Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UNUTARSTRANAČKI IZBORI

8 pitanja za novog šefa SDP-a: Omiljeni su im političari Tito, Račan i Brandt

SDP
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
1/14
19.11.2016.
u 15:42

Stranka je duboko podijeljena, kadrovski devastirana, bez jasnog sadržaja. Oko 36.000 članova opet bira novo vodstvo

U SDP-u od danas više ništa neće biti isto. Nakon dugogodišnje ere Zorana Milanovića stranka s Iblerova trga bira novog predsjednika kojeg, ma tko god to bio, čeka težak i mukotrpan posao. Stranka je duboko podijeljena, kadrovski devastirana, bez jasna sadržaja... Sedmero je kandidata – Tonino Picula, Davor Bernardić, Orsat Miljenić, Ranko Ostojić, Karolina Leaković, Gordana Sobol i Vesna Škulić.

Ipak, Bernardić, Ostojić, Miljenić i Picula slove za favorite. Odnosno Bernardić i Miljenić kandidati su koji iza sebe imaju najveću podršku među šefovima gradskih i županijskih organizacija, a Picula i Ostojić tip kandidata koji na svojoj strani imaju one male, obične članove. Pa će i izbor novog šefa SDP-a pokazati je li članstvo i dalje poslušno svojim vodstvima ili će, kada ostanu sami sa svojim papirićem, glasati kako oni žele.

Biti će zanimljivo vidjeti i koliki će biti odaziv. Na prošlim izborima u stranci od oko 36 tisuća članova na izbore je izišlo njih oko 60 posto. Toliko ih se očekuje i sada, a realno, kad bi ih bilo manje, bio bi to još jedan znak stanja u kojem se stranka danas nalazi. 
Ako SDP predsjednika ne izabere danas, u prvom krugu, 26. studenog održat će se drugi krug, a 3. prosinca i stranačka konvencija na kojoj će se izabrati kompletno Predsjedništvo i članovi Glavnog odbora.

1. Što je danas najpotrebnije SDP-u?

Bernardić: Međusobno povjerenje, zajedništvo, više rada i šansi ljudima da pokažu što znaju, okupljanje lijevih progresivnih snaga, povratak radništvu i solidarnosti.

Miljenić: Jedinstvo stranke, SDP bez podjela. SDP mora imati jasan i čvrst stav o svakom društvenom pitanju, kao i rješenja za sve probleme koji muče građane.

Ostojić: Vraćanje povjerenja u SDP, i članova i birača. Potrebni su nam jasno definirani stavovi, demokratizacija izbornog procesa, organizacijske promjene...

Picula: SDP-u treba transformacija kako bi mogao vratiti povjerenje građana. Potrebna nam je programska obnova, izrada Statuta.

2. Tko je po vama najveći hrvatski političar i imate li uzor među svjetskim socijaldemorkatima?

Bernardić: Ivica Račan. U važnim je trenucima donosio dobre odluke. Od svjetskih Willy Brandt, bivši njemački kancelar, zbog reforme obrazovanja.

Miljenić: Ivica Račan. Willy Brandt je socijaldemokratski lider koji može biti uzor po mnogo čemu, ali novi uvjeti globaliziranog društva i tržišta traže i nove politike. 

Ostojić: Josip Broz ostavio je najdublji trag i najvažniji je političar u našoj povijesti, bez obzira na niz loših stvari. Tu je i Willy Brandt

Picula: Ivica Račan bio je moj politički mentor i prijatelj. Nedvojbeno zaslužuje mjesto u novijoj hrvatskoj povijesti. Poštujem velikane poput Jeana Jauresa, Willyja Brandta...

3. Kakav je vaš stav o vladavini Zorana Milanovića u SDP-u? 

Bernardić: Ostavlja puno više dobrog nego lošega. Da su njegovi ministri kao i ja govorili ono što je bilo krivo, SDP bi još imao odgovornost za Hrvatsku.

Miljenić: Pod vodstvom Zorana Milanovića SDP je imao predsjednika Vlade, predsjednika Sabora i predsjednika Republike. To mora biti cilj novog vodstva stranke.

Ostojić: Zamjeram mu zapostavljanje stranačkog rada, ali je također upravo on bio inicijator demokratizacije SDP-a i za njegova mandata SDP nije pao ispod 30%

Picula: Uz pozitivne iskorake, iza njega je ostalo dosta tog lošeg. Gubili smo politički identitet, većinu izbora, a sužavao se prostor unutarstranačke demokratičnosti. 

4. Treba li SDP izlaziti na izbore u dijaspori?

Bernardić: O Saboru, koji donosi zakone, trebaju odlučivati oni na koje se ti zakoni odnose. Ljudi koji žive u Hrvatskoj.

Miljenić: Ne.

Ostojić: O budućnosti Hrvatske trebaju odlučivati oni koji u Hrvatskoj imaju prebivalište i tu plaćaju porez.

Picula: Da, jer i tamo žive naši državljani koji imaju pravo glasa. SDP bi se, kao velika stranka, morao ponuditi i biračima u dijaspori.

5. Koji je vaš stav o vjeronauku u školama? 

Bernardić: Žao mi je što na vlasti nismo otvorili temu revizije vatikanskih ugovora. Djeca se ne smiju osjećati isključena ako ne idu na vjeronauk.

Miljenić: Vjeronauk treba biti izborni predmet na početku ili kraju nastave kako bi ga mogla pohađati djeca koja žele. Samo tako može biti doista izborni predmet.

Ostojić: Zalažem se za reviziju vatikanskih ugovora, a do te revizije treba učiniti sve da djeca koja ne idu na vjeronauk ne budu diskriminirana.

Picula: Dominantno katoličku tradiciju treba poštovati, ali je ne bi trebalo koristiti za uskraćivanje ravnopravnosti koja je zajamčena svim građanima.

6. EU Angele Merkel ili Mattea Renzija - diktat štednje ili državne investicije za poticanje rasta?

Bernardić: EU je pred izazovom kako  uvesti ista pravila za sve članice. Rast treba osigurati kombinacijom državnih i privatnih investicija.

Miljenić: Država ne može stajati po strani, mora se uključiti u poticanje rasta i zaposlenosti. A pogotovo u ispravljanje društvenih nepravdi i nejednakosti.

Ostojić: Matteo Renzi. Štednja na kojjoj inzistira Merkel, pogledajte samo Grčku, nisu dovele do rasta gospodarstva, već do urušavanja društva i porasta nejednakosti. 

Picula: Politika štednje loša je terapija krivo postavljene dijagnoze. Posljedice su donijele eroziju socijalnih servisa države. Želim Europu u kojoj je školovanje slobodno. 

7. Slabljenje NATO-a zbog Trumpa  i okretanje zajedničkoj vojsci EU? Jeste li za sankcije Rusiji?

Bernardić: NATO treba i ostat će jak kao jamac stabilnosti. Zajednička vojska u EU moguća je samo ako Komisiju i predsjednika biramo na izborima.

Miljenić: Hrvatskoj trebaju euroatlantske integracije, NATO i EU, jer nam jamče sigurnost i stabilnost razvoja. Sankcije Rusiji su opravdane.

Ostojić: EU nisu samo Njemačka i Francuska, tu su i neutralne Irska, Austrija, Malta pa je zajedničku vojsku EU teško zamisliti. Mo moramo raditi u okviru NATO-a.

Picula: Jedno ne treba konfrontirati drugome - SAD mora ostati europski partner, ali to ne znači da se Europa ne treba oslanjati na svoje kapacitete.

8. Što volite raditi u slobodno vrijeme, koja vam je omiljena knjiga, bend?

Bernardić: Bavim se sportom. Knjiga je "Nula: Biografija opasne ideje". Charlesa Seifea, američki matematičar i novinar Science. Bend ne mogu izdvojiti.

Miljenić: U slobodno vrijeme volim čitati, družiti se s prijateljima i baviti sportom. Rado čitam Briana Haiga i Leeja Childa. I slušam Brucea Springsteena.

Ostojić: Slobodno vrijeme trudim se provesti s obitelji, a tu su izviđači. Omiljena knjiga Remarquea "Na zapadu ništa novo", a bend prijatelji s kojima sviram već godinama.

Picula: Kao stari rocker koji je nekoć želio mijenjati svijet gitarom ne mogu pobjeći od vezanosti za muziku ni danas. Najčešće mi sviraju Beatlesi, Stonesi, Doorsi, Springsteen...

>> Piculi rastu šanse, ali Bruxelles mu je uteg. Ostojić dobro kotira

Komentara 67

DU
Deleted user
16:04 19.11.2016.

Tito - više od 900 masovnih grobišta poslije rata. Račan-razoružao Hrvatsku '90 i i napušta sabor kad se glasa za neovisnost.

DU
Deleted user
16:00 19.11.2016.

Partija postaje sve nepotrebnija. Neka ih netko obavijesti da je pao Berlinski zid i da više nema DDR-a.

DU
Deleted user
15:59 19.11.2016.

Jad i bijeda! Ne ponovili se na vlasti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije