strah na zavodu

'Ako hoćete svoju plaću, dajte pare'

'29.04.2013. Rijeka - Dr Alan Bosnar izlazi iz pritvora nakon placene jamcevine. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL'
Goran Kovačić/PIXSELL
14.10.2013.
u 12:13

Funkcije koje je obavljao davale su mu autoritet. Koristio ga je da pojača prijetnje

– Trebaju mi pare – uobičajeno odrješit bio je prof. dr. Alan Bosnar, predstojnik Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku u Rijeci, kada je u travnju ove godine od jednog od liječnika sudske medicine kojemu je bio šef po tko zna koji put zatražio isplatu liječnikova varijabilnog dijela plaće. Pružajući mu isplatnu listu, uputio ga je da donese "to što tu piše" jer mu treba za registraciju auta.

Na plaćenom dopustu

Bila je riječ o oko 1800 kuna. I upravo je na toj isplati, nakon što je gotovo pet godina od ovog i dvojice njegovih kolega liječnika uzimao novac, Bosnar "pao". Primio je plavu omotnicu s označenim novčanicama, a malo nakon toga na rukama je imao lisičine. Osumnjičen za primanje mita i zloporabu položaja i ovlasti, ugledni je član hrvatske medicinske zajednice, znanstvenik, bivši prodekan za poslovne odnose riječkog Medicinskog fakulteta i redoviti profesor na medicini završio iza rešetaka. Iz istražnog zatvora Bosnar je izašao nakon 19 dana, kada je na ime jamstva od 1,5 milijuna kuna Sud uknjižio založno pravo na nekretnini obiteljskih prijatelja jer je Uskok imovinu Bosnarovih zamrznuo.

Na slobodi, koristeći jednogodišnji plaćeni dopust za studijsko istraživanje na koje kao redoviti profesor ima pravo, Bosnar će tako dočekati optužnicu koju je protiv njega podnio Uskok i kojom se tereti da je od svibnja 2008. do travnja 2013. godine od trojice svojih podređenih, liječnika sudske medicine, primio 350 tisuća kuna mita, a još 250 tisuća kuna priskrbio je zloupotrebljavajući položaj i ovlasti predstojnika tako da je sebi odobravao isplate za stručne usluge iz prihoda koje je Zavod ostvarivao obavljajući djelatnost na tržištu. I te su usluge, primjerice bolničke obdukcije za KBC Rijeka, Psihijatrijsku bolnicu Rab i druge ustanove, obavljali njegovi podređeni, a ne on.

Radio sve rasporede

Uz Bosnara, u Uskokovoj optužnici našao se još jedan optuženi, dr. Miran Čoklo, koji se tereti za davanje mita šefu u iznosu od 118.200 kuna. Druga dvojica liječnika sudske medicine, koji su Bosnaru u pet godina na ruke dali jedan 113 tisuća kuna, a drugi 117.800 kuna, njegovu su rabotu, kad im je prekipjelo i više nisu mogli trpjeti pritisak, prijavili Uskoku što im je osiguralo zaštitu od kaznenog progona.

Zašto šefu nisu mogli prije reći dosta, ova će dvojica liječnika sigurno podrobno razjasniti kad se, bude li potvrđena ovakva optužnica, nađu u sudnici, no prema saznanjima koje su otkrili istražitelji, oduprijeti se autoritativnom Bosnaru nije bilo lako. Liječnici su bili praktički ucijenjeni, predstojnik se, tvrde tužitelji, koristio svojim nadređenim položajem u odnosu na njih i stalno ih podsjećao da je u poziciji odlučivati o njihovu radnom odnosu, visini plaće, raspoređivanju poslova, stručnom napredovanju, stjecanju akademskog naslova. Ovisili su o njegovoj volji što je višekratno isticao koristeći se pritom i autoritetom drugih dužnosti koje je obavljao – prodekana, člana Nacionalnog vijeća za znanost Republike Hrvatske, predsjednika Upravnog vijeća Klinike za ortopediju Lovran. Iz godine u godinu apetiti su mu rasli pa je i tarifa išla gore – prve godine mjesečno su mu svaki, da bi ih i dalje raspoređivao na dežurstva, od isplaćenih naknada za mrtvozorstva, mrtvozorničke obdukcije, bolničke obdukcije, sudsko-medicinske obdukcije, što sve spada u varijabilni dio plaće, isplaćivali po 1500 kuna. Poslije se, tvrde tužitelji, tarifa povećala na dvije, potom na tri tisuće kuna da bi od prosinca 2011. godine tražio da mu plaćaju 300 kuna po svakom danu obavljenog dežurstva.

>>Dr. Alan Bosnar nakon 19 dana izašao iz zatvora

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije