REAKCIJA NA EU?

Rusija bi mogla zabraniti uvoz stranih automobila

Rusija
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
18.08.2014.
u 19:00

Putin zasad odbija tu mogućnost, ali je ostavlja otvorenom ako Zapad postroži svoje sankcije

Ako bi SAD i EU uveli dodatne sankcije Rusiji, Moskva bi mogla zabraniti uvoz automobila iz zapadnih zemalja. Prema pisanju ruskog dnevnika “Vedomosti”, od ukupnog broja automobila prodanih u Rusiji od početka godine, 27 posto ih je uvezeno. Kamiona je uvezeno 46 posto, kao i 13 posto autobusa.

– Zabrana ne bi pogodila strane proizvođače automobila unutar Rusije, poput Forda, Volkswagena, Toyote i Hyundaija koji imaju svoja postrojenja u Rusiji – ističu “Vedomosti”.

Zbog toga oni ne bi toliko osjetili sankcije, no one bi pogodile proizvođače luksuznih automobila poput Daimlera, proizvođača mercedesa. Prijedlozi za uvođenje novih mjera već su poslani ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Kako prenose “Vedomosti”, on zasad odbija takav prijedlog, no rekao je da bi ga se moglo iskoristiti ako bi Zapad Rusiji uveo nove sankcije. Zbog situacije u Ukrajini, zapadne države uvele su sankcije Moskvi, dok se na takozvanoj crnoj listi nalazi veći broj ruskih dužnosnika. S druge strane, Rusija je uvela zabranu uvoza poljoprivrednih proizvoda iz EU, SAD-a, Australije, Kanade i Norveške.

>> Hrvatska od EK traži saniranje posljedica sankcija Rusiji

>> 'Kada bi Srbija uvela sankcije Rusiji, pucala bi sama sebi u nogu'

Komentara 15

XA
xaron
19:47 18.08.2014.

Nobelovac za mir Obama je započeo novi hladni rat. Good job, možda mu Švedi izmisle još koju nagradu.

GV
golub Vaso
19:17 18.08.2014.

Kad njemačka automobilska industrija stisne merkelicu pjevat će ona drugu pjesmu.

Avatar abcd
abcd
02:34 19.08.2014.

Evo, i hrvatska je uvela sankcije rusiji. Sankcije su nam se vec "isplatile" kad smo izgubili naftna polja u siriji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije