uz streljivo i drugu opremu

Američki State Department odobrio prodaju zrakoplova F-35 Češkoj

FILE PHOTO: A formation of U.S. Air Force F-35 Lightning II fighter jets perform aerial maneuvers during as part of a combat power exercise
Foto: HANDOUT ./REUTERS
1/3
30.06.2023.
u 04:00

Češka vlada je prošle godine rekla da želi kupiti 24 zrakoplova F-35 kako bi zamijenila lovce Gripen koje proizvodi švedska tvrtka Saab AB

Američki State Department je odobrio prodaju vojnih mlaznih zrakoplova F-35, streljivo i pripadajuću opremu Češkoj u sklopu ugovora čija se vrijednost procjenjuje na 5,62 milijarde dolara, objavio je Pentagon u četvrtak. Pentagonova Agencija za obrambeno-sigurnosnu suradnju je obavijestila Kongres o mogućoj prodaji u četvrtak. Glavni dobavljači će biti tvrtke Lockheed Martin, Raytheon i Boeing.

Češka vlada je prošle godine rekla da želi kupiti 24 zrakoplova F-35 kako bi zamijenila lovce Gripen koje proizvodi švedska tvrtka Saab AB.

VEZANI ČLANCI:

Paket, koji je State Department odobrio, također sadržava rezervni motor, 70 raketa AIM-120-C-8 zrak-zrak, razne bombe, rezervne dijelove i tehničku podršku, objavio je Pentagon. No, odobrenje State Departmenta ne znači nužno da je ugovor potpisan ili da su pregovori zaključeni.

VIDEO Isplivao stari intervju Vladimira Putina: "Mogu praštati, ali ne izdaju"

Ključne riječi

Komentara 7

XA
xaron
22:55 30.06.2023.

Umjesto Gripena kupiju F-35 ? Česi pomiješali kruške i jabuke. To su dva potpuno različita tipa aviona. Gripen je borbeni avion za zračne borbe gdje je F-35 inferioran. Na startu F-35 simulirana je zračna borba starog F-16 sa punim naorużanjem i punim tankom protiv F-35 bez naoružanja i sa pola tanka goriva. F-16 je ubjedljivo dobio simuliranu bitku a objašnjenje Pentagona je bilo da F-35 i nije namjenjen zracnim borbama nego za…bla ,bla..I sada nakon toliko vremana se krenulo u zamjenu motora F-35 ( Pratt& Whitney ) zbog njegovog neadekvantnog “ heat managmenta “ . U stvati se motor pregrijava što skračuje njegov vijek trajanja, te je polovina aviona van slużbe u očekivanju remontovanih motora.

Avatar Behemot
Behemot
10:50 30.06.2023.

Zanimljivo, još ako se zna da su F-35 isključivo jednosjedi koji je smisao ove kupnje? Podmićivanje US da zaštite Češku od Rusije? ;)

VA
vadis1
13:09 30.06.2023.

Jasno, kupuje americke avione. A da cite bi? Ne francuske kao mi! Uvijek trebas biti s najjacim u dobro vezi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije