Avion nije preletio vrh?

08.02.2009.
u 16:45

Rano jutros krenula je potraga za pilotima koja traje već četvrti dan. Danas je potraga krenula prvo sa ličkog dijela. Vinko Prizmić, šef GSS-a jutros nam je rekao kako unatoč indicijama većina na ljudi terenu vjeruje da zrakoplov ipak nije preletio Vaganski vrh, te da stoga intenziviraju potragu na sjevernoj strani Velebita. Dodao je kako jutros u potragu kreće stotinjak članova GSS-a.

Oko 9 sati nad Velebitom se napokon donekle razvedrilo, koja će prema procjenama meteorologa trajati neko kraće vrijeme, pa su u potragu krenula i tri helikoptera, rekao nam je Vinko Prizmić.

Na teren su stigli i pripadnici bojne za specijalne namjene Hrvatske vojske i to njih 20-ak, a na terenu je jutros i 50-ak pripadnika zadarske PU, te specijalnih jedinica MUP-a, odnosno u potrazi je gotovo 200-tinjak ljudi.
- Vrijeme je opet nepovoljno. Pokušat ćemo nešto helikopterom, ali vidjet ćemo kako će se razvijati situacija do kraja dana, - rekao nam je Vinko Prizmić.

U akciju spašavanja krenula i ekipa GSS-a s ličke strane Velebita

Podsjetimo, i jučer je na Velebitu vrijeme uvelike otežavalo potragu. Osim kiše i snijega, vjetar je puhao i do 150 km/h.

Nakon višesatne drame, stupili u kontakt s Božićem
Alpinisti predvođeni Stipom Božićem koji su krenuli u potragu za nestalim pilotima javili su se noćas, nakon što je HGSS u subotu oko 18 sati s njima izgubio kontakt. Vinka Prizmića, šefa HGSS-a, izvijestili su ga da su svi dobro i da je sve u redu. Oni su prenoćili u Borisovu domu, na mjestu za koje je i Prizmić pretpostavljao da će im poslužiti kao sklonište tijekom noći. Na tom području nema signala na mobitelima pa je zato bio izgubljen kontakt s ekipom.

Iz PU zadarske su nam oko 17.30 sati istaknuli kako je policija u potrazi na dvije lokacije. Jedna ekipa je sa sjeverne strane, kod Vaganskog vrha, dok je druga s južne kod Crljenog kuka.

Avion nije udario u Vaganski vrh?
- Grupa od šest iskusnih alpinista je helikopterom krenula u potragu za nestalim zrakoplovom, a potom će nastaviti pješice. Pretpostavlja se da zrakoplov nije udario u Vaganski vrh, nego ga preletio što nam olakšava posao. Ako će biti potrebno ostat ćemo gore i nekoliko dana, imamo svu opremu, šator... no unatoč tome što nam je područje poznato loše vrijeme otežava potragu - rekao je Stipe Božić.


Foto: Dino Stanin

Avion pao u četvrtak oko 15 sati
Iz GSS-a tvrde da je najbliža lokacija gdje bi mogao biti zrakoplov Babin vrh. Dinko Vodanović, stručnjak za zrakoplovne nesreće nam je rekao da se pretpostavlja da avion nije udario u Vaganski Vrh nego ga prešao prema dalmatinskoj strani Velebita.

Na novinarske upite da nam kaže u koje vrijeme je točno avion pao, te točnu lokaciju i visini na kojoj je bio, Dinko nije odgovorio, no potvrdio je kako ipak 14.57. sati nije bilo posljednje vrijeme u kojem je avion zabilježen na radaru, no da se radi o neznatnoj razlici.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije