Papa Franjo

'Potrebno je stvoriti novi radni humanizam gdje će čovjek, a ne profit, biti u središtu'

Papa Franjo u Paragvaju
Foto: Reuters/ PIXSELL
16.01.2016.
u 13:30

Na poziv Napretkovih prijatelja, odnosno MCL-a, oko 90 članova Napretka iz BiH, Hrvatske, Austrije i Crne Gore sudjelovali su na posebnoj audijenciji pape Franje u dvorani Pavla VI. u Vatikanu.

Papa Franjo obratio se danas članovima Pokret kršćanskih radnika (MCL), među kojima su bili i članovi Hrvatskog kulturnog društva Napredak iz Sarajeva, u povodu izvanrednog jubileja Svete godine milosrđa, naglasivši kako je u današnjem svijetu potrebno stvoriti novi humanizam rada, gdje će „čovjek, a ne profit, biti u središtu, gdje će ekonomija služiti čovjeka, umjesto da se služi čovjekom“.

Na poziv Napretkovih prijatelja, odnosno MCL-a, oko 90 članova Napretka iz BiH, Hrvatske, Austrije i Crne Gore sudjelovali su na posebnoj audijenciji pape Franje u dvorani Pavla VI. u Vatikanu.

MCL i HKD  Napredak surađuju već godinama organizirajući razne konferencije u zemljama jugoistočne Europe. Prošle godine su organizirali konferencije u Podgorici, Beogradu i Zagrebu. Ove godine će također organizirati konferencije  o socijalnom i religioznom dijalogu u Splitu i Tirani. MCL je pomogao u izgradnji Multimedijalnog doma za dijalog i pomirenje na Trebeviću, kazao je mon. Franjo Topić, predsjednik Napretka u govoru u dvorani Pavla VI.

Napredak je papi Franji darovao sliku posljednje bosanske kraljice Katarine,  koja je bježeći od turske vojske našla utočište u Rimu. Kraljica Katarina je pokopana u crkvi Ara coeli, a sliku je uradio je bosansko-hercegovački slikar Anto Mamuša iz Novog Travnika.

Topić je podsjetio da je Napredak osnovan 1902 i obnovljen 1990, da je do ukidanja 1949. pomogao stipendijama 16.000 studenata među kojima su i dva kasnija nobelovca (Ivo Andrić i Vladimir Prelog), te još 3000 nakon obnove, da sada svake godine organizira oko 400 manifestacija i izda tridesetak knjiga, izdaje troje novine, ima radiopostaju itd.

Papa Franjo je u govoru pred više od 8.000 hodočasnika iz Italije i drugih zemalja naglasio tri riječi za djelovanje kako bi dalo dostojanstvo ljudskom životu: obrazovanje, dijeljenje s drugima,  svjedočenje.

Obrazovanje znači izvuči najbolje iz vlastita srca. Potrebno je stvoriti novi humanizam rada, gdje više ne bi bilo „robova u radu“. Potrebno je otkloniti lažni mentalitet koji dovodi do korupcije i nezakonja. Papa je ponovno upozorio kako je kurupcija veliko zlo današnjice.

Drugi izraz je dijeljenje s drugima, jer rad nije samo poziv pojedinca, već mogućnost ulaska u odnos s drugima. Rad bi trebao ujediniti osobe, a ne udaljavati ih i da se one zatvaraju u sebe. Svi stvaraju projekte za sebe, za svoj život, ali projektirati za druge omogućava da se učini korak naprijed, postavlja inteligenciju u službu ljubavi. Osoba postaje sposobna donirati.

Treća riječ je svjedočenje, kazao je Franjo i podsjetio na riječi sv. Pavla koji je kazao kako onaj koji ne želi raditi neka ni ne jede. Ali, danas ima osoba koje bi htjele raditi, ali to ne uspijevaju i teško nalaze i nešto za pojesti, kazao je Franjo i naglasio kako ima mnogo mladih koji se ne žene i nemaju djece jer nemaju posao koji bi im dao dosta novaca za stabilni život. Papa stoga poziva na svjedočenje nade i konkretnu potporu.

>> Papina knjiga rasprodana u svega tri dana

Komentara 50

SO
srecko.orsulic123
15:13 16.01.2016.

Ljepe slatke rijeci od Pape ali.....!?

Avatar d-ano
d-ano
16:35 16.01.2016.

rijeci Pape podsjecaju me na maxisticku ideolosku retoriku...

Avatar Pravi Hrvat na kvadrat
Pravi Hrvat na kvadrat
18:59 16.01.2016.

Potrebno je stvoriti novi balkanski radni humanizam gdje će čovjek koji savjesno radi, a ne navodni zavičajski domoljub koji skakuta na prosvjedu za nekog robijaša ili na zabranjenom thompsonovom koncertu biti u središtu..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije