OI 2024.

Za ili protiv Rusa u Parizu? MOO: Olimpijske igre ne bi smjele izazivati podjele

Russian President Putin delivers his annual address to the Federal Assembly in Moscow
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/4
22.02.2023.
u 11:48

U posljednje se vrijeme raspravlja o tome treba li ruskim i bjeloruskim sportašima zbog rata u Ukrajini dopustiti natjecanje na Olimpijadi u Parizu. U ponedjeljak se više od 30 zemalja, među kojima su i SAD, Velika Britanija i Francuska, založilo za zabranu...

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) u obrani svog plana kojim pokušava pronaći način za sudjelovanje ruskih i bjeloruskih sportaša za Olimpijskim igrama u Parizu sljedeće godine navodi kako najveći svjetski sportski događaj ne bi smio izazivati podjele i isključivati sportaše.

"Olimpijske igre ne mogu sprečavati ratove i sukobe niti mogu upućivati na sve političke i društvene izazove našeg svijeta. Rat u Ukrajini je u domeni politike, a Olimpijske igre mogu biti svjetski primjer gdje bi svi poštivali ista pravila i jedni druge. One mogu otvoriti vrata dijalogu i građenju mira na način na koji podjele ne mogu. Naša je misija uvijek bila promovirati mir putem sporta, MOO ostaje posvećen toj misiji i ujedinjavanju cijelog svijeta u mirnom natjecanju. Za izgradnju mira potreban je dijalog, natjecanje u kojem sportaši poštuju Olimpijsku povelju može poslužiti kako katalizator za razgovor, što je uvijek prvi korak ka ostvar", objavio je MOO u srijedu.

Nakon što je MOO iznio plan prema kojemu bi se ruskim i bjeloriuskim sportašima omogućilo ispuniti norme za nastup u Parizu kroz azijske kvalifikacije s obzirom da im je zabanjen nastup u europskim natjecanjima zbog ruske agresije na Ukrajinu preko bjeloruskog teritorija prije godinu dana, taj plan su oštro kritizirale mnoge europske zemlje kao i SAD, Kanada te Australija.

U ponedjeljak se više od 30 zemalja, među kojima su i SAD, Velika Britanija i Francuska, založilo za zabranu nastupa ruskih i bjeloruskih sportaša u međunarodnim natjecanjima, a Ukrajina je zaprijetila bojkotom Igara u Parizu ako se omogući nastup Rusima.

Komentara 3

DO
Domi
12:49 22.02.2023.

Većina Rusa zaluđenih propagandom su za Putina i uskoro će zapadni svijet uvidjeti da im treba zabraniti bilo kakav dodir sa Zapadom uključivo i zabranu dolazaka u uluđeni svijet.To su već trebali uraditi i potpuno izolirati Ruse.

JO
joso6
14:21 22.02.2023.

Sport je Sport , nije politika zato ne vidim razloga da Rusi nisu u Parizu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije