milijunaši prije osamnaeste

Zlatna nogometna mladež: Na listi čak petorica Hrvata, a prvi od njih Alen Halilović

Alen Halilović
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
30.04.2015.
u 09:23

Zapamtite ime Gabriela Barbose! Gabigol, što mu je nadimak koji je zaslužio zabivši više od 600 golova u mlađim kategorijama, sljedeća je velika devetka brazilskog nogometa

Nova generacija stiže pokoriti svjetski nogomet. Iako jedva punoljetni, oko mladih lavova već se vrte silni milijuni, za njih su europski velikani bez pitanja spremni dati "vreću novca". U sjeni razvikanog norveškog čuda od djeteta Martina Ødegaarda raste generacija zlatne nogometne mladeži, od kojih su neki već odavno prerasli status velikih nada i već su sada nezamjenjivi svojim momčadima ili su čak i standardni reprezentativci.

Za mjesec dana Anderlechtov biser Youri Tielemans proslavit će 18. rođendan, dob u kojoj većina njegovih vršnjaka tek kuca na vrata prve momčadi, a on u nogama već ima dvije sezone kao standardan član Anderlechta. O 176 centimetara visokom veznjaku, trećem najmlađem igraču u povijesti Lige prvaka, raspredaju se bajke. Skauti se dive njegovoj staloženosti, tehnici, pregledu igre, a iako mu je procijenjena tržišna vrijednost 12 milijuna eura, što ga čini najskupljim svjetskim nogometašem njegove dobi, nitko ne dvoji da će Anderlecht na transferu svoga bisera zaraditi puno više s obzirom na to da su u red stali Chelsea, Arsenal, Liverpool, oba manchesterska rivala te madridski Atlético.

Nedugo po odlasku Neymara u Europu, Brazilci su mu počeli tražiti nasljednika. Svašta su nudili pod "novog Neymara" dok se nije pojavio onaj koji zavređuje taj epitet, štoviše pojavio se netko tko može i zasjeniti pravog Neymara. Zapamtite ime Gabriela Barbose! Gabigol, što mu je nadimak koji je zaslužio zabivši više od 600 golova u mlađim kategorijama, sljedeća je velika devetka brazilskog nogometa, napadač kakvog u Brazilu čekaju još od Ronalda. Santos se osigurao na 50 milijuna eura odštetne klauzule, a šapu na iduću veliku stvar ne samo brazilskog već i svjetskog nogometa odavno je stavila Barcelona.

– Nadam se da ću jednog dana i postati nogometašem Barcelone. Sanjam o tome od trenutka kada sam počeo igrati nogomet – iskreno će Gabigol.

Želja će mu se vrlo vjerojatno i ispuniti jer su čelnici Barce pri transferu Neymara, plativši Santosu dodatnih osam milijuna eura, dogovorili i pravo prvootkupa Barbose.

Ako je Gabigol novi Neymar, onda je Ezequiel Ponce novi Carlos Tévez iako je rodom iz Messijeva Rosarija, grada u kojem je rođen još jedan legendarni argentinski napadač Jorge Valdano. O kakvom se igraču radi govori njegov nadimak koji nije bez razloga dobio – Tenk! Snažnog brzanca, najmlađeg debitanta u povijesti Newell's Old Boysa, Roma je ugrabila prije svih iako je imala konkurenciju u premierligašima i to za svega pet milijuna eura. "Vruća roba" idućeg prijelaznog roka bit će supertalentirani napadač Basela Breel Embolo, prava zvijezda iz školskih klupa. Jedan od sedmorice mladih nogometaša koji su ove sezone dobili priliku igrati Ligu prvaka prije 18. rođendana, nosio je u školu ispričnice iz kluba nakon što je izostajao po nekoliko dana zbog priprema prije utakmica s Liverpoolom i Realom. Jutro nakon prvijenca u Ligi prvaka, Ludogorecu, bio je na nastavi.

– Nikada zbog nogometa nisam zakasnio u školu – otkrio je.

Tek je prije godinu dana debitirao za Basel, a danas je, iako je tek prije dva mjeseca postao punoljetan, drugi strijelac i najbolji asistent momčadi. Njegova statistika, 16 golova i 12 asistencija u 35 nastupa ove sezone, kao i činjenica da se jednako dobro snalazi i kao krilni i kao centralni napadač na St. Jakob-Park privukla je emisare svakog euro-velikana koji drži do sebe... To što je najmlađi i najskuplji član momčadi koja se plasirala među 16 najboljih LP-a puno govori.

U tom krugu vunderkinda, maloljetnih ili jedva punoljetnih igrača, čija je vrijednost na nogometnom tržištu prešla čarobnu granicu od milijun eura su i petorica hrvatskih nogometaša od kojih su dvojica trbuhom za kruhom krenula odmah nakon osamnaeste. Na nogometnom tržištu najcijenjeniji hrvatski 18-godišnjak je Alen Halilović kojemu je, iako je u međuvremenu upisao 28 službenih minuta za katalonskog giganta u utakmici Kraljeva kupa protiv Elchea, vrijednost pala za gotovo trećinu u odnosu na onu otprije godinu dana kada je nosio dres Dinama. Sa 6,5 milijuna eura, na koliko je procijenjen njegov potencijalni transfer u proljeće 2014. (Barceloni je prodan za 2,2 milijuna), na pet milijuna eura. U Sampdoriji, pak, priliku čeka Osijekov vunderkind Karlo Lulić.

– Svakodnevno treniram s prvom momčadi, a nastupam za momčad Primavere – otkrio je Lulić svoj status koji se nije mijenjao od njegova dolaska u slavni klub. To znači kako radi pod budnim okom Siniše Mihajlovića, na čije je traženje i došao u Genovu i koji ga je označio kao "Sampdorijinu budućnost", a natjecateljski ritam održava nastupajući za mladu momčad, a koju vodi legendarni napadač Enrico Chiesa.

– Odlično sam se snašao i jako sam zadovoljan napretkom – prenosi impresije Lulić, čija je tržišna vrijednost, milijun eura, nepromijenjena već godinu dana.

Osijek je, pak, od njegova transfera zaradio samo naknadu za razvoj igrača, 250.000 eura.

U najboljoj momčadi dobio je svojih pet minuta u kup pobjedi protiv Brescije i još se dva puta našao u službenom zapisniku u utakmicama Serie A, no priliku u prvoligaškim utakmicama nije dobio.

Suprotnim putom od Halilovićeva i Lulićeva, iz pečalbe u domovinu, išao je Dinamov Ante Ćorić koji se nedavno obvezao na petogodišnju vjernost klubu iz Maksimira, a čija je vrijednost 2,5 milijuna, zasad najveća u njegovoj karijeri, više nego dvostruko veća u odnosu na početak sezone. Hajdukove "zlatne koke" Andrija Balić i Nikola Vlašić, koji će početkom sezone 2015./2016. proslaviti punoljetnost, u poljudsku će blagajnu jednog dana, možda već sljedećeg ljeta, donijeti milijune spasa. Danas već vrijede sedmeroznamenkasti iznos koji su mnogi spremni bez pogovora i platiti.

Balićeva vrijednost pritom je u konstantnom rapidnom porastu. Još u listopadu prošle godine procijenjen je na svega 100.000 eura, iako je Tottenham ljeto prije nudio okruglih milijun, a samo pola godine poslije, mladi Hajdukov Iniesta vrijedi 1,75 milijuna eura, a taj će iznos samo rasti. Cijena konstantno raste i Vlašiću, doduše ne toliko kao Baliću. Jesenas je bio procijenjen na 750.000, a danas, nakon 30 utakmica u najboljoj momčadi Hajduka, ta je cifra podebljana za još pola milijuna.

>> Igor Cvitanović: Alen bi u Dinamu postao bolji igrač nego u Barci B

Komentara 2

Avatar Abcda
Abcda
15:10 30.04.2015.

Jarane , Hrvati nisu samo katolici !!

Avatar Ironman0105
Ironman0105
13:57 30.04.2015.

Alen Halilovic, bas kao sto mu prezime jasno kaze, nije Hrvat, nego musliman.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije