Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRUGAČIJA PRAVILA

Ako u ovoj europskoj zemlji pozovete policiju u slučaju nesreće, pripremite se za porez na plavo svjetlo

Austrijska policija (ilustracija)
Foto: Michael05804/Wikimedia Commons
1/3
08.06.2024.
u 07:00

Ova naknada se također naplaćuje u slučaju nesreće u kojoj je sudjelovao automobil koji nije registriran u Austriji

Kada putujete van granica Lijepe naše morate znati da su pravila drugačija pa čak i ako se nalazite unutar Europske Unije. Naime, u Austriji postoji tzv porez na plavo svijetlo, odnosno naknada koja se naplaćuje ako se pozove policija u slučaju nesreće. Uvedena je 1986. godine te trenutno košta 36 eura, piše Revija HAK.

Porez na plavo nastaje kada se pozove policija u slučaju nesreće gdje je prouzročena materijalna šteta, a bila je moguća razmjena informacija među sudionicima u nesreći. To se također odnosi na nesreću u kojoj je sudjelovao automobil koji nije registriran u Austriji. Osoba koja je pozvala policiju uglavnom plaća naknadu, a ako nezgoda nije bila krivnja vozača moguće je povratiti naknadu od osiguranja od odgovornosti osobe koja će biti proglašena krivom.

Ako je vozač djelomično kriv, troškovi se dijele te se naplaćuje predaja kopije policijskog izvještaja koju je zatražila druga strana koja je sudjelovala u nesreći. Kopija također košta 36 eura. U slučaju da obje strane zatraže izvještaj o nesreći, svaka mora platiti porez na plavo svjetlo.

POVEZANI ČLANCI:

Međutim, postoje i situacije u kojima se ne naplaćuje porez na plavo svijetlo. Ne primjenjuje se ako svjedok dojavi policiji o nesreći, ako je osigurano samo mjesto nesreće, ako je drugi sudionik prometne nezgode pod utjecajem alkohola i protiv njega se poduzimaju samo službene radnje (prepoznavanje, alkotestiranje, oduzimanje vozačke dozvole i sl.), ako drugi vozač pobjegne s mjesta događaja, a razmjena osobnih podataka nije bila moguća u nesreći s tjelesnim ozljedama, ako jedna od strana u prometnoj nezgodi odbije razmjenu podataka ili kod sebe nema dokumente vozila, nakon nesreća s divljim životinjama ako se ne traži izvještaj…

FOTOGALERIJA Znate li što znače ove lampice u automobilima? Zbog nekih morate odmah ugasiti vozilo!

Austrijska policija (ilustracija)
1/6
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije