Barack Obama dobio Nobelovu nagradu za mir

barack obama
AFP
Autori: A.Be., nsš, I.Vi., JP
09.10.2009.
u 11:11

Američki predsjednik Barack Obama dobitnik je Nobelove nagrade za mir zbog "izuzetnih napora u jačanju međunarodne diplomacije i suradnje među narodima".

Prvo što je Barack Obama izjavio nakon što su mu priopćili da je dobio nagradu jest da je "iznenađen i iznimno počašćen" nagradom. U svom obraćanju javnosti ispred Bijele kuće rekao je da je ova nagrada poziv na djelovanje te dodao da ne smatra da zaslužuje biti u društvu onih koji su ranije dobili tu nagradu zbog promjena koje su donijeli.

- Ovu nagradu ne gledam kao priznanje za moja postignuća, nego više kao potvrdu američkog vodstva - istaknuo je Obama.

Obama se osvrnuo u svom govoru i na Irak i Afganistan, ističući da je on "vrhovni vojni zapovjednik zemlje koja je okončala jedan rat, dok se u drugom suprotstavila opasnom neprijatelju".
- Ova se nagrada ne odnosi na moju administraciju. Moram je podijeliti sa svakim tko teži pravdi i dostojanstvu - rekao je Obama te istaknuo da se izazovima s kojima se svijet suočava ne može suprotstaviti samo jedan čovjek ili jedna nacija.

Nagrada Obami "nobelovski šok"
Američki predsjednik Barack Obama dobitnik je Nobelove nagrade za mir zbog "izuzetnih napora u jačanju međunarodne diplomacije i suradnje među narodima". Nagrada Obami izazvala je veliko iznenađenje u svijetu, a neki mediji vijest su popratili naslovom "Nobelovski šok".

 

Laureat Obama, kojeg je izabrao peteročlani odbor, osvojio je zlatnu medalju, diplomu i 10 milijuna švedskih kruna, odnosno 1,4 milijuna američkih dolara.

"Ljudima je dao bolju budućnost"

Odbor je posebno istaknuo Obamino nastojanje u jačanju međunarodnih tijela i promicanju nuklearnog razoružanja.

- Rijetke su osobe poput Obame koji je na sebe privukao pozornost cijelog svijeta i ljudima dao nadu u bolju budućnost - izjavio je predsjednik norveškog Odbora za dodjelu Nobelove nagrade Thorbjoern Jagland dodavši da je Obama stvorio "novu klimu" u međunarodnim odnosima.

Upitan za objašnjenje zašto je baš Obama dobio nagradu i to manje od godinu dana nakon što je postao američki predsjednik, Jagland je odgovorio:

- To je jasan signal da se želimo zalagati za iste stvari za koje se on zalagao otkad je preuzeo vlast.

Talibani: To nije pravedno, Obama nije učinio ništa za mir

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs nije imao previše komentara na nagradu koju je primio Obama, a sve što je rekao bilo je:
- Wow!

Afganistanski predsjednik Karzai rekao je da je Obama "pravi čovjek" za Nobela za mir. Iranski predsjednik Ahmadinedžad tvrdi da nije uzrujan zbog nagrade te da se nada da će Obama stati na kraj nepravdi u svijetu.

Svoje mišljenje izrazio je i glasnogovornik talibana koji je, očekivano, rekao da Obama nije učinio ama baš ništa za mir u svijetu te da dodjela ovogodišnjeg Nobela za mir nije pravedna.

Vođa pakistanske stranke Jamaat-e-Islami smatra da je nagrada Obami "sramotna šala".

Za ovogodišnjeg nobelovca u ovoj kategoriji prijavio se rekordan broj kandidata, njih čak 205. Obama je četvrti američki predsjednik koji je primio Nobela za mir. Prije njega tu su čast imali Jimmy Carter, Woodrow Wilson i Theodore Roosevelt.

Komentara 80

RA
random
12:00 09.10.2009.

Ipak je Demokrat i, ako je napravio bar jedan centimetar pomaka prema miru i boljem Svijetu zaslužuje tu nagradu. Podsjetimo se da živimo u 21. stoljeću i da nadmudrivanje više ne prolazi. Umjerenost i odmjerenost s pozicije jačega je dobar početak.

TU
tuznirpinc
12:08 09.10.2009.

Tužno da tužnije ne može biti. Ovaj svijet definitivno ide u krivom smjeru i postaje mi žao što sam dio istog.

BO
boeing777
11:29 09.10.2009.

Predsjednik države koja trenutno vodi nekoliko ratova, dobiva nobelovu nagradu za mir. Zar to nije plemenito?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije