ZAVRŠENA JAVNA RASPRAVA

Beroš o reformi: 'Tek diplomirani liječnici neće morati raditi ordinacijama obiteljske medicine'

Zagreb: Vili Beroš sa svojim suradnicima predstavio je novu reformu zdravstva
Davorin Visnjic/PIXSELL
11.11.2022.
u 12:51

Ministar je rekao kako će prijedlozi reforme doći u Hrvatski sabor na čitanje, a kao ključni izazov Beroš je istaknuo tranziciju zdravstvenog sustava.

Ministar zdravstva Vili Beroš predstavio je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) ključne prijedloge i kritike na dva zakona za reformu zdravstva, nakon što je završena javna rasprava o izmjenama zakona o zdravstvu.

"Želimo izmijeniti hrvatski zdravstveni sustav"

Ministar zdravstva naglasio je na početku predstavljanja kako je zdravlje uvijek na prvom mjestu.

"Zdravlje je iznimno važno i cilj reforme je unaprijediti hrvatski zdravstveni sustav, što je ujedno i misija ministarstva zdravstva", poručio je i istaknuo kako su promjene ponekad i više nego nužne.

"Smisao današnjeg sastanka je prezentacija onog što je izrečeno na sastanku. Za zdravstvenu reformu je potreban konsenzus", dodao je Beroš, piše HRT.

Ministar je rekao kako će prijedlozi reforme doći u Hrvatski sabor na čitanje, a kao ključni izazov Beroš je istaknuo tranziciju zdravstvenog sustava. Naglasio je da se trebaju razvijati novi modeli financiranja i upravljanja.

Beroš je poručio kako imamo financijsku neodrživost zdravstvenog sustava te da su troškovi zdravstva veći od rasta BDP-a.

"Ovakav način nije održiv, loš je. Sve je podređeno uštedama, imamo organizacijsku neodrživost. Imamo više medicine, a u konačnici manje zdravlja. Naš cilj je to izmijeniti. Želimo izmijeniti hrvatski zdravstveni sustav. Osnovni cilj reforme je održiv zdravstveni sustav s pacijentom u središtu. Možemo pričati o drugim pitanjima, ali pacijent mora biti u središtu", naveo je.

Ustvrdio je kako je jačanje javnog zdravstva osnovni element reforme zdravstva, a potom ide zaokret prema jačanju primarne zdravstvene zaštite, jer ona mora postati temelj.

"Reorganizacija bolničkih ustanova. Ulaganje u ljudske resurse, mjerenje ishoda liječenja, postizanje financijske učinkovitosti. To mora funkcionirati poput švicarskog sata", rekao je Beroš i osvrnuo se na tri poluge reforme.

- Prva je izmjena i dopuna zakona, druga je mreža javnozdravstvene službe, odnosno izmjena iste, a treća je izmjena odluke o osnovama za ugovaranje zdravstvene zaštite, poručio je.

Najviše prigovora

Resorni ministar je naveo da je u javnom savjetovanju najviše prigovora bilo na jednu godinu rada u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Dodao je da godina dana u primarnoj zdravstvenoj zaštiti neće biti obvezna.

- Uvažili smo određene prijedloge te odlučili promijeniti koncept s činjenicom i tendencijom da suština ipak ostane ista. A to je pružanje dodatne edukacije mladim liječnicima, dodatno skupljanje iskustva. Prihvatili smo prijedlog u javnom savjetovanju. Godina dana u primarnoj zdravstvenoj zaštiti neće biti obvezna, naglasio je Beroš, piše HRT.

Na predstavljanju u NSK-a ključnih prijedloga i kritika reforme, komentirao je i regulaciju privremene nesposobnosti za rad, odnosno bolovanja.

- Ostajemo pri početnom prijedlogu. Pri tome će kontrolori HZZO-a imati novu ulogu u kojoj će moći zaključivati bolovanje. Novčane kazne ostaju i za pacijente i za liječnike, kao i do sada. Trošak neopravdanih bolovanja na ovaj način može ići u druge svrhe, kazao je ministar.

Ustvrdio je da ostaje osnovna i dopunska lista lijekova s novim regulacijama u objavi cijena lijekova HZZO-a, za razliku od prijedloga da se liste objedine.

- Smatramo da je to dobar modalitet kontrole porasta troškova. Posebno skupi lijekovi se dodatno kontroliraju Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju, istaknuo je.

VIDEO: Institut za rat: Ukrajina je na korak da si osigura veliku pobjedu, a prekid vatre bi koristio samo Kremlju

Komentara 11

ST
stefj
13:04 11.11.2022.

Vaučeri i konkurencija HZZO-u. Dotični imaju više zaposlenih nego sva ostala osiguranja zajedno. Uvesti mikroparticipacije i plaćanje neiskorištenih pregleda... Danas je zdravstvo takvo da sve počiva na tome imate li vezu ili ne. Oni koji nemaju idu kod privatnika... To se zapravo zove sistemska korupcija, cijeli sustav je postavljen tako da omogućava i potiče korupciju, kao i sve u javnim strukturama...

DU
Deleted user
14:19 11.11.2022.

Hrvatsko zdravstvo mora funkcionirati poput švicarskog sata a djelovi sata su zastarjeli,drugorazredni te bez stvarne vizije gdje se u potpunosti zaboravlja pacijent koji je u sadašnjosti i u ovim novim reformama u drugom planu.Tako će i ostati bez obzira na povečanje izdvajanja za zdravstvo Problem je financiranje gdje interesne skupine od bolnica,ministarstva do nabavke ljekova netransparentno troše sredstva usput izvlačeći milijune .Po koji put smo svjedoci da se najavljuju reforme a onda se vidi da nije urađeno ništa.Da se upumpa i stotinu milijardi bilo bi prtemalo jer se ne financiraju funkcioniranje bolnica i sistema nego novac se gubi unutar sistema u interesu pijedinaca U ratu smo govorili da će Hrvatska biti mala Švicarska a sada su nas prestigli i Bugari.Za izračun mirovina uzeli smo Švicarski model a sada je 80 posto umirovljenika sa punim stažom na rubu siromaštva.Pa dokle Švicarska.

AF
afer
17:47 11.11.2022.

Svaka profesija ima određeni staž prije pristupanju državnom ispitu/ dobivanju licenci. Zašto mladi liječnici ne bi to odradili u ordinacijama obiteljske medicine?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije