28.09.2012. u 12:00

Svađe s MOL-om su utoliko apsurdnije što se Vlada sprema na daljnju prodaju ili davanje u koncesiju Croatia osiguranja, Poštanske banke i autocesta.

Poslije pobune trojice članova Uprave Ine, koji traže da se u Upravi odlučuje konsenzusom, da ne odlučuje o svemu njezin predsjednik, Mađar Zoltan Aldott, i da se sjednice toga tijela češće održavaju, obuzelo me patriotsko ogorčenje. Ali neću pjevati pjesmu “Ustani bane” – prepuštam je Čačiću i Liniću! - jer se to ogorčenje ne odnosi na Mađare. Mađari rade po ovlastima i upravljačkim pravima što su im ih dale hrvatske vlade, SDP-ova i HDZ-ova, koje su se natjecale u rashrvaćivanju Ine, a sada bi Linić i Čačić mijenjali pravila o upravljanju tom tvrtkom kako bi Hrvatska mogla odlučivati u skladu sa svojih 44 posto udjela u vlasništvu. Ali kako mijenjati pravila kad su ona u sporazumu s MOL-om kojim je glavnina upravljačkih prava prenesena na mađarske kupce strateške hrvatske državne tvrtke?

Prije koji mjesec je jedan kolumnist koji piše o gospodarstvu predlagao Vladi da, poput Argentinaca, svoju glavnu energetsku tvrku nacionalizira. Ali to bi imalo smisla, pisao je, samo u sklopu opće nacionalizacije rasprodanih hrvatskih banaka i velikih državnih tvrtki. No to je u Hrvatskoj nezamislivo, jer su vlasnici tih banaka i tvrtki iz moćnih zemalja Europske unije koje za ropske hrvatske vlasti imaju trajno i potpuno pouzdano rješenje – dirnete li u naše interese u Hrvatskoj, načekat ćete se pred vratima Europske unije. Kako je pak već dvanaest godina za nesposobne hrvatske vlasti ulazak u EU njihov jedini politički adut, povratak hrvatskoga vlasništva nad bankama, Inom, Plivom, Hrvatskim telekomom... ne pada im na pamet. Milanović, Čačić, Linić... sigurno se ne bi sukobljavali s Upravom Ine da su posrijedi njemački ili neki drugi moćni kupci, ali s Mađarima, čija trenutačna vlast dobro ne stoji u Bruxellesu, to je mnogo lakše.

No oni nemaju muda kakva ima mađarski predsjednik Orban, koji je, zbog posezanja Rusa za MOL-om sličnoga posezanju MOL-a za Inom, skupio novac, Ruse isplatio i isključio ih iz vlasništva u MOL-u. Milanović bi to isto mogao učiniti s Mađarima u Ini, ali kukavica kakav jest, on će se, zajedno s jednakim kukavicama Linićem i Čačićem, zadovoljiti pritiscima na MOL ne bi li bar nešto ušićario. A ušićariti neće ništa, jer se Mađari neće odreći onoga što su im Hrvati s potpisom prodali i dali.

Svađe s MOL-om su utoliko apsurdnije što se Vlada sprema na daljnju prodaju ili davanje u koncesiju hrvatskih nacionalnih bogatstava – Croatia osiguranja, Poštanske banke i autocesta. Hrvatska vlada, vlada ropskih podanika Europske unije bila je uvela porez teleoperaterima na usluge u mobilnoj telefoniji, koji je trajao tako reći nekoliko dana. Ukinula ga je vrlo brzo pošto je iz Bruxellesa dobila po prstima, a sigurno dobila ne bi da su ti teleoperateri iz Grčke, Portugala ili Mađarske. Nije nemoguće da je ovoj vlasti stalo do većega utjecaja u Ini i zato što se u njoj okreće golem novac, a Čačić i HNS su pokazali pomamu za upravljačkim mjestima upravo u sustavima u kojima se vrte milijarde. Ali kakvi god bili motivi vlasti u sukobu s MOL-om, ne mogu biti uvjerljivi.

Gotovo istu vlast Hrvatska je imala od 2000. do 2004. godine, i nijedna dotad i poslije nije rasprodala toliko hrvatskih nacionalnih bogatstava. I dok njihovi nasljednici navješčuju nove rasprodaje, prirodno je upitati se otkud tolika briga za upravljanje Inom. Sudeći po svemu iz prošlosti i sadašnjosti SDP-a i HNS-a, nije posrijedi zaštita nacionalnih interesa, a pogotovo se to ne vidi iz reakcija javnosti koja je na pobunu Hrvata u Upravi Ine mrtva-hladna, kao da se radi o događaju izvan Hrvatske. Jer, na svoj način, a pogotovo po odljevu golemih profita, izvan su Hrvatske gotovo sve banke, Pliva, Hrvatski telekom... 
I zašto bi, pošto smo navikli na Hrvatsku kao koloniju, na gubitak financijske i gospodarske suverenosti, na vlast i guvernera HNB-a kao na servis stranoga kapitala, netko bio “zagrijan” za prosvjede hrvatskoga dijela Uprave u Ini dogovorene u Vladi!? Prodavači države, vratite Hrvatsku Hrvatskoj, Ina će se onda vratiti sama!

Komentara 84

EU
eurobanana
12:50 28.09.2012.

Rasprodana vlada . rasprodana Hrvatska . rasprodani narod . glavno 260 multimiljonera . a od jednog od 260 je MOL . kupujte za KUNU Hrvatsku ...bit ce te miljarderi . Moto ....kupujmo Hrvatsku....sve za KUNU

DU
Deleted user
13:13 28.09.2012.

@Uzdanica je, dreka. Ti on ste zaboravili kome se sudi za Inu

Avatar Uzdanica
Uzdanica
12:16 28.09.2012.

ivkošić je opet pogodio u sridu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?