Raj za nepce

Anđeo od čokolade, lješnjaka i marcipana pomeo konkurenciju

torte
Marko Jurinec/PIXSELL
08.11.2010.
u 08:51

Gradom su se za manifestacije širili zamamni mirisi, a pobjedu na natjecanju zaslužila je torta koju je od tradicijskih namirnica spravila – doktorica medicine

Kavana Grofica Marica na varaždinskom Korzu proteklih je dana slatko mirisala. Iz nje su se širili zamamni mirisi čokolade, marcipana, lješnjaka, suhoga voća... Zaposjeli su je profesionalni kuhari i slastičari, ali i domaćice koje vole peći kolače. U kavanu, odnosno Varaždin, doveo ih je 1. festival slatkih užitaka “Anđeoski okusi”.

A upravo torta u obliku anđela odnijela je jučer pobjedu na natjecanju za najbolju regionalnu tortu pripremljenu od tradicijskih namirnica.

– Varaždin je grad u kojemu spavaju anđeli – kaže pobjednica Svea Czeisberger. Po struci doktorica medicine, kolače i torte peče iz hobija. Da se prijavi na natječaj, nagovorili su je ukućani, koji, kaže, stalno svjedoče njezinu umijeću.

– Torta je napravljena od čokolade, lješnjaka, slatkoga vrhnja i drugih namirnica, a obučena je u marcipan. Da je napravim, trebao mi je gotovo cijeli dan – rekla je Svea Czeisberger.

Torta od lješnaka, suhih šljiva i pralina Nedjeljke Kruhek iz Konjščine dobila je treću nagradu.

– Torte i kolače često pečem ukućanima i prijateljima, to jednostavno volim. Za ovu su mi trebala četiri sata jer je vrlo zahtjevna – kazala je Nedjeljka Kruhek. Na natječaj se inače prijavilo 15 domaćica, a njihove je torte ocjenjivao peteročlani ocjenjivački sud.

– Ocjenjivao se opći dojam, sklad boja, kreativnost, okus, preciznost i težina izrade. Torte se ne razlikuju mnogo od profesionalnih, a najteže nam je bilo ocijeniti okus jer su sve bile vrlo ukusne – rekla je predsjednica ocjenjivačkog suda Marija Kuzminski, profesionalna kuharica u hotelu Turist.

U sklopu festivala, kojemu je namjera prerasti u europski, predstavljena je i knjiga “Tri kuharice – slatki okusi varaždinskoga kraja”, u kojoj autorice, tri vrsne kuharice – Marija Kuzminski, Grozdana Bohorč (Restoran Fantasy Ludbreg) i Marija Denžić (hotel Minerva Varaždinske Toplice) – predstavljaju tradicijske, svadbene i suvremene kolače pripremljene od tradicionalnih namirnica ovoga kraja. Knjiga je tiskana na hrvatskom i engleskom jeziku i deveta je knjiga biblioteke “Varaždin”.

Održano je i natjecanje profesionalnih slastičara u pripremanju torti u dvije kategorije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije