organiziranost no prije.

– Oni i dalje imaju izlete u igri jedan na jednoga, rekao bih na divlje, no za takvo što imaju uporište u kvaliteti pojedinaca. I zato mi moramo biti pametni i odlučni. Moramo svesti utakmicu na što manji broj pogodaka. Uđemo li u ritam od 14-15 pogodaka onda će biti problematično. Ako broj pogodaka bude kontroliran, onda ćemo imati veće izglede – ističe Tucak.

Pobjednik ovoga dvoboja će se u finalu za zlato boriti sa Srbijom. Poražni igra za broncu sa SAD-om. Završnica je u nedjelju.

POČINJEMO

Nakon jednog "finala prije finala", onog četvrtfinalnog sa Španjolcima, hrvatske vaterpoliste čeka još jedan epski dvoboj. Pred izabranicima Ivice Tucka večeras je megaokršaj s Mađarima (u 19.35), vaterpolskom velesilom, najuspješnijom zemljom u ovom vodenom loptačkom sportu. A o tome najbolje govori i podatak o devet olimpijskih zlata od kojih je posljednje ono osvojeno u Pekingu 2008. godine. I naši sjeverni susjedi vodili su također veliku četvrtfinalnu bitku i dobili je, protiv Talijana, tek nakon izvođenja peteraca. 

 

Komentara 9

RI
Rizlman
20:49 09.08.2024.

Odlično. Sad još samo jedna pobjeda i to je to!

Avatar Asterix
Asterix
20:56 09.08.2024.

Bravo!!!

Avatar dosadno
dosadno
21:02 09.08.2024.

Svaka im čast, bravo. I da ...Bijač je čudo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije