austrija

U Beču počela Napretkova 14. ljetna akademija njemačkog jezika

Beč
Snježana Herek/VLM
09.08.2012.
u 13:56

Ove godine akademiju od 5. do 25. kolovoza pohađa 25 studenata. Više od polovice polaznika je iz BiH, ostali su iz Hrvatske, a dvoje je iz Vojvodine i Makedonije

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak Austrija u austrijskom glavnom gradu počela je s radom tradicionalna 14. ljetna akademija njemačkog jezika za studente i maturante iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ove godine akademiju od 5. do 25. kolovoza pohađa 25 studenata. Više od polovice polaznika je iz BiH, ostali su iz Hrvatske, a dvoje je iz Vojvodine i Makedonije.

Polaznici, različitih smjerova i godina studija, smješteni su u bečkom studentskom domu "Haus Niedereösterreich 1“ gdje se održava i nastava u dvije skupine.

– Ovaj međunarodni obrazovno-informativni projekt nije samo dobra prilika da polaznici u sklopu 75 sati intenzivne nastave usavrše svoje znanje njemačkog jezika nego da se nakon nastave u popodnevnim i večernjim satima upoznaju s kulturno-povijesnim i turističkim znamenitostima Beča i okolice – rekao je za Večernji list predsjednik bečke podružnice Napretka Filip Zloušić.

– Društveno-politički i socijalni život Austrije polaznici akademije upoznat će u kontaktima prilikom posjeta austrijskom saveznom parlamentu i bečkoj gradskoj vijećnici, a proširenju njihovih političkih vidika pridonijet će i posjet Europskoj kući u Beču gdje će se pobliže upoznati s funkcioniranjem EU kojem bi uskoro trebala pristupiti i Hrvatska – dodao je. Najavio je čitav niz susreta studenata s ljudima iz javnog, medijskog, gospodarskog, političkog i sindikalnog života Austrije i sponzorima te posjete velikim koncernima kao Erste Group.

Inače, dosad je 360 maturanata i studenata, ne računajući ovogodišnje, prošlo kroz Ljetnu akademiju koju Napretkova glavna podružnica Beč organizira preko Fonda za stipendiranje "Fra Ivan Franjo Jukić" u suradnji s podružnicama u domovini, rekao je Zloušić.

Istaknuo je da za pohađanje akademije i trotjedni boravak u Beču polaznici plaćaju manju participaciju, a za ostalo su novac osigurali sponzori bez kojih ni ovogodišnja akademija ne bi mogla biti organizirana: austrijsko ministarstvo europskih i međunarodnih poslova, austrijsko ministarstvo obrazovanja, umjetnosti i kulture, Grad Beč preko svog magistrata 7 (kultura), ured predsjednika Federacije BiH, austrijska gospodarska komora, sindikat javnih službi Austrije – kršćanska frakcija, HERZ Armaturen, Steiermärkische Bank und Sparkassen, Erste Group Bank,  Kapsch AG, Novomatic AG,  Rotaract-Blue Danube NÖ, Gastro Verpackung – Remić Group, HT Eronet Mostar, Lašva Komerc Nova Bila, HKD Napredak-Fond "Andrić-Prelog“ te obitelji Šušnjara, Keglević i Kaleb.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije