Kavana Grofica Marica na varaždinskom Korzu proteklih je dana slatko mirisala. Iz nje su se širili zamamni mirisi čokolade, marcipana, lješnjaka, suhoga voća... Zaposjeli su je profesionalni kuhari i slastičari, ali i domaćice koje vole peći kolače. U kavanu, odnosno Varaždin, doveo ih je 1. festival slatkih užitaka “Anđeoski okusi”.
A upravo torta u obliku anđela odnijela je jučer pobjedu na natjecanju za najbolju regionalnu tortu pripremljenu od tradicijskih namirnica.
– Varaždin je grad u kojemu spavaju anđeli – kaže pobjednica Svea Czeisberger. Po struci doktorica medicine, kolače i torte peče iz hobija. Da se prijavi na natječaj, nagovorili su je ukućani, koji, kaže, stalno svjedoče njezinu umijeću.
– Torta je napravljena od čokolade, lješnjaka, slatkoga vrhnja i drugih namirnica, a obučena je u marcipan. Da je napravim, trebao mi je gotovo cijeli dan – rekla je Svea Czeisberger.
Torta od lješnaka, suhih šljiva i pralina Nedjeljke Kruhek iz Konjščine dobila je treću nagradu.
– Torte i kolače često pečem ukućanima i prijateljima, to jednostavno volim. Za ovu su mi trebala četiri sata jer je vrlo zahtjevna – kazala je Nedjeljka Kruhek. Na natječaj se inače prijavilo 15 domaćica, a njihove je torte ocjenjivao peteročlani ocjenjivački sud.
– Ocjenjivao se opći dojam, sklad boja, kreativnost, okus, preciznost i težina izrade. Torte se ne razlikuju mnogo od profesionalnih, a najteže nam je bilo ocijeniti okus jer su sve bile vrlo ukusne – rekla je predsjednica ocjenjivačkog suda Marija Kuzminski, profesionalna kuharica u hotelu Turist.
U sklopu festivala, kojemu je namjera prerasti u europski, predstavljena je i knjiga “Tri kuharice – slatki okusi varaždinskoga kraja”, u kojoj autorice, tri vrsne kuharice – Marija Kuzminski, Grozdana Bohorč (Restoran Fantasy Ludbreg) i Marija Denžić (hotel Minerva Varaždinske Toplice) – predstavljaju tradicijske, svadbene i suvremene kolače pripremljene od tradicionalnih namirnica ovoga kraja. Knjiga je tiskana na hrvatskom i engleskom jeziku i deveta je knjiga biblioteke “Varaždin”.
Održano je i natjecanje profesionalnih slastičara u pripremanju torti u dvije kategorije.