Olivier Rittimann stigao u RH

Banožić se sastao sa zapovjednikom NATO Defence Collegea: 'Postoji potencijal za poboljšanje suradnje'

Ministar Banožić sastao se sa zapovjednikom NATO Defence Collegea
Foto: MORH/J. Kopi
1/5
15.12.2022.
u 14:08

Republika Hrvatska sudjelovanje u tečajevima i aktivnostima NDC-a započela je u razdoblju prije ulaska u NATO, a ministar Banožić istaknuo je kako je uvjeren u nastavak dobre suradnje u budućnosti.

Ministar obrane Mario Banožić primio je u radni posjet zapovjednika NATO Defence Collegea general-pukovnika Oliviera Rittimanna u sklopu njegova trodnevnog posjeta Republici Hrvatskoj. Na sastanku se, kako je priopćio MORH, razgovaralo o doprinosu NATO Defence Collegea učinkovitosti i koheziji NATO saveza te razvijanju njegove uloge kao glavnog središta obrazovanja, dostignuća i istraživanja transatlantskih pitanja. Također, razgovaralo se o dosadašnjoj i mogućnostima buduće suradnje Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman“ i NATO Defence Collegea u području obrazovanja.

Republika Hrvatska sudjelovanje u tečajevima i aktivnostima NDC-a započela je u razdoblju prije ulaska u NATO, a ministar Banožić istaknuo je kako je uvjeren u nastavak dobre suradnje u budućnosti.

"Imajući u vidu transformaciju Hrvatskog vojnog učilišta u Sveučilište obrane i sigurnosti, vjerujem da postoji potencijal za poboljšanje akademske suradnje posebice kroz istraživanja“, istaknuo je ministar Banožić.

Foto: MORH/J. Kopi

Zapovjednik NATO Defence Collegea general-pukovnik Rittimann rekao je kako je ovaj posjet dokaz da je ulaganje u obrazovanje primarno za članice NATO-a.

Na sastanku su, također, razmijenjena mišljenja o trenutačnoj sigurnosno-političkoj situaciji u jugoistočnoj Europi i potvrđena je predanost daljnjoj potpori Ukrajini.

U sklopu posjeta Republici Hrvatskoj, general-pukovnik Rittimann sa suradnicima će posjetiti i Hrvatsko vojno učilište "Dr. Franjo Tuđman“, gdje će se upoznati sa zadaćama HVU-a, Oružanih snaga RH i obrambenom politikom Republike Hrvatske.

NATO Defence College je visokoškolska obrazovna institucija koja više od 70 godina obrazuje vojne i civilne polaznike. Institucija je uspostavljena 1951. godine u Parizu, a od 1967. premještena je u Rim. NDC je stvoren s namjerom da doprinosi učinkovitosti i koheziji Saveza primarno kroz obrazovanje polaznika visoke razine iz tematskog područja transatlantskih sigurnosnih izazova. Osim toga, ostale zadaće uključuju i provedbu istraživanja iz područja sigurnosne politike, kao i angažman s relevantnim dionicima koji mogu doprinijeti izvršenju strateških ciljeva Saveza i promicanja njegovih vrijednosti. Isto tako, djelatnosti NDC-a uključuju i aktivnosti koje su usmjerene ka umrežavanju različitih institucija i pojedinaca koji dolaze iz država članica Saveza, partnerskih država ili raznih institucija, ističe Ministarstvo obrane Republike Hrvatske.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije