I još 35 osoba

Gradonačelnik Venecije uhićen zbog korupcije

Giorgio Orsoni
Foto: Reuters Screenshot
1/2
04.06.2014.
u 15:31

Zatraženo je i uhićenje bivšeg gradonačelnika i bivšeg ministra pokreta Naprijed Italijo Gincarla Galana, koji je parlamentarac i za čije se uhićenje treba izjasniti posebna parlamentarna komisija

Pod optužbom korupcije i pranja novca uhićen je danas gradonačelnik Venecije Giorgio Orsoni izabran 2010. godine na listi lijevog centra. Venecijansko tužiteljstvo zatražilo je njegovo uhićenje u sklopu istrage oko davanja posla za izgradnju MOSE-a, sustava pokretnih brana koje bi na ulasku u lagunu trebale zaštititi grad od visokih voda.

Zatraženo je i uhićenje bivšeg predsjednika regije Veneto i bivšeg ministra pokreta Naprijed Italijo (FI) Giancarla Galana, koji je parlamentarac i za čije se uhićenje treba izjasniti posebna parlamentarna komisija.

Uhićeno je još 35 osoba, a gotovo stotinu ih je pod istragom. Među uhićenima su regionalni povjerenik za infrastrukture Renato Chisso (FI), regionalni vijećnik Demokratske stranke (Pd) Giampiero Marchese, poduzetnici Franco Morbiolo i Roberto Meneguzzo, general u mirovini Emilio Spaziante.

Tužiteljstvo drži da su se poslovi davali bez natječaja, da su stvoreni crni fondovi za korupciju, a sredstva su bila prebacivana u banke u San Marinu. Ideja o izgradnji brane koja bi trebala spriječiti dolazak visoke vode nastala je osamdesetih godina, ali je izgradnja počela 2003. godine. Dosad je izgrađeno 80 posto projekta, koji bi trebao biti završen 2016. godine. Potrošeno je oko pet milijardi eura, a zatraženi su novi novci za dovršetak brane.

U upravi Brodosplita navodno su neugodno iznenađeni informacijom o uhićenju, no službene reakcije još nema. Brodosplit je, naime, na međunarodnom natječaju dobio ugovor za gradnju 21 brane vrijedne 26,5 milijuna eura. Nismo dobili odgovor na pitanje hoće li se ovo uhićenje odraziti na sklopljeni posao

>>Građani Venecije glasaju od odcjepljenju od Italije

Komentara 3

Avatar gusjenica
gusjenica
15:48 04.06.2014.

Ma zabolime ova moja mala zvijer. Imamo mi takovih da te srce zaboli.

DA
Dagobert
22:05 04.06.2014.

Ma triba vidit im li on hrvatskih korijenja.

UN
unbekant
14:53 04.06.2014.

Uopce ni su uhiceni zbog korupcije,nego omi su glavni i odgovorni,za raspisivanje referenduma o odvajanju "Venecijanske republike",bolje je njih uhitit,nego imati jos jedan Majdan u europi……………………...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije