SIMBOL BORBE RODITELJA

Anti treba integrirana terapija, a ne puko ispunjavanje forme

Zagreb: Marica Mikulić sa sinom Antom odlazi iz Banskih dvora nakon sastanka s Plenkovićem
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/6
24.10.2024.
u 17:22

Majka dječaka (6) koji boluje od rijetke bolesti vjeruje da će se nakon sastanka s premijerom Plenkovićem ipak nešto riješiti

Problemi Brođanke Marice Mikulić i njezina šestogodišnjeg sina Ante, koji boluje od rijetke bolesti Cornelia de Lange sindroma, niti nakon sastanka s premijerom Plenkovićem nisu riješeni. Kao dijete s ozbiljnim teškoćama u razvoju i stopostotnim invaliditetom, Ante se zajedno sa svojom majkom i ocem Ivanom čitav život bori protiv sustava. Bolest mu je onemogućila hodanje, ostavila ga bez prstića na rukama i primorala ga da se hrani na sondu. Dječak je prošao stručna vještačenja, propisana mu je potrebna terapija i ukazano na sve ono na što ima pravo unutar javnih sustava zdravstva i socijalne skrbi. Ipak, život je donio sasvim drugo i njegovi se roditelji moraju lavovski boriti kako bi doista dobio pomoć koja mu je zajamčena na papiru.

Zbog činjenice da Ante u svom gradu Slavonskom Brodu nije dobio adekvatnu skrb, rehabilitaciju i njegu, otišao je na sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem. Njegova majka Marica traži rehabilitaciju za djecu s teškoćama, koja će toj djeci biti prilagođena i integrirana, a ne da ih se razvlači..

- Od premijera sam za Antu, ali i svu djecu s teškoćama, tražila da im se ne daje rehabilitacija samo forme radi, rascjepkana i neprilagođena, već da dobiju integriranu terapiju, prilagođenu potrebama svakog djeteta. Premijer i ministri su me saslušali, vjerujem u pomake, što se Ante tiče, već idući tjedan - rekla je Marica Mikulić.

VEZANI ČLANCI:

Dječak je proljetos krenuo u gradski vrtić u Slavonskom Brodu i vrtićka skupina ga je odmah prihvatila. Prije su djeca s poteškoćama u razvoju u tom gradu mogla pohađati samo prilagođeni dječji vrtić. Ante je prvi primljen u gradski vrtić, što predstavlja poticajni primjer inkluzije. Njegovi roditelji žele da Ante, bez obzira na rehabilitaciju, nastavi pohađati vrtić. Pola sata razgovora s premijerom, kazala je Antina mama, imat će za Antino psihofizičko zdravlje jednak učinak kao i mizerne dvije polusatne terapije mjesečno koje su mu trenutno omogućene.

- Nismo još riješili ništa, ali vjerujem da nakon ovog razgovora hoćemo. Obujam terapija se povećava, ali ne na način da odgovara Anti. Nadam se da ćemo nakon ovog sastanka postići da je naglasak na djeci i zadovoljavanju njihovih potreba, a ne ispunjavanju forme - kazala je dječakova majka.

GALERIJA Stoji na strmim hridima, a nazivaju je ključem Dalmacije: Njenu ljepotu upoznao je cijeli svijet u popularnoj seriji
Zagreb: Marica Mikulić sa sinom Antom odlazi iz Banskih dvora nakon sastanka s Plenkovićem
1/13

Komentara 1

KA
kajbiti
17:51 24.10.2024.

I onda je , zbog susreta sa premijerom, brže bolje gospođa izbačena iz udruge koja se kak ti bori za prava djece invalida. Toliko o udruzi. Nije to njihov forte.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije