OTVORENA PITANJA

Beč, Prag i Ljubljana uz Makedonce, ali ih Bugari još blokiraju

European Commission President von der Leyen meets with North Macedonia PM Zaev in Brussels
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
25.05.2021.
u 00:10

Sjeverna Makedonija ispunila je uvjete za početak pregovora, promijenila je i ime

Brojni visoki europski diplomati obilazili su tijekom vikenda Sofiju, Skoplje i Tiranu pokušavajući smisliti način da Sjeverna Makedonija i Albanija ipak otvore prva pregovaračka poglavlja s EU tijekom lipnja, ali unatoč toplim riječima podrške u Skoplju i Tirani, u Sofiji i dalje dominira jasno i tvrdo bugarsko “ne” za Sjevernu Makedoniju.

A bez zelenog svjetla za tu zemlju, u Vijeću EU među državama članicama nema volje i dovoljne potpore za ideju razdvajanja, odnosno puštanja Albanije da otvori prva poglavlja dok Sjeverna Makedonija ostaje na čekanju u svojim pregovorima.

Negiranje makedonskog

Diplomati u Bruxellesu, upućeni u sve detalje ove situacije, tvrde da su, iako se pokušaji diplomatskog proboja i dalje vode, mnogi odustali i pomirili se s činjenicom da Bugarska neće prije novih izbora, koji se održavaju 11. srpnja, odustati od svog veta za Sjevernu Makedoniju.

Skoplje i Tiranu posjetili su tijekom vikenda ministri vanjskih poslova Austrije, Češke i Slovenije te poručili da nije fer da jedna država članica Unije bilateralnim pitanjem uvjetuje početak pregovora s jednom više nego spremnom zemljom kandidatkinjom.

Sjeverna Makedonija ispunila je sve uvjete za početak pregovora, čak je i promijenila svoje ime kako bi uklonila veto Grčke, te potpisala sporazum o prijateljstvu s Bugarskom, koji sada vlada u Sofiji zloupotrebljava i koristi za blokadu tvrdeći da se taj sporazum ne primjenjuje.

Zapravo, Bugari koriste trenutak kako bi od vlade u Skoplju iskamčili ustupke koji idu za tim da se negira makedonski jezik, identitet i povijest, odnosno da se prihvaća tumačenje da sve to ima bugarske korijene.

– Ne možemo dopustiti da se dogodi zastoj na temelju takvih uvjeta – rekao je češki inoministar Jakub Kulhanek u Skoplju. Česi su posebno ogorčeni jer smatraju da Bugari svojataju svete Ćirila i Metoda koji su kao misionari kršćanstva među svim Slavenima važni i za povijest i identitet Čeha, Slovaka i drugih koji ne pristaju da im Bugari budu tumači njihove povijesti. Ni njihove, koji su već u EU, ali ni povijesti Sjeverne Makedonije.

‘U Sofiji nema promjene’

No, bugarska vlada ustraje u blokiranju. Europski povjerenik Oliver Varhelyi i portugalski ministar vanjskih poslova Augusto Santos Silva bili su u petak u Sofiji, gdje su im i bugarski predsjednik i tehnički premijer i šef diplomacije (Bugarska ima privremenu vladu do ponavljanja izbora) poručili da se “ne može očekivati nikakva promjena u nacionalnom stavu Bugarske”.

Sjeverna Makedonija i Albanija dobile su oduku o otvaranju pristupnih pregovora u ožujku 2020., za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, ali sada ih se blokira u usvajanju pregovaračkog okvira i održavanju prve međuvladine konferencije na kojoj formalno počinje otvaranje pregovaračkih poglavlja.

 

VIDEO Čudesni Francuz gotovo je nevidljiv i 'razgovara' s pilotom

Komentara 6

Avatar horuk
horuk
07:56 25.05.2021.

Ovo sto bugarei rade je bezobrazno. Al ovo sa Slovenijom mi je najsmjesnije. Oni idu Bugarima protestirati da nije ok zaustavljati kandidate zbog sitnih osobnih interesa. Bas oni.

FA
fajlpz
07:03 25.05.2021.

Pozdrav Makedoniji Bugari su.........

BR
Brankko
00:49 25.05.2021.

Grčka i Bugarska zaista su uporne u svojim zahtjevima -- prva je i uspjela, sa svojim apsurdnim zahtjevom za promjenu imena Makedonije. Zanimljivo: Belgija nikada nije zabranjivala Luksemburgu da se zove Luksemburg, nije zahtijevala da se Luksemburg zove Istočni Luksemburg -- jer u Belgiji je pokrajina Luksemburg.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije