14.07.2024. u 09:00

Bivši predsjednik Trump, koji je već ostavio dojam da bi se u Bijelu kuću želio vratiti s osvetom, nakon ovakvog događaja, u kojemu je bio žrtva (srećom, neuspjelog) atentata, mogao bi samo pojačati svoju želju za osvetom.

Pucanj u Pennsylvaniji čini polariziranu američku političku scenu još polariziranijom, a radikalne političke porive još radikalnijima. U tome leži opasnost nakon što je naoružani napadač pokušao - i, srećom, u tome nije uspio - atentat na bivšeg i izglednog budućeg američkog predsjednika, Donalda Trumpa. Takva vrsta političkog nasilja je za svaku osudu. I točka. Oko toga nema “ali” i “ako”. Događaj je već krajnje zabrinjavajuć, ali ono što ga čini još više zabrinjavajućim je kontekst u kojem se zbiva. 

Trump i ljudi oko njega već su najavljivali da rade na tome da pravnim i tko za kakvim još načinima osporavaju prebrojane glasove na predsjedničkim izborima 5. studenog u slučaju da rezultat tog prebrojavanja ne bude išao u Trumpovu korist. Već su, i prije ovog pokušaja atentata, javno slali poruke da vjeruju da će izbori biti namješteni ako Trump izgubi.

Nakon ove subote, može li itko tvrditi da Trumpova kampanja, u slučaju gubitka izbora 5. studenog, neće iskoristiti i pokušaj atentata u slagalici argumenata za tvrdnju da ne treba priznati rezultate izbora na kojima bi pobijedio Joe Biden, ili neki drugi demokratski kandidat? Kao što je Trump, uostalom, osporavao rezultate predsjedničkih izbora četiri godine ranije.  Bivši predsjednik Trump, koji je već ostavio dojam da bi se u Bijelu kuću želio vratiti s osvetom, nakon ovakvog događaja, u kojemu je bio žrtva (srećom, neuspjelog) atentata, mogao bi samo pojačati svoju želju za osvetom. 

>>> VIDEO Evo kako je tekao pokušaj atentata na Trumpa

Još jedan zabrinjavajući dio čitavog konteksta ovog događaja je bliže našim granicama. Polarizacija i radikalizacija političke scene u Americi nije nešto što se ne prati i u Europi i u svijetu. Trump u našem najbližem susjedstvu ima ne samo simpatizere i slučajne promatrače, nego ozbiljne navijače, koji navijanjem za njega ostavljaju dojam da imaju vlastitu računicu koju vide ostvarivom samo uz Trumpa u Bijeloj kući. To su, ponajprije, mađarski premijer Viktor Orban i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.Vučić već tjednima u raznim intervjuima vrlo ozbiljno govori o tome kako očekuje da će se nakon (ili oko) 5. studenog dogodi neki katastrofalan razvoj geopolitičke situacije, možda i gori od II. svjetskog rata, te pritom sugerira da misli i na Trumpovu pobjedu ili na pokušaj nekih snaga da tu pobjedu spriječe. Vučić je i nakon atentata na slovačkog premijera Roberta Fica bio prvi koji je srljao u teorije da je Fico upucan (srećom, preživio je i dobro se oporavlja) zbog protivljenja zapadnoj politici oko ruske agresije na Ukrajinu ili sličnog. Vučić se u svojim javnim izjavama već nudio da bude prvi koji će, i to baš zajedno s Orbanom, posjetiti premijera Fica u bolnici. 

>>> VIDEO Incident na skupu: Začuli se pucnjevi, Trump se primio za uho i pao

Energija koju predsjednik Srbije ulaže kako bi svojim građanima objasnio da jedan pokušaj atentata i drugi znakovi zapravo govoda se sprema veliki rat, možda i treći svjetski, pomalo je zabrinjavajuća. U svom prvom komentaru nakon pokušaja atentata na Trumpa, Vučić je bivšeg predsjednika nazvao prijateljem Srbije i izrazio uvjerenje da će iz ove borbe izaći još jači.

Mađarski premijer ovoga je tjedna posjetio Trumpa na Floridi, i to nakon što se vratio iz samoproglašene mirovne misije iz Moskve i Pekinga, gdje se susreo s predsjednicima Vladimirom Putinom i Xi Jinpingom. Jutro nakon pucnja u Pennsylvaniji čini se da će ponajprije Sjedinjene Države, ali i sav zainteresirani demokratski svijet, trebati uložiti još veće napore da ne dopuste da radikalizacija i nasilje pobijede nad demokracijom. Predsjednički izbori u Americi moraju proći legalno i legitimno, u što mirnijoj i racionalnijoj atmosferi, a ne u atmosferi prevrata, osvete i nasilja. Praćenog navijanjem svjetskih autokrata i radikala koji misle da nedovršene račune u svojoj glavi imaju veće šanse dovršiti što više Amerika potone u kaos

>>> FOTO Trumpov skup prekinut pucnjavom: Krvavog ga micali s pozornice, pogledajte dramatične prizore

Republican presidential candidate Donald Trump holds a campaign rally in Butler
1/47

VEZANI ČLANCI: 

 

Komentara 6

PR
pravednik2
10:48 14.07.2024.

Bivši predsjednik Trump je htio uništiti pola Amerike, zato što nije bio uspio još jednom ubijediti (prevariti) Amerikance, da ga još jednom izaberu. Nije nikakvo čudo, da si je na taj način pribavio mnogo neprijatelja.

Avatar Žuti
Žuti
10:14 14.07.2024.

Meni je zanimljivo da je većina medija danas na istoj strani. Na strani globalizacije, woke ideologije, imigracije, na strani slabljenja SADa i europskih zemalja. Šteta što nemaju normalne urednike i novinare.

Avatar Idler 3
Idler 3
12:41 14.07.2024.

...upucan ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije