NASLJEDNICA ŽELJANA ZOVKO

Bartulica izgubio poziciju glavnog zagovaratelja ribara

storyeditor/2024-10-11/PXL_310824_119804837.jpg
Neva Zganec/PIXSELL
12.10.2024.
u 15:53

Neslužbene informacije da je na koordinacijski sastanak na kojem su dodijeljivani prvi fajlovi u Odboru za ribarstvo zakasnio, zbog čega se nije ni pokušao izboriti za izvješće koje je dodijeljeno Željani Zovko, ovaj zastupnik odbacuje.

Ruža Tomašić i Ladislav Ilčić kroz dva su protekla mandata u Europskom parlamentu vukli neke prilično zapažene poteze vezane uz ribarstvo u Jadranu – Tomašićeva je svojom upornošću natjerala Europsku komisiju da odustane od uredbe koja bi ograničila izlov plave ribe, a kad je Komisija tu temu prebacila na drugo "bojno polje", u okrilje Opće komisije za ribarstvo Sredozemlja (GFCM), Ilčić je izlobirao da tamo kao promatrač sudjeluje i Europski parlament. U novom mandatu, u okviru grupacije Europskih konzervativaca i Reformista (ECR) u Bruxellesu​ jedino je Stjepo Bartulica (DOMiNO), koji je tamo dobio i važnu ulogu koordinatora ECR-a u Odboru za ribarstvo, no čini se da je već u startu izgubio poziciju najglasnijeg zagovaratelja interesa hrvatskih ribara kakvu su uživali njegovi prethodnici.

Time se prije bavio Ilčić

Naime, na prvom koordinacijskom sastanku Odbora za ribarstvo uloga izvjestiteljice za "određene odredbe vezane za ribolov na području Sporazuma o uspostavi GFCM-a", dakle izrada izvješća na temu kojom se prije intenzivno bavio Ilčić, dodijeljena je HDZ-ovoj zastupnici Željani Zovko.

Iako se ne radi o trajnoj poziciji (Zovko će vjerojatno negdje na proljeće podnijeti izvješće Europskom parlamentu, čime će taj predmet biti završen), jasno je kako HDZ, a onda i EPP ovo područje u novom mandatu ne namjeravaju prepustiti drugim grupacijama. Zovko ne krije da se ne radi tek o izletu u temu ribarenja, dapače, naglašava kako s pozicije potpredsjednice Kluba zastupnika EPP-a za hrvatske ribare može učiniti puno više nego bilo tko iz ECR-a, koji nije dio većine u Europskom parlamentu.

VEZANI ČLANCI:

– Osim toga, priče o zaslugama Ilčića i Ruže Tomašić pomalo su prenapuhane. Oni kao zastupnici ECR-a nikada nisu mogli imati takav utjecaj bez potpore EPP-a, zbog čega su nam redovito i obraćali za pomoć, baš kao i naši ribari – kaže Željana Zovko, uvjerena kako može računati na punu potporu EPP-ova kluba u ovim, za Hrvatsku izuzetno važnim pitanjima.

Zvuči kao dugoročan plan, no čini se kako Bartulica nije do kraja svjestan da bi mogao ostati u drugom planu u onom na čemu su njegovi prethodnici održavali svoju prisutnost u hrvatskim medijima, tamo gdje su im birači.

– Ne vidim to kao problem. Svi se mi borimo da štitimo interese Hrvatske i drago mi je kad neki naš zastupnik dobije priliku za to – ne uznemiruje se Bartulica.

Je li zakasnio?

Neslužbene informacije da je na koordinacijski sastanak na kojem su dodijeljivani prvi fajlovi u Odboru za ribarstvo zakasnio, zbog čega se nije ni pokušao izboriti za izvješće koje je dodijeljeno Željani Zovko, ovaj zastupnik odbacuje.

Nisam zakasnio. Ima više izvjestitelja, a dovršavaju posao od prošlog mandata. Tek će se kasnije dijeliti izvješća za novi mandat – kaže Bartulica i ističe kako i sam već predano radi na pitanjima ribarstva, kroz prošlotjedni sastanak s budućim povjerenikom za ribarstvo Costasom Kadisom i neprestane kontakte s hrvatskim ribarima s kojima je bio i jučer, na tradicionalnom okupljanju u Zadru.

GALERIJA Ivo Sanader stigao iz kaznionice na pogreb bratu Vinku

storyeditor/2024-10-11/PXL_310824_119804837.jpg
1/15

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije